Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители

Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се
 ПрофилПрофил   ВходВход 

План за възстановяване ан крайдунавския парк

 
FLGR Forum Форуми -> Общо съдържание
Създайте нова тема   Напишете отговор
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
admin
Site Admin


Регистриран на: 09 Май 2007
Мнения: 20

МнениеПуснато на: Съб Фев 23, 2019 4:30 pm    Заглавие: План за възстановяване ан крайдунавския парк Отговорете с цитат

План за възстановяване ан крайдунавския парк

к а з у с

План за възстановяване и развитие на крайдунавски парк - Силистра

1. Кратко обобщение

В рамките на Програмата за техническо побратимяване между български и американски общини, финансирана от ААМР и осъществявана от ФРМС и МАГУ, един от съвместните проекти, по които работиха общините Силистра и Кетъринг, Охайо, САЩ, бе разработването на идеен проект за възстановяване и развитие на Крайдунавски парк Силистра. Осъществяването на проекта включваше две основни задачи:

1. Инвентаризация и анализ на парка, с цел определяне на:

 • Нуждите и желанията на обществеността по отношение на парка

 • Състоянието на Крайдунавския парк.

2. Разработване на идеен проект за възстановяване и развитие на Крайдунавския парк

И двете задачи имат огромно значение за определянето на приоритетите при възстановяване и развитие на Крайдунавския парк.

2. Описание на съществуващия проблем

Липсата на финансови средства в общинските бюджети през последните години се отразиха върху състоянието на парковите зони. Паркът в Силистра беше сериозно занемарен.Неугледното му състоянието тревожеше гражданите и влияеше отрицателно върху качеството на живот в града.

3. Описание на проекта

Възстановяването и развитието на парковете по река Дунав е част от приоритетите на много български общини. Именно поради тази причина Община Силистра насочи сътрудничеството си с Община Кетъринг в тази област.

При осъществяването на проекта Община Кетърингизпълняваше ролята на консултант и даваше своето компетентно мнение, обсъждайки идеите на Община Силистра. Съвместната работа на двете общини доведе до утвърждаване на множество идеи и спомогна за разчупване на някои стереотипи при разработването на идейния проект. Формирахасе отлични професионални взаимоотношения вусловията на открит и прозрачен диалог.

Успешната реализация на подобен проект изисква освен наличието на концепция за възстановяване и развитие на парка и решаването на още два въпроса. Първият е свързан с финансирането на преустройството, а вторият с поддръжката на парка.

Екипът на Кетъринг предложи Концепцията за развитието на парка да послужи като инструмент за финансиране. Документът следваше да съдържа ясна текстова част и чертежи, за да може да бъде представен на местни и външни финансиращи организации. Допълнително се включиха данни за оценка на разходите и времева рамка за изпълнение на отделните подобекти в парка. Гражданите на Силистра също имаха възможност да се включат във финансирането на проекта. Решихме да построим Алея на дарителите в парка. Алеята ще бъде застлана с плочки, върху които са изписани имената на всички граждани, дарили определена сума.

Както бе споменато по-горе, поддръжката има огромно значение за бъдещето на парка. Затова Община Силистра започна разработването на програма, наречена Приятели на Крайдунавския парк . Програмата ще бъде представена на НПО, училища, частни фирми и заинтересовани граждани, за да бъдат привлечени доброволци за поддръжката на парка. В зависимост от интересите и възможностите на доброволците, общината ще определи зоните в парка, за които те да се грижат.

Процесът на реализация на цялостния проект съдържаше следните етапи:

1. Инвентаризация и анализ на парка с гражданско участие, включваща:

 • Сформиране на работна група от граждани

 • Проучване вижданията на гражданите за парка

 • Инвентаризация и оценка на растителните видове

 • Инвентаризация и оценка на съоръженията

 • Оценка състоянието на алеите в парка

 • Инвентаризация на градинската мебел, осветителните тела, фонтаните и др.

2. Разработване на идеен проект за възстановяване и развитие на Крайдунавски парк Силистра и изпълнение на малки проекти

 • Подготвяне на предварителен идеен проект

 • Обществено обсъждане на предварителния идеен проект

 • Актуализиране на идейния проект

 • Завършване на окончателния идеен проект

 • Публично представяне на идейния проект

 • Използване на идейния проект като маркетингов инструмент

 • Проектиране и строителство на кът на Кетъринг

 • Реконструкция на четири детски площадки

 • Създаване на Алея на дарителите

 • Изграждане на детска площадка за скейтборд

 • Сформиране на групи от доброволци за поддръжка на парка

 • Приемане на правила за търговската дейност в парка

4. Времетраене на изпълнението

Сътрудничеството между общините Силистра и Кетъринг започна през месец септември 2000 година. Към месец юни 2002 година съвместните проекти бяха приключени.

Разработването на идейния проект за Крайдунавски парк Силистра започна с проучване на мнението на гражданите за бъдещето на парка. Бяха анкетирани 124 граждани, които споделиха своите виждания. В обсъжданията на идейния проект участваха Български женски съюз, Българска скаутска организация, Фондация Природа, здраве и дете , Фондация Човек и природа и Центърът за екологично образование. Техните мнения бяха отразени в окончателния идеен проект. Другият основен елемент от идейния проект беше свързан с оценката на състоянието на растителността в парка. Освен това беше извършена и инвентаризация на самия парк инфраструктура, алеи, пътеки, фонтани, напоителна система и осветление. Екипът на Силистра осъществяваше всички връзки с различните граждански групи и НПО в града и документираше коментарите им.

Съвместната работа на двата екипа помогна на българските колеги да подготвят предварителен идеен проект. Проектът бе актуализиран чрез размяна на коментари по електронна поща в периодите между работните посещения. Окончателният вариант на идейния проект бе представен за публично обсъждане по време на последното посещение на специалисти от Кетъринг в Силистра, в началото на месец май 2002 година. Разработването на идейния проект за Крайдунавския парк завърши в определения от партньорите срок.

Идейният проект е документ, който подлежи на промени и следва да се актуализира във времето. Някои части от него вече се осъществяват. Успешната кампания за набиране на средства допълни необходимото финансиране за изграждане на къта на Кетъринг, площадка за скейтборд и няколко детски площадки. Практическата реализация на останалите части от идейния проект ще зависи от приоритетите в развитието на парка и наличното финансиране. Идейният проект ще се актуализира редовно, за да отговаря на нуждите на гражданите.

5. Преглед на решенията

Няколко са основните резултати от съвместната работа по проекта между общините Силистра и Кетъринг. Процесът включваше определяне на характеристиките на парка при отчитане на желанията на гражданите. Целта беше постигната чрез:

 • Участие на граждани, НПО и общинската администрация в процеса на разработване на идейния проект;

 • Инвентаризация на състоянието на парка и растителните видове в него.

В резултат на споменатите дейности бяха набелязани следните основни задачи във връзка с реализацията на идейния проект:

 • Изграждане на главния вход и подстъпите към реката (включително фонтани) завършен

 • Проектиране и изграждане на детски площадки завършени 3 от 4

 • Възстановяване на алпинеума в западната зона за отдих

 • Проектиране и създаване на исторически кът

 • Възстановяване и развитие на спортната зона

 • Проектиране и изграждане на къта на Кетъринг завършен

 • Проектиране и изграждане на площадка за скейтборд завършено

 • Ремонт и поддръжка на съществуващите пътеки, алеи, зелени площи и осветителни тела постоянно.

6. Принос

Ефектът от осъществяването на проекта е многопланов. Най-важният бе участието на гражданите в реализацията на проекта.

Представителите на Община Силистра придобиха опит в анкетирането на гражданите, формирането на работни групи по конкретни теми и използването на други методи за проучване мнението на обществеността. Бяха привлечени и групи доброволци, които съвместно с представителите на общинската администрация извършиха инвентаризацията на парка. Мненията на гражданите бяха отразени в разработения от двете общини идеен проект за Крайдунавския парк. За изграждането на различните зони в парка беше използвана местна работна ръка. Включването на гражданите в работата по проекта ги накара да се почувстват значими и горди с града си и демонстрира вярата им в бъдещето на общината.

7. Заключение

Идейният проект за Крайдунавския парк е завършен и работата по обновяването на отделните зони вече започна. Крайдунавският парк, е пулсът на града и неговото развитие е много важно за гражданите на Силистра.

Приятелствата и връзките, създадени в процеса на работата по програмата ще продължат и след нейното приключване. Съвременните технологии все повече ще подобряват диалога между двете общини. Едно щракване на мишката е достатъчно, за да преодолеем огромните разстояния между нас. Двете общини ще продължат заедно да работят и в бъдеще за подобряване на жизнения стандарт в Община Силистра.

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    FLGR Forum Форуми -> Общо съдържание Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети