Foundation for Local Government Reform
2008/03/23: Семинар в Пловдив
Семинар 21-22.03.2008 г. гр. Пловдив, Проект “Гражданското общество - компетентен партньор за реализиране на публични политики” на Фондация „Обществен Фонд - Пазарджик”, финансиран от Европейския социален фонд и от държавния бюджет на Република България по Оперативна програма “Административен капацитет”
 
Дейността “Мрежа за сътрудничество на СГО” стартира с двудневен информационен семинар като целта беше да се мобилизират представители на СГО в страната за работа в мрежа в сферата на борбата с трафика на хора и участие в процеса на правене на политики.
Подготовката на семинара включваше: установяване на контакти и изпращане на покани до Секретаря на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) и експерти от Международната организация по миграция (МОМ) във връзка с участието им като лектори в семинара; подготовка и изпращане на покани до СГО за участие в информационния семинар; изготвяне на програмата на семинара, презентация на проекта и организацията, проект на меморандум за сътрудничество, обява за сайта на фондацията и на Фондацията за реформа в местното самоуправление; прессъобщения; пакет информационни материали за участниците, формуляри за обратна връзка.

Семинарът на тема “Гражданското общество – активен участник в политиката за борба с трафика на хора” се проведе на 21 и 22 март 2008 г. в гр. Пловдив, хотел «Родопи» и в него взеха участие 38 представители (от тях 29 жени, 13 мъже) на 33 СГО от цялата страна, които работят по проблема “трафик на хора” и с целеви групи, рискови по отношение на този проблем. 

Лектори на семинара бяха Антоанета Василева - Секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), Огнян Фортунов от Международна организация по миграция и Милена Статева от Фондация "Асоциация Анимус"/програма "Ла Страда"/.
Участниците получиха актуална информация за международната, европейската и националната политика за борба с трафика на хора и механизмите за прилагането им, дейностите на Националната комисия за борба с трафика на хора и Международната организация по миграция. Бяха представени и резултатите от националното представително социологическо проучване на общественото мнение и нагласи по отношение трафика на хора и Проектът за разработване на Национален механизъм за насочване и обгрижване на пълнолетни лица. Дискутирани бяха политиката за борба с трафика на хора в България и възможните сфери на сътрудничество на гражданския сектор с НКБТХ.

На информационния семинар беше представен и обсъден Докладът от Анкетно-информационното изследване на СГО, ангажирани с проблема трафик на хора в страната.
Беше проведен и уъркшоп, по време на който участващите СГО: 1) идентифицираха проблемите в сектора, които биха могли да бъдат решени чрез съвместните действия на СГО, местните власти и държавния сектор; 2) набелязаха области на сътрудничество в рамките на мрежата; 3) дефинираха нуждите си от изграждане на капацитет.

Представители на 28 СГО подкрепиха идеята за засилване на сътрудничеството, обединяване на ресурсите и трансфер на опит и полезни практики между СГО в страната при реализирането на политиката за противодействие на трафика на хора и подписаха Меморандум за съвместна дейност на граждански организации в България при провеждане на политиката за борба с трафика на хора. За по-добрата координация на дейността на мрежата и работа в партньорство с администрацията (НКБТХ) беше избран Съвместен консултативен съвет от представители на организациите.

Участниците получиха пакет информационни материали, съдържащи копия от слайдовете и материалите, използвани от лекторите, информация за участващите в семинара СГО. По време на семинара всички присъстващи в допълнение получиха и информационни материали по темата «трафик на хора», предоставени от НКБТХ, Фондация "Асоциация Анимус" и Фондация «Обществен фонд- Пазарджик».

Използваните интерактивни механизми за комуникация и работата в групи допринесоха за създаване на неформални лични контакти между участниците.

Анализът на формулярите за обратна връзка показа, че семинарът е отговорил на очакванията на участниците, като 94 % са осъществили полезни контакти и са обменили добри практики. Много високо е и нивото на удовлетвореност (89 %) по отношение на представените теми, практическото им приложение и организацията на семинара.
Докладът на модераторите показва, че в голямата си част участниците споделят виждането, че проектът е много навременен и нужен за развитието на мрежа на организациите, работещи в областта на трафика.

Резултати от тази дейност:

* Създадена мрежа от 28 СГО;
* Сформиран съвместен консултативен съвет ;
* Улеснен достъп до информация на целевите групи.

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]