Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители

Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се
 ПрофилПрофил   ВходВход 

Казус-ПИЛОТНА ПРОГРАМА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА РАЗДЕЛНО СМЕТОСЪБИРАН

 
FLGR Forum Форуми -> Техническо побратимяване
Създайте нова тема   Напишете отговор
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
admin
Site Admin


Регистриран на: 09 Май 2007
Мнения: 20

МнениеПуснато на: Съб Апр 26, 2008 2:27 pm    Заглавие: Казус-ПИЛОТНА ПРОГРАМА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА РАЗДЕЛНО СМЕТОСЪБИРАН Отговорете с цитат

Казус-ПИЛОТНА ПРОГРАМА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА РАЗДЕЛНО СМЕТОСЪБИРАНЕ В КАРЛОВО

Казус-ПИЛОТНА ПРОГРАМА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА РАЗДЕЛНО СМЕТОСЪБИРАНЕ В КАРЛОВО

Обобщение

Община Карлово се присъедини към Програмата за техническо побратимяване през 2003 година. Карлово беше побратимена с Уинчестър, Вирджиния, и двете общини започнаха съвместна работа през март 2003 г. След обсъждания и много срещи с различни агенции и групи от Карлово, бе избран проект, който предоставя най-добрите възможности за мултиплициране: пилотна програма за разделно сметосъбиране.

Проектът включи разработването на план за действие, за да отговори на специфичните нужди на Карлово, включително идентифициране на предприятия за рециклиране на материали, разбирането и интереса на жителите в разделното сметосъбиране и съществуващите практики за депониране на отпадъците.

Разделното сметосъбиране е един от най-важните приоритети за присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 година. Няколко общини са опитвали да осъществят програма за разделно сметосъбиране; въпреки това нито една не успя. В Карлово наскоро бе изградено ново сметище, старото е в процес на затваряне. Разделното сметосъбиране намалявайки използването на сметището и същевременно удължавайки живота му, е неразделна част от общия план за управление на ТБО.

Оценка на съществуващия проблем

С разработването на концепцията за разделното сметосъбиране ние идентифицирахме няколко проблемни области, на които трябваше да намерим решение:

 • Състав (характер) на твърдите отпадъци;
 • Наличие на пазари за рециклиране на материали;
 • Разработване на програма за обучение на обществеността, включително работа с местните медии и младежки групи;
 • Избиране на площадки за разделно сметосъбиране;
 • Избор на оборудване, което да се използва за събиране и транспорт до пазарите за материали.

Описание на проекта

През 2000-та година местната власт в Карлово се обезпокои от нарастващия проблем с изхвърлените полиетиленови торбички, които се оплитаха в дървета, храсти и огради. Общинската администрация реши да предприеме мерки за решението на този проблем. Концепцията за разделното сметосъбиране бе възприета като средство за решаването му, което ще позволи и намаляване броя на полиетиленовите торбички, които се депонираха на сметището.

Една от първите предприети от Карлово стъпки бе изясняването дали има пазар за рециклиране на полиетиленови торбички. След търсене на пазари за рециклиране бе установено, че такъв не съществува. Идеята остана без приложение до март 2003 г., когато Уинчестър започна работа в екип с Карлово. При първоначалната визита и в резултат на различни срещи с официални представители на общината, местни неправителствени организации, фирми и агенции, концепцията за разделното сметосъбиране бе преразгледана.

Чрез проведени по-нататъшни дискусии относно разделното сметосъбиране и след запознаване с практиките по време на посещенията в Уинчестър, екипът бе решен да придвижи изпълнението на концепцията към реалност. Процесът включваше следното:

 • Посещения на центрове за рециклиране във Вирджиния.
 • Наблюдение на техника и процеса за разделно сметосъбиране в Уинчестър.
 • Дискутиране на техники, използвани от Уинчестър в стартирането и изпълнението на тяхната програма за разделно сметосъбиране.
 • Проучване на пазара за рециклиране на материали в региона на Карлово.
 • Преглед на стандартите за оборудване за разделно сметосъбиране, включително контейнери и камиони за сметосъбиране.
 • Изготвяне на искане (молба) за отпускане на безвъзмездни средства от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ за осъществяване на проекта.

Времетраене на изпълнението

Проектът започна през март 2003 г. по време на посещението на Уинчестър в Карлово. Бяха осъществени следните етапи:

 • 9 май 2003 г. Карлово посети Уинчестър и се запозна с програмата на Уинчестър за разделно сметосъбиране.
 • 13 май 2003 г. Изготвяне на искане (молба) за отпускане на безвъзмездни средства от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ за осъществяване на програмата за разделното сметосъбиране.
 • 25 юли 2003 г. МОСВ предварително одобрява проекта за сумата от 200 000 лева за пилотната фаза за разделно сметосъбиране (76 контейнера за събиране, един камион и малки контейнери за събиране в две училища).
 • август 2003 г. Екипите на Карлово и Уинчестър се срещнаха с Карловското училищното настоятелство и ръководството на училището, младежката група и представители на медиите, за да дискутират тяхната роля в програмата за разделното сметосъбиране и особено при обучението и участието на гражданите.
 • 12 август 2003 г. Карлово и фирма Феникс юг подписаха предварителен договор за приемане на материалите за рециклиране.
 • декември 2003 г. Предприятието за управление дейностите по ООС и МОСВ даде окончателно одобрение за сумата от 200 000 лева за пилотната програма за разделно сметосъбиране (76 контейнера за събиране, един камион и стойки с полиетиленови чували за събиране в две училища).
 • януари до март 2004 г. Карлово изпълни необходимите процедури за закупуване на контейнерите и камиона за разделното сметосъбиране.
 • февруари 2004 г. Карлово посети Уинчестър и разработи първоначалната анкета за проучване мнението на гражданите и набеляза план за официалното откриване на програмата за разделно сметосъбиране през месец май.
 • 16 април 2004 г. Карлово стартира Фаза 1 от пилотния проект, като общината разположи контейнерите на 5 площадки в града и в едно училище.
 • 14 май 2004 г. Карлово стартира Фаза 2 от пилотния проект чрез разполагане на допълнителни контейнери на 12 площадки в общината и още едно училище.
 • 14 май 2004 г. Представителите на Община Карлово и Уинчестър официално откриха програмата за разделно сметосъбиране в едното от двете училища съвместно с граждани, ученици, младежки групи и в присъствието на местните медии.

Преглед на решенията и специфични резултати

През април и май 2004 г. в Карлово бяха успешно реализирани Фази 1 и 2 от пилотната програма за разделно сметосъбиране. Основни дейности включваха:

 • Получаване на средства от МОСВ.
 • Закупуване на 76 контейнера за разделно сметосъбиране за площадките, един камион и 50 стойки за разделно сметосъбиране в двете училища.
 • Контейнерите за разделно сметосъбиране бяха разположени на избраните площадки в града.
 • Бяха подготвени и проведени от карловската младежка организация проучвания за нагласата на гражданите относно разделното сметосъбиране от общината;
 • Бяха привлечени местните медии и телевизионни канали за разпространяване на рекламен клип и новини за стартирането на проекта.
 • Беше подписан договор между общината и Феникс-юг за приемане на материалите за рециклиране.
 • Бе осъществено тържествено откриване за приобщаване на обществеността на Карлово към програмата за разделно сметосъбиране в града.

Принос

Въвеждането на пилотната програма за разделно сметосъбиране е голям успех по отношение подобряване и опазване на околната среда. Очакваните ползи от тази програма са:

 • Намаляване обема на твърдите отпадъци, отиващи на сметището, и удължаване на неговия живот.
 • Допълнителни приходи за общината от продажбата на материалите за рециклиране.
 • Увеличаване заетостта и развитие на индустрията за рециклиране на материали в региона.
 • Обучение на обществеността и гражданско участие.
 • Активиране гражданското съзнание.
 • Осъществяване на необходимите за България стъпки за доближаване до стандартите и изпълнение на критериите за членство в Европейския съюз.
 • Положително влияние върху потенциални инвеститори като община, опазваща околната среда и загрижена за устойчиво развитие.

Заключение

Община Карлово успешно започна пилотната програма за разделно сметосъбиране и ще продължи усилията си по-нататъшното й изпълнение и разширяване. Карлово кандидатства пред МОСВ за отпускане на нови средства по програмата, с цел разполагане на 80 допълнителни контейнера и закупуване на един камион.

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    FLGR Forum Форуми -> Техническо побратимяване Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети