Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители

Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се
 ПрофилПрофил   ВходВход 

Казус-Стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции в П

 
FLGR Forum Форуми -> Техническо побратимяване
Създайте нова тема   Напишете отговор
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
admin
Site Admin


Регистриран на: 09 Май 2007
Мнения: 20

МнениеПуснато на: Пон Мар 10, 2008 6:13 am    Заглавие: Казус-Стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции в П Отговорете с цитат

Казус-Стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции в Плевен

Казус-Стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции в Плевен

Казус

1. Кратко описание

Община Плевен и град Шарлотсвил, щат Вирджиния, САЩ, се включиха в четвърта фаза на Програмата за техническо побратимяване между български и американски общини, като определиха местното икономическо развитие за основна област за техническо сътрудничество. В съответствие с това и с методологията за осъществяване на Програмата, партньорството избра три технически проекта за съвместна работа, и трите - насочени към усвояването на водещи американски практики в областта на местното икономическо развитие. Проектът за разработване на Стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции в Плевен е един от тях и беше успешно завършен от екипите на двете побратимени общини.

2. Оценка на съществуващия проблем

Местното икономическо развитие е основен приоритет в работата на Община Плевен. Общинската администрация и Общинският съвет полагат много усилия за стимулиране на устойчив икономически растеж, за по-нататъшно намаляване на безработицата, за повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот на гражданите. Но те съзнават, че за постигането на тази цел трябва да мобилизират финансови ресурси в допълнение на тези, които могат да бъдат генерирани на местно ниво. Партньорите от Плевен и Шарлотсвил решиха съвместно да разработят Стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции в Плевен, за да отговорят на тази обективна нужда и с помощта на богатия американски опит в тази насока да определят пътищата и подходите за привличане на външен ресурс в Община Плевен.

3. Описание на проекта

Реализирането на проекта премина през следните етапи:

Преглед на ресурсите на общината

Екипът по местно икономическо развитие (МИР) в Община Плевен събра необходимите данни, статистическа информация и резултати от проучвания в сферата на икономическото развитие, анализира ги и обобщи резултатите в разработения цялостен профил на Община Плевен.

Анализ и оценка на съществуващите фирми на територията на общината

В годините преди началото на прехода в България значителен обем от информацията за работещите на територията на общината фирми е минавал през общината. Впоследствие, със стартиране процеса на раздържавяване, започва преструктуриране на икономиката. Все по-голяма част от собствеността преминава в частния сектор. През този период липсата на нормативна база не дава възможност на общините да събират необходимата им информация от стопанската сфера, нито задължава фирмите да предоставят такава при поискване. В резултат на това съществуващата информация за фирмите на територията на общината беше недостатъчна и обхващаше малка част от необходимите данни, а невъзможността за нейното ежегодно актуализиране бе пречка за проследяване на тенденциите.

Екипът по МИР разработи въпросник - анкета за проучване на съществуващите фирми от общината. Въпросите в анкетата бяха прецизирани така, че, от една страна, да дават възможност на общината да създаде база данни, и, от друга, да не изискват отговори от фирмите, свързани с предоставяне на конфиденциална информация.

Тази анкета беше изпратена до значителен брой фирми - около 350 - от всички съществуващи отрасли на икономиката на територията на общината. Анкетата беше проведена със съдействието на Стопанска камара - Плевен, Търговско-промишлена палата - Плевен, Браншова бизнес камара - Плевен .

Определяне на икономическите отрасли, в които Община Плевен ще се стреми да привлича инвестиции

Използвайки събраните статистически данни и отчитайки очерталите се тенденции, Община Плевен определи приоритетните икономически отрасли, в които ще се стреми да привлича инвестиции: високо технологични производства, лека и хранително вкусова промишленост.

Определяне на стратегически партньори и потенциални ресурси

Обобщените резултати от анкетата за проучване на съществуващите фирми, резултатите от проучването на работната сила и структурата на безработицата, обобщените резултати от проучване сред професионалните училища на територията на общината бяха основата за идентифициране на потенциалните ресурси на Община Плевен и оттам - ориентирането към партньори, които можем да смятаме за стратегически.

Разработване на стратегия за установяване на контакти с потенциални инвеститори и изготвяне на маркетингови и презентационни материали

Усилията на екипа по МИР бяха насочени към създаване на пакет от документи, специално насочени към бизнеса. Целта беше с помощта на тези документи потенциалният инвеститор да добие ясна представа както за бизнес средата в общината, така и за предимствата и възможностите на Община Плевен като място за бизнес. За тази цел направихме анализ на свободната работна ръка, обогатихме и доразвихме програмата за задържане и разширяване на съществуващия бизнес и актуализирахме Плана за икономическо развитие на Община Плевен.

Създаденият пакет маркетингови и презентационни материали за общината стана добра основа за установяване на контакти с потенциални инвеститори и финансиращи организации, за участие на Община Плевен в търговски изложения и кооперационни борси .

Разработване на механизъм за проследяване на контактите

Нашите партньори се ангажираха да предоставят демо версия на специализиран софтуер за проследяване на контактите, който организационно ще подпомогне общинската администрация при изграждането на собствена база данни за съществуващи и потенциални партньори на общината.

Продължаване на контактите

Използвайки информацията от базата данни за проследяване на контактите Община Плевен може да поддържа кореспонденцията/диалога с потенциални инвеститори и потенциални партньори на общината.

3. Времетраене на изпълнението

Проектът стартира през юни 2003 г. с посещение на работна група от Шарлотсвил в гр. Плевен. По време на тази първа среща бяха идентифицирани основните проблеми, които стоят за решаване пред Община Плевен и за които можем да получим компетентна помощ от Шарлотсвил.

През август 2003 г. част от работния екип по програмата направи посещение в Шарлотсвил. На това посещение беше разработен и приет от двете страни работен план за осъществяване на набелязаните цели с фиксиране на срокове и отговорни лица.

Последваха още две посещения на екипа от Шарлотсвил в Плевен през м. декември 2003г. и м. май 2004г. и на екипа от Плевен в Шарлотсвил през март 2004 г. Основно по време на техническите посещения, но също така и между тях, по електронен път се осъществяваше работата по конкретното изпълнение на приетия работен план. Съвместната работа на екипите от двете общини продължи една година.

4. Преглед на решенията

В резултат изпълнението на поставените цели в Община Плевен постигнахме следните резултати:

Разработен е маркетингов профил на Община Плевен. Той беше разгледан от партньорите от град Шарлотсвил. Техните препоръки бяха отразени в окончателния му вариант, който сега Община Плевен ползва.

Създадохме база данни на съществуващите фирми в Община Плевен, която ще се актуализира и допълва всяка година.

Разработихме план за икономическо развитие.

Разработихме програма за насърчаване на съществуващия бизнес.

Разработихме Интернет-страница на Община Плевен с част, насочена към потенциални инвеститори. Тя съдържа пълен актуален списък с информация за свободни терени и сграден фонд.

Набраната икономическа информация е включена и в представянето на Плевен на маркетинговия уеб-сайт на Българското партньорство за местно икономическо развитие www.invest.bg

5. Принос

1. Очерта се ясно ролята на общината като фактор, влияещ и провокиращ местното икономическо развитие.

2. Екипът на общината усвои ценни знания и умения за успешно представяне пред потенциални инвеститори.

3. Утвърдихме обществено-частното партньорство като инструмент за постигане на значими за местната общност и общината цели.

4. Определихме кои са ключовите партньори на местната власт за успешно икономическо развитие.

6. Заключение

Проектът е насочен към определяне и засилване позицията на местната власт като фактор за икономическото развитие на града и общината и подпомага обединяването усилията на всички партньори на местно ниво за постигане на устойчив икономически растеж и респективно подобряване на благосъстоянието на гражданите. Опитът, който споделиха нашите партньори от Шарлотсвил, Вирджиния, САЩ, е изключително полезен и ни дава възможност да използваме успешни подходи и механизми и в бъдеще.

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    FLGR Forum Форуми -> Техническо побратимяване Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети