Foundation for Local Government Reform
2008/04/17: ТПП-Търговище стартира Проект "Активно гражданско общество за успешна и прозрачна администрация"
Проект "Активно гражданско общество за успешна и прозрачна администрация на Търговско-промишлена палата – Търговище
 
ОПАК Бюджетна линия BG051PO002/07/2.3-01
ПРОЕКТ № 07-23-321-С | 04.02.2008 г.
 
 
Търговско-промишлена палата - Търговище стартира изпълнението на проект "Активно гражданско общество за успешна и прозрачна администрация" по Оперативна програма "Административен капацитет" към Министерство на държавната администрация и административната реформа с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд на ЕС. Партньори по проекта са Национална асоциация на общинските служители в България, Национален център за професионално обучение в системата на БТТП - клон Търговище и Асоциация "Екология, земеделие, образование и наука" - Шумен.
 
Основната цел на проекта е инвестиране в човешкия потенциал на нестопанските организации в област Търговище за повишаване на техния капацитет, качеството на човешките ресурси за натрупване на знания, умения за по-добро изпълнение на техните дейности. Усилията ще бъдат насочени към реализиране на ефективно сътрудничество между НПО от областта, областната администрация, общинските и държавни администрации чрез активен диалог.
 
Целеви групи по проекта са: Неправителствените организации на социалните партньори от областта; Областната и общинските администрации; Граждански сдружения и организации на гражданското общество; Браншови организации; Всички регионални служби на територията на област Търговище.
 
В хода на изпълнение на проекта ще се проведат дискусионни форуми, обучения и кръгли маси, които ще засягат основно: проблемите на нормативната база за НПО, начините на финансиране, партньорство за участие при усвояване на структурните фондове и други европейски програми; развитието на Публично-частните партньорства и аутсорсинг, и нормативно-правната рамка при изграждането им.
 
Ефективното функциониране на администрацията ще бъде подкрепено със създаване на регистър на НПО от цялата област, като ще бъдат разделени и описани по правен статут, съобразно начина на регистриране и по сектори на дейност. При желание на НПО от граничещите планови региони (Северен Централен планови регион и Югоизточен планови регион) на област Търговище също ще бъдат включени в отделна секция на регистъра, като мярка за засилване на междурегионалното сътрудничество за споделяне на опит и решаване на проблемите при комуникацията на НПО с местната администрация и регионалните звена на държавната администрация.
 
На страниците на сайта ще бъдат представени нормативни документи и друга литература, касаеща дейностите на НПО.
 
Дискусионните форуми ще се проведат както следва:
 
"Законодателство за неправителствения сектор" – 4 юли 2008 г.
 
"Финансиране и насърчаване на неправителствения сектор и акумулиране на средства" – 6 ноември 2008 г.
 
"НПО в процеса на децентрализация на общините" – 23 януари 2009 г.
 
"ПЧП и аутсорсинг на услуги в общините и НПО в процеса на децентрализация на общините" - март 2009 г.
 
 
За предоставяне на допълнителна информация и въпроси:
гр. Търговище, ул. "Бенковски" №2
тел./факс: (0601) 62008
тел.: (0601) 63477

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]