Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители

Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се
 ПрофилПрофил   ВходВход 

Проект: Обществено-частни партньорства за икономическо разви

 
FLGR Forum Форуми -> Техническо побратимяване
Създайте нова тема   Напишете отговор
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
admin
Site Admin


Регистриран на: 09 Май 2007
Мнения: 20

МнениеПуснато на: Съб Яну 26, 2008 8:29 pm    Заглавие: Проект: Обществено-частни партньорства за икономическо разви Отговорете с цитат

Проект: Обществено-частни партньорства за икономическо развитие

к а з у с

ПОДОБРЯВАНЕ ИКОНОМИКАТА НА ОБЩИНА ГАБРОВО ЧРЕЗ ОБЩЕСТВЕНО - ЧАСТНИ ПАРТНЬОРСТВA

1. Кратко обобщение

С проекта Община Габрово желае да получи като резултат и си постави за цел:

  • да насърчи растежа на частния сектор, използвайки своите ресурси;

  • членовете на частния сектор да станат активни участници в ;общинското развитие чрез партньорство с общината;

  • да се подобри качеството на живот на гражданите чрез развитието ;на частната икономика и благоустрояване на обществени ;пространства и подобряване на инфраструктурата;
  • да насърчи преразглеждането на общинските наредби и да определи нови механизми за създаване на обществено-частни партньорства за икономическо развитие.

2. Оценка на съществуващия проблем

В периода 1990 - 1998 година много от държавните и общински предприятия на територията на Община Габрово, които са осигурявали работа на голяма част от населението, са в процес на приватизация, преструктуриране или ликвидация. Това налага да се търсят начини за заетост на свободната работна ръка, като се създадат условия за насърчаване растежа на частния сектор. От друга страна възниква необходимостта от стимулиране на частния сектор за активно участие в икономическото развитие на общината чрез ;поемане на задължения за трудова заетост и влагане на инвестиции за подобряване на инфраструктурата и благоустрояването.

Проектът беше насочен към подобряване ;на технологията за провеждане на търгове за продажба на терени - общинска собственост. За решаване на този проблем се яви необходимостта от обединяване на усилията на граждани, бизнесмени, неправителствени организации и не на последно място на ;представителите на Община Портидж с техния голям опит.

3. Описание на проекта

Проектът предвижда продажба чрез търг на общински терени с търговско и промишлено предназначение, като на преден план се извеждат определени водещи критерии за оценка. В този случай бе необходимо да се създаде модел за реализиране на обществено - частно партньорство, който ще се прилага в бъдещото развитие на общината.

Във връзка с реализацията на проекта бяха определени четири терена, направено бе проучване относно собствеността, ;съществуващите комуникации, инфраструктурата, градоустройствените показатели и бе подготвена обобщена информация.

При посещение на експертите от Община Габрово в Община Портидж беше проучен опита на американските партньори и взаимствана практиката за провеждане на предтръжна среща с потенциалните инвеститори. Тази предварителна среща има за цел даване широка гласност и получаване на обратна информация. Тя е замислена главно като средство за канализиране размяната на информация и получаване на предложения по отношение на тръжната документация и цялостния процес на провеждане на търга.

За провеждане на предтръжната среща трябваше да се разработи тръжната документация. Екипите от експерти на Община Габрово и Община Портидж работиха по тръжните спецификации успоредно и независимо един от друг. По време на работното посещение в Община Габрово, двете групи експерти обсъдиха и сравниха готовите проекти за тръжна документация. Направиха се промени за привеждане в съответствие със законодателството на Република България и общинските наредби и се изготви окончателният вариант на тръжната документация, който включваше и проектодоговор с инвеститора, спечелил търга.

Търговете за продажба на общински терени бяха обявявани чрез публикации в местните медии, в Общинския информационен център на Община Габрово, чрез контакти с неправителствени организации, Промишлено Търговска Палата - Габрово, Съюз на частните предприемачи и занаятчии - Габрово, Индустриалната Стопанска Асоциация- Габрово.

Търговете бяха проведени на 27 юли, 2 и 3 август и на 31 август 1999 год. Много частни фирми проявиха интерес и участваха в търговете, като поеха определени задължения за осигуряване на инвестиции и нови работни места.

4. Етапи на изпълнението

Проектът, целящ създаване на модел за реализиране на обществено-частно партньорство, бе осъществен в периода м. февруари м.август 1999 г. и включва:

Февруари

Оценка на терените и изготвяне на предварителни спецификации (скици), зониране, размери, налична инфраструктура и други.

Март

Проучване опита на Община Портидж при посещение на работната група на експерти от Община Габрово.

Април - Май

Разработване на тръжната документация и публикуване на съобщения в местните медии за провеждане на предтръжната среща.

Юни

Провеждане на предтръжната среща с частните инвеститори в ;присъствието на работната група от експерти от Община Портидж. Изготвяне на окончателен вариант на тръжните условия.

Юли

Обявяване на търговете и изпращане на тръжни книжа на частните инвеститори.

Юли - Август

Провеждане на търговете, класиране на офертите и отдаване на терените.

Опитът за реализация на обществино-частно партньорство ще бъде ;използван от Община Габрово в дългосрочен план.

5. Преглед на решенията и конкретни резултати

В резултат на работата по проекта настъпиха промени в активността на частните инвеститори. Повишеният интерес към предоставените ;терени направи възможно поемането на повече задължения от ;страна на купувачите за осигуряване на инвестиции за подобряване на инфраструктурата на Община Габрово и за осигуряване на нови работни места.

След провеждане на търговете Община Габрово сключи договори с фирмите Инекс ООД, ЕТ Радема и фирма Слави Георгиев за изграждане на едно производствено предприятие за велпапе и картонени изделия, за кафене, 2 магазина и павилиони за търговска дейност. Новите собственици са поели задължението да открият общо 37 нови работни места и да осигурят инвестиции за развитие на общинската инфраструктура в размер на 9 611 лв.

6. Принос

Приносът на проекта може да се определи като:

  • създаване на работещ модел за изграждане на обществено-частни партньорства;

  • активизиране приноса на частните инвеститори за икономическото развитие на общината;

  • осигуряване на инвестиции за инфраструктура и нови работни места;

  • осигуряване на допълнителни данъчни приходи за общината;

  • с получения опит ще се работи и в бъдеще и тепърва ще бъде оценяван приносът в дългосрочен план.

7. Заключение

В заключение ще посочим, че със съвместните усилия на Община Габрово и Община Портидж, щат Мичиган, САЩ, бе реализиран проект за обществено-частно партьорство с изключително положителни резултати за Община Габрово.

Уверени сме, че създаденото взаимодействие с частните инвеститори, както и подходите и практиките за неговото формиране са успешен модел за стимулиране икономиката на Община Габрово.

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    FLGR Forum Форуми -> Техническо побратимяване Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети