Foundation for Local Government Reform
2008/10/21: Фондация Радио Нова Европа стартира обучения за СГО
Фондация „Радио Нова Европа” стартира обучения за представители на структури на гражданското общество (СГО), които се стремят към развитието на капацитет за ефективно взаимодействие помежду им и с държавната администрация по въпросите на създаване, прилагане и мониторинг на обществени политики в условията на пълноправно членство на страната ни в ЕС.

Първото обучение събра представителите на управителните органи на организации с интереси в областта на социалното развитие, защитата на човешките права и ефективното участие във формирането и прилагането на европейските политики, сред които „Европейски институт”, „Стъпка по стъпка”, „Джемини”, Женска либерална мрежа-Перник, „Вяра, Надежда, Любов”, „Център за изследвания и политики за жените”. Участниците имаха възможността да уеднаквяват знанията и уменията си в областта на за взаимодействието помежду им и с администрацията.

Обучението даде старт на дискусиите в рамките на Мрежата за сътрудничество между СГО за осъществяване на мониторинг и партньорство с администрацията по формулиране и прилагане на политики (Мрежата) за възможностите за партньорство и съвместни действия. Обсъдени бяха възможностите и препятствията пред българския неправителствен сектор за постигането на общи цели и съвместни действия. Представени бяха проблемите на СГО в Европа и доказали ефективността си решения с цел сравняване на практиката в България и формулиране на националната специфика в тази сфера.

В хода на практическите занятия през втория ден от обучението бяха очертани проблемите на СГО в България и в дискусионен формат бяха предложени действия на неправителствения сектор за разрешаването им. Участниците се обединиха около позицията, че създаването на мрежа от неправителствени организации би допринесло за превръщането им в равнопоставен партньор на държавната администрация, тъй като ще доведе до повишаване на експертизата и представителността им и ще спомогне за създаването на стандарти за взаимодействие на държавните институции със СГО. Обединяването на граждански организации с различен профил има смисъл, тъй като може да повлия върху държавната администрация за прилагането на единен подход към участието на неправителствения сектор в процеса на вземане на решения, бяха единодушни участниците в проекта.
Мрежата беше идентифицирана от тях като организация, която ще използва всички възможности за активно участие във формирането на политики на ЕС, включвайки се в консултативниия процес и допринасяйки с обединените знания и опит на своите членове.

В заключение участниците се обединиха около идеята за необходимостта от координирани съвместни усилия и прояви в отговор на предизвикателства пред СГО у нас и в ЕС.

Инициативата е в рамките на проект „Изграждане и повишаване на капацитета на СГО за участие в процеса на формиране и прилагане на политиките на ЕС при сътрудничество с администрацията”, дог. № 07-23-190/04.02.2008 по Оперативната програма „Административен капацитет” (www.opac.government.bg) и се финансира от Европейския съюз (ЕС) чрез Европейския социален фонд. Повече информация можете да намерите на www.novaevropa.net

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]