Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители

Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се
 ПрофилПрофил   ВходВход 

Проект: Разработване на идеен проект за Крайдунавския парк

 
FLGR Forum Форуми -> Техническо побратимяване
Създайте нова тема   Напишете отговор
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
admin
Site Admin


Регистриран на: 09 Май 2007
Мнения: 20

МнениеПуснато на: Съб Фев 09, 2008 7:15 pm    Заглавие: Проект: Разработване на идеен проект за Крайдунавския парк Отговорете с цитат

Проект: Разработване на идеен проект за Крайдунавския парк

к а з у с

Разработване на идеен проект за крайдунавски парк Община Видин

1. Кратко обобщение

Един от проектите, по които работиха общините Видин и Уест Керълтън, бе свързан с разработването на идеен проект за Крайдунавски парк Видин, заемащ площ от 147 декара и намиращ се в централната градска част на Видин по протежението на река Дунав.

Непосредствените цели на екипа бяха да осигури инструменти за планиране, проектиране и управление, насочени към подобряване естетичния вид на парка, функционалността му и начина, по който се възприема от посетителите, за да остане предпочитано място за следващите поколения.

Екипите на побратимените общини се опитаха да постигнат тези цели чрез разработването на идеен проект за Крайдунавския парк, осигуряващ: стратегия за развитие на парка за конкретен период от време (5 до 10 години); гъвкавост при осъществяването на промени; систематичен подход при решаване на проблемите и рамка за разработването на годишни бюджети. Идейният проект ще се преразглежда и променя периодично и ще се използва за вземане на решения, свързани с развитието на парка.

2. Описание на съществуващия проблем

Крайдунавският парк притежава потенциал, за да се превърне в център за отдих и забавления на гражданите на Видин. В момента състоянието на парка е лошо поради липсата на средства за поддръжка и подобрения през последните 11 години. В сегашното си състояние той не отговаря на изискванията на повечето граждани. Съществува нужда от изготвянето на план за преустройство на парка, а специалистите от побратимената Община Уест Керълтън са в състояние да окажат техническа помощ на своите партньори.

3. Описание на проекта

За осъществяването на проекта общините Видин и Уест Керълтън сформираха екип от доброволци с опит в управлението на паркове и места за отдих, озеленяване, градоустройство и градинарство. Членовете на екипа имаха опит както в местната власт, така и в частния сектор. В екипа на Община Видин влизаха: зам.-кметът Стефан Сираков; инженер Борислав Борисов и инженер Виолета Георгиева; архитект Галя Антова. В екипа на Община Уест Керълтън влизаха: Рик Болтън, директор паркове и отдих; Крис Папакърк, главен инженер на Бийвърскрийк, Охайо; Марк Секстън, президент на Граундъуркс Инк. и Дениз Болтън, администратор на местата за отдих в Уест Керълтън. В началото събрахме информация, която щеше да улесни осъществяването на проекта. По време на посещенията си в Уест Керълтън специалистите на Община Видин се срещнаха с представители на парковите управления във Файф Ривърс, окръг Хамилтън, и Туристическия и конгресен център на Дейтън и Монтгомъри. Българските експерти имаха и възможност да посетят множество крайбрежни паркове в Уест Керълтън, Община Маями, Дейтън, Синсинати и Окръг Хамилтън, което им даде много добра представа за управлението на парковете в САЩ.

Мисията на екипа бе: да осигури инструменти за планиране, проектиране и управление за подобряване възприемането, естетичния вид и функционалността на Крайдунавски парк Видин.

При разработването на идейния проект за Крайдунавския парк екипите на двете общини предприеха следните действия:

А.Инвентаризация и анализ на парка, обхващащи растенията, оборудването, алеите, паметниците и скулптурите, историческите забележителности, инфраструктурата и настоящите публични функции.

Екипът на Община Видин извърши инвентаризацията и предостави карта, на която бяха отбелязани местата и имената на всички по-важни обекти в парка. При посещението си във Видин, в края на май 2001 година, екипът на Община Уест Керълтън направи множество снимки и видеозаписи на парка, които впоследствие бяха използвани за разработването на идейния проект. По-късно, специалистите от Уест Керълтън поискаха допълнителни видеоматериали, които бяха заснети и изпратени от представителите на Община Видин.

Във Видин се сформира обществен комитет с участието на представители на НПО, специалисти по градинарство, озеленяване и парково строителство и общественици. Представителите на Уест Керълтън се срещнаха с комитета и обсъдиха настоящите функции на парка, впечатленията на гражданите от него и промените, които биха желали да видят.

Първата чернова на идейния проект беше представена на тази група. Направиха се няколко предложения за промени и допълнения, които след обсъждане бяха включени в окончателния идеен проект.

Б. Разработване и провеждане на гражданска анкета с цел осигуряване на информация за демографската структура на посетителите на парка.

Община Уест Керълтън предостави примерен модел на анкета, който бе използван като основа от българските специалисти. Обобщените резултати от анкетата бяха предоставени на Уест Керълтън.

В. Определяне на приоритетни зони в Крайдунавския парк.

Двата екипа обиколиха парка и съгласуваха пет зони, за които да бъдат разработени идейни проекти, а именно:

- Главен вход основният подход към парка откъм централния площад, с визуална забележителност, градина със скулптури, подход към реката, дървета, люлки и осветление по алеите;

- Художествена галерия с подход откъм парка и ново озеленяване;

- Изгледна площадка: от нея се открива 1800 панорама към Дунав;

- Паметник на свободата свързан е с дългия булевард, който води към паметника. Предлагат се нови бордюри, цветни лехи и разместване на пейките и осветителните тела;

- Кът на Уест Керълтън прибавя елементи типични за американските паркове, като например интерактивен фонтан, навес за пикник, детска площадка, амфитеатър, кафене със зона за обществени прояви и алея на дарителите. Последната се състои от плочки, които могат да бъдат закупени от дарители и на тях да бъдат гравирани надписи в чест на членове на семейство или други лица.

Г. Изготвяне на предварителен идеен проект и представяне пред Община Видин и гражданския комитет.

При изработването на идейния проект екипът на Уест Керълтън използва определен процес на проектиране и планиране. Процесът включваше следните елементи:

1. Окончателният идеен проект трябва да:

¨ Да осигури стратегия за развитие през следващите 5 10 години;

¨ Да може да се преразглежда и актуализира периодично;

¨ Да позволява гъвкавост, когато се налагат промени и актуализации;

¨ Да осигурява рамка за планиране на годишните бюджети;

2. Процесът на проектиране трябва да взема предвид следното:

¨ Парковете са най-важните публични пространства в общините, защото се използват от много хора;

¨ Парковете са нещо повече от зелени площи и атрактивно озеленяване. Парковете създават функционални пространства и запомнящи се преживявания;

¨ Парковете са сложни живи организми, които се развиват с течение на времето и трябва да бъдат поддържани адекватно.

3. Паркът има следните характеристики:

¨ Предлага множество различни дейности за всички граждани;

¨ Леснодостъпен за посетители;

¨ Намира се по протежението на река Дунав;

¨ Разполага с много възрастни дървета;

¨ Предлага достъп до исторически забележителности крепостта Баба Вида, турската поща, Паметника на свободата, джамията и библиотеката;

¨ Намиращите се в съседство сгради (театърът и художествената галерия) повишават визуалния и културния ефект.

4. Завършване на окончателния идеен проект:

След обсъждане на предварителния идеен проект с гражданите и общинските служители, екипът на Уест Керълтън направи няколко промени. Окончателният идеен проект беше представен на Общината и гражданите по време на посещениетовъв Видин на специалистите от Уест Керълтън през май 2002 година.

Друг аспект на проекта беше свързан с осигуряването на информация за привличане на доброволци. По време на посещението на служители от Община Видин в Уест Керълтън през юли 2001 година в програмата им беше включена и темата за доброволците. Обсъдени бяха следните методологии:

¨ Съвети и комитети: Местните власти назначават граждани на доброволни начала в състава на различни съвети и комитети. Съветите дават препоръки на органите на местната власти по най-различни въпроси. Подробно бяха обсъдени структурата и работата на Комитета за разкрасяване на Уест Керълтън и Съвета по отдих.

¨ Младежи: Бяха обсъдени много примери за участие на млади доброволци. Групите формирани в училищата и скаутските организации са добри примери за участие на млади доброволци.

¨ Осинови си парк : В тази програма участват групи както на младежи, така и на възрастни, които дават съгласието си доброволно да работят в определен парк. Работата им включва почистване, засяване на цветни лехи, набиране на средства за детска площадка и т.н.

¨ Доброволци в парковете: Много паркови служби използват доброволци при организирането на различни събития и програми и при набирането на средства за подобрения. Регионалното парково управление Файв Ривърс направи презентация на своята доброволческа програма.

5. Времетраене на изпълнението

1. Разработване на идеен проект завършено;

2. Разработване на работен проект за кът на Уест Керълтън август 2002 година;

3. Изпълнение на работния проект проектът е частично реализиран и се очаква кътът на Уест Керълтън да бъде готов към август 2002 година.

6. Преглед на решенията. Принос

1. Разработване на идейни решения за преустройството на отделни паркови зони;

2. Реализиране на някои от идейните решения;

3. Поощряване на гражданското участие;

4. Подобрена визия за парка. Тя се концентрира върху превръщането на парка в предпочитано място за отдих;

5. По-добро възприемане и функционалност на парка в бъдеще;

6. Проектът дава възможност за мултиплициране, тъй като подходът и решенията са приложими към зелените площи на други общини;

7. Промените в парка имат дългосрочен ефект, който ще бъде оценен от бъдещите поколения;

8. Предложените решения могат да бъдат реализирани бързо;

9. Ползването на опита на партньорите и прилагането му в реални условия подобри знанията и уменията на участниците в проекта;

10. Подобрен беше имиджът на Общината като собственик и стопанин на парка;

11. Беше създадена практика на взаимодействие между общинската администрация и гражданите в процеса на вземане на важни за обществеността решения;

12. Рекламните материали, разработени по проекта, дават възможност да се рекламира паркът;

13. Проектът допринесе за създаването на отлични работни взаимоотношения между експертите от двата екипа.

7. Заключение

Техническото партньорство между общините Видин и Уест Керълтън беше много успешно. В резултат от съвместните ни усилия беше разработен идеен проект за Крайдунавски парк Видин.

Някои от предложените решения са вече осъществени. По Програмата бяха закупени и монтирани съоръжения за главния вход, пейки и осветителни тела.

Във Видин стартира доброволческа програма. Две училища осиновиха части от парка и се заеха с изпълнението на различни задачи.

Процесът на гражданско участие започна със създаването на комитет по проектирането на парка и с провеждането на гражданска анкета. Тези две концепции могат да се приложат и в други проекти за подобряване на публичната инфраструктура.

Партньорството не свършва с осъществяването на проекта и се надяваме, че и в бъдеще ще имаме възможност да работим с нашите приятели от Уест Керълтън.

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    FLGR Forum Форуми -> Техническо побратимяване Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети