Foundation for Local Government Reform
2008/05: Проект "ПОВИШАВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ КАПАЦИТЕТ НА КООПЕРАЦИИТЕ ОТ СИСТЕМАТА НА НС на ТПК" на Национален съюз на трудово-производителните кооперациии
Проект "ПОВИШАВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ КАПАЦИТЕТ НА КООПЕРАЦИИТЕ ОТ СИСТЕМАТА НА НС на ТПК" на Национален съюз на трудово-производителните кооперациии бе финансиран по ОПАК за укрепване на капацитета на структурите на гражданското общество и ще бъде разработван 18 месеца.
 
Основните цели, които проектът си поставя са:
-          провеждане на конференция и кръгла маса;
-          провеждане на специализирано обучение за обучители на административния персонал;
-          издаване на справочник;
-          създаване на уеб-сайт
-          дейности за информация и публичност на проекта и резултатите от неговото реализиране.


Интервю с г-н Баласопулов- председател на НС на ТПК

Списание "Фондове, програми, проекти" в бр.1/2008 г. публикува интервю с г-н Баласопулов - председател на НС на ТПК, относно финансирането от Европейския Социален Фонд на проект "Повишаване административния капацитет на кооперациите от системата на НС на ТПК":
 
-          Разкажете повече за проекта, който получи сертификат от МДААР за финансиране.
 
-          Не без гордост искам да споделя, че в конкуренцията на над 300 проекта ние сме сред само 47-те, които ще получат финансиране. Това е въпрос и на престиж. Този проект за нас е много важен в няколко аспекта. Реализирането на проекта ще доведе до положителни промени в обслужването на кооперациите, подобряване на комуникацията и създаване на условия Съюзът да подготвя кооперациите за следващи проекти. Реализацията на този първи проект не е еднократен акт, а процес. За една система, каквато е нашата, то е свързано с няколко етапа. Ще се подобри организацията, взаимоотношенията, ще станем по-полезни и по този начин ще имаме възможност да реализираме капацитета си по другите оперативни програми - най-вече конкурентноспособност и човешки ресурси. Това за в бъдеще ще ни даде възможност да продължим с други проекти. Искам специално да отбележа, че ние сме изградили един Център за професионално обучение, който получи лиценз от Национална агенция за професионално обучение. Той има за цел паралелно с обучението на кадрите да обучава екипи за разработването и обслужването на проекти за прилагане на научен подход при извършването на тази дейност. Работим съвместно с Университета за национално и световно стопанство. Самият ръководител на нашия център професор доктор на икономическите науки Никола Андреев е преподавател в УНСС.
 
Сега за самия проект, за изпълнението му планираме:
 
Първо, провеждане на конференции и кръгли маси по проблеми на ефективното партньорство на местни и национални политики с държавната и общинска администрация, където структурите на НС на ТПК в качеството си на субекти на социалната икономика могат да извършват много успешно тази мисия. Ефектът тук очакваме да се изрази в разкриването на нови работни места и диверсификации на производства.
 
Второ, обучаване на обучаващи - „икономист-информатици", като техните знания ще се ползват дългосрочно в структурите на НС на ТПК, за предаване на знания и опит на всички служители. Повишаването на този тип административен капацитет очакваме да развие по-голяма активност на служителите ни относно усвояването на проекти по програмите на ЕС.
 
Трето, разработване на справочник за системата на НС на ТПК, в който освен нормативните документи за организационно изграждане и функциониране на системата, ще има и връзки и взаимодействия със структурите на държавната и общинската администрация.
 
Четвърто, други дейности насочени до все по-плътното приобщаване на структурите на ТПК в активния икономически живот в страната.
 
-          Какъв опит имахте преди да се захванете с разработването на проекта?
 
-          Професионален опит нямахме. Ние познаваме системата, имаме опит в общоорганизационен аспект, но конкретно нашият екип не се беше сблъсквал с подобна материя. Затова и ангажирахме специалисти от Института за управление на програми и проекти и благодаря на неговия ръководител г-н Петър Стоянов. Точно в тази симбиоза, в това сътрудничество се роди и успехът. Съвместната работа в добре координиран екип между различни структури и организации - към тази формула ще се придържаме и в бъдеще. Мина времето на „соловите" играчи. И това го видяхме още като подизпълнители на проекти по предприсъединителните фондове чрез Европейската организация на производствените кооперативи. Тогава водещата роля бе за европейските ни партньори.
 
-          Къде очаквате да ви е най-трудно в процеса на реализация на проекта?
 
-          Ние не подценяваме нито един детайл в изпълнението на проекта. Лесни пари за мен няма, трябват сериозни усилия. Ние държим да бъдем абсолютно коректни в организацията. Работата с хората е деликатна материя, ще търсим максимален ефект от обучението, за да се мултиплицират ползите. Обучавайки другите, ние ще се вгледаме по-детайлно и в самата наша структура, това ще доведе до положителни промени в нейното функциониране. Има и още един аспект, на който искам да обърна внимание. Нашата дейност е силно социално ангажирана. В нашите кооперации работят много хора с увреждания, които трудно биха се реализирали другаде.
 
-          Вие сте национално-представителна организация, какво ви предстои в работата с местните структури?
 
-          Радвам се, че започваме точно по тази оперативна програма, защото имаме амбиции това да е само начало. Ние дадохме пример, успяхме, вече имаме конкретен опит и можем да даваме съвети на всички регионални съюзи. Във всички случаи следващите етапи са да се работи на регионално ниво, да се работи с общините. Ние станахме пионерите, периодът до 2013 г. е дълъг. Участието ни в оперативните програми на ЕС е генерален приоритет, който утвърдихме на провелия се редовен 11-ти конгрес на ТПК на 8 ноември 2007 г. Но едно е да вземаме решения, да казваме „трябва да се направи", а съвсем друго е когато вече сме дали примера, трасирали сме пътя и с опита си ще помагаме на регионалните структури. Има голямо поле за работа.

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]