Foundation for Local Government Reform
2008/07/25: Мария Дивизиева, зам.-министър на държавната администрация: Някои проекти повдигат въпроси, но няма конфликт на интереси
 

Нормално ли е според вас неправителствени организации, зад които стоят представители на местната власт, да печелят проекти по ОПАК?
В предходната процедура през 2007 нямаше възможност за партньорство между администрация и неправителствен сектор.  Така беше създадена, че дали участва кмет или общински съветник в управителния съвет на неправителствената организация няма конфликт на интереси. Просто те не са участвали, да речем, по проект на общината или да има партньорство с общината, за да може да възникне този конфликт на интереси. Веднага ще ви дам обратния пример. Когато общината е партньор и очевидно НПО-то на кмета е избрано за бенифициент, а не друго предпочетено НПО от съответната община, да речем. Тогава вече може да се говори за конфликт на интереси. В процедурата от предходната година това го няма като конфликт на интереси в чистия му вид просто защото няма противопоставяне на интереси на общината с конкретното НПО. И така вече оттук да заведем принципно въпроса за конфликт на интереси между това дали, когато участват кметове в отделни НПО-та просто заради тяхното участие, има изявен конфликт на интереси, защото по този начин националното изявление на общините няма да може да кандидатства изобщо, нито пък примерно Национална асоциация на секретарите на общини.

Как ще коментирате факта, че в комитета по наблюдение по ОПАК влизат представители на структури на държавната власт, които кандидатстват и печелят проекти?
Има постановление на Министерския съвет, който определя състава на този комитет. Там изрично е записано кой участва в комитетите за наблюдение. И като цяло тук нали ние нямаме избор да не приложим акт на българското правителство.

Как предотвратявате случаите на конфликт на интереси между членовете на комисията и кандидатите?
Следим стриктно за това. Имаше случай, в който член на комисията се оттегли.

В. Капитал
Брой 30, 25 юли 2008

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]