Foundation for Local Government Reform
2008/04/23: Обучителен семинар в Пловдив по Проект “Гражданското общество - компетентен партньор за реализиране на публични политики” на Фондация „Обществен Фонд - Пазарджик”, финансиран от Европейския социален фонд и от държавния бюджет на Република
2008/04/23: Обучителен семинар в Пловдив по Проект “Гражданското общество - компетентен партньор за реализиране на публични политики” на Фондация „Обществен Фонд - Пазарджик”, финансиран от Европейския социален фонд и от държавния бюджет на Република България по Оперативна програма “Административен капацитет”
 
Обучителният курс стартира с обучителен семинар на тема “Национална и европейска политика по проблемите на трафика на хора, ключови умения прилагане на политиката”, който се проведе на 20,21 и 22 април в гр. Пловдив.
 
Подготовката на семинара включваше: привличане на експерти от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) за лектори; изготвяне на програмата на семинара; изпращане на покани до СГО за участие в семинара; подготовка на пакет информационни материали за участниците и формуляри за обратна връзка; организиране на настаняването на участниците.
 
Участници в семинара бяха 37 представители на 32 НПО от цялата страна, ангажирани с проблема “трафик на хора”, членове на Мрежата за съвместна дейност на граждански организации в България при провеждане на политиката за борба с трафика на хора.
Обучители на семинара бяха Деница Боева и Иванка Георгиева (НКБТХ), Светлозар Георгиев (ГДБОП) и Ирен Стефанова (Сдружение 3НЕТ).
 
Участниците бяха подробно запознати с явленията трафик и сексуална експлоатация и състоянието им в България; рискове, рискови групи, канали и механизми за трафик; национално и международно законодателство в тази сфера, стратегиите в борбата с трафика на хора; институциите, отговорни за превенция и помощ на трафикирани.
 
Бяха дискутирани ролята на Националната комисия за борба с трафика на хора и взаимодействието й с институции и неправителствените организации, като бяха разгледани възможностите за включване на НПО в етапите на съдебно преследване на извършителите и закрила на жертвите. Акцент беше поставен върху превенцията на трафика на хора (определение, видове, подходи към превенция на трафика на хора). В работа по групи участниците имаха възможност да разработят стратегии за информационни и превенционни кампании, насочени както към широката общественост, така и към специфични рискови групи.
 
Семинарът протече при голям интерес и ангажираност на участниците. Бяха проведени много интерактивни занятия с цел придобиване на практически познания и генериране на идеи за прилагане на наученото в професионалната им среда. Ученето от “първа ръка” по конкретен казус и работата в малки групи допринасе за придобиване на практически опит и създаване на неформални лични контакти и партньорства между НПО.
Почти всички участници дадоха много висока оценка на обучението, организацията на събитието и получената информация, което е видно от формулярите за оценка. По време на семинара всички споделиха, че са силно удовлетворени от възможността за оптимизиране на контактите им с колеги от други организации и институции и обмен на добри практики.
 
В края на семинара всички участници получиха пакет обучителни материали.
 
Резултати от обучителния семинар:
• Разработени и разпространени 30 броя обучителни материали;
• Обучени 37 представители на СГО;
• Придобити нови знания и умения от целевите групи в областта на политиката за борба с трафика на хора;
• Повишена готовност и компетентност на СГО за успешно участие в националните и европейски политики и включването им в процесите на координация и консултация с администрацията.

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]