Foundation for Local Government Reform
Партньорска среща
прегледана: 3608
На 22 април 2013 г. в София ФРМС представи на гости от Сърбия детайли от реализацията на проекта си „Граждански мониторинг за ефективно управление на публичните ресурси”.

Това стана в рамките на обучително пътуване в България по проекта на Тимок Клуб и Сдружение „Знание” Ловеч „Мониторинг по съседски”, който репликира проекта на ФРМС.

Общите цели на проекта са да развие възпроизводими и устойчиви механизми за НПО за осигуряване на по-голяма прозрачност на местните власти в 3 общини в Югоизточна Сърбия и засилване на регионалното сътрудничество между сръбски и български неправителствени организации в областта на изграждането на капацитет за мониторинг и оценка на публичните услуги.

Конкретни цели на проекта са:
1. Въвеждане на ефективни и приложими и на други места модели на граждански мониторинг на местно ниво;
2. Увеличаване на обществената информираност за ефекта на граждански мониторинг и контрол върху публичните услуги на местно ниво;
3. Подобрение на регионалното сътрудничество и създаване на ново партньорство между сръбски и български неправителствени организации в областта на обществения контрол.

Срещата мина с активното участие на гостите, които откриха много общи неща между отношенията на местните НПО и местните власти в Сърбия и България. Споделиха, че реализират пилотния проект именно по български пример.

Представителите на ФРМС, от своя страна, споделиха, че идеята за подобен проект е дошла от практика на Община Брашов, Румъния.

Прикрепени файлове

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]