Foundation for Local Government Reform
2008/11/26: Координационна среща на НПО
Фондация „Радио Нова Европа” проведе на 21 ноември в гр. Благоевград втора координационна среща на неправителствени организации от града и региона, чиято цел е създаване на Мрежа за сътрудничество за повишаване на капацитета им за формиране на политики на ЕС в сътрудничество с държавната администрация.
Срещата беше продължение на проведените серия обучения на структури на гражданското общество по темата участие на неправителствения сектор във формиране на политики на ЕС.
Участниците в координационната среща – представители на НПО от Благоевград и региона, сред които Сдружение “Ресурсен център-Нова алтернатива”, Клуб "Отворено Общество" – Благоевград, Синдикат „Подкрепа” – Благоевград, Български център за нестопанско право, Фондация "За подпомагане жертви на престъпления и борба с корупцията", Фондация "Център Надя", КТ „Подкрепа”, Търговско-промишлената палата – Благоевград, AIESEC се обединиха около виждането, че мрежата би повишила техния капацитет чрез получаване на нови знания, усвояване на нови практики и ноу-хау, придобиване на нови контакти. По този начин участието на неправителсвени организации в консултативния процес при формулиране на законови норми и политики би станало по-ефективно.
Участниците в координационната среща обсъдиха предизвикателствата пред структурите на гражданското общество в България.
На базата на сравнение с работата на неправителсвения сектор в други европейски държави, се стигна до заключението, че секторът в България все още се нуждае от развитие в следните области: осигуряване на повече финансови ресурси, което би гарантирало прекратяване на негативната практика много от НПО да работят «от проект до проект» и често да прекъсват реалната си работа поради липса на финансиране; по-ефективно сътрудничество с местната администрация; по-добре обучен персонал на НПО; по-голям практически опит с проекти; по-интензивен обмен на информация и положителни практики.
В заключение участниците изразиха позицията, че обединявайки се в мрежа за сътрудничество, се увеличава ефективността на всеки един поотделно – на ниво институции на ЕС това е единственият работещ механизъм за включване в процеса на вземане на решения и формиране на политики на ЕС.
Инициативата е в рамките на проект „Изграждане и повишаване на капацитета на СГО за участие в процеса на формиране и прилагане на политиките на ЕС при сътрудничество с администрацията”, дог. № 07-23-190/04.02.2008 по Оперативната програма „Административен капацитет” (www.opac.government.bg) и се финансира от Европейския съюз (ЕС) чрез Европейския социален фонд.
Повече информация можете да намерите на http://novaevropa.net

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]