Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители

Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се
 ПрофилПрофил   ВходВход 

Казус-Създаване на Консултативен съвет за икономическо разви

 
FLGR Forum Форуми -> Техническо побратимяване
Създайте нова тема   Напишете отговор
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
admin
Site Admin


Регистриран на: 09 Май 2007
Мнения: 20

МнениеПуснато на: Вто Юни 17, 2008 6:46 am    Заглавие: Казус-Създаване на Консултативен съвет за икономическо разви Отговорете с цитат

Казус-Създаване на Консултативен съвет за икономическо развитие на общината

Казус-Създаване на Консултативен съвет за икономическо развитие на общината

Казус

I. Кратко обобщение

Програмата за техническо побратимяване на български и американски общини даде възможност на община Габрово, България да приложи американския опит на община Уест Карълтън, Охайо, САЩ, при създаването на Консултативен съвет за икономическо развитие на общината. Изграждането на този орган бе една от заложените краткосрочни цели в съвместно изпълнявания проект:

Създаване и легализиране на Офис/Отдел за местно икономическо развитие за задържане и разширяване на съществуващия местен бизнес и привличане на нови инвеститори

Създаването на Консултативен съвет за икономическо развитие на Община Габрово едновременно с извършеното цялостно преструктуриране на общинската администрация и създаването на Отдел Икономическо развитие и проекти поставиха фундамента за провеждане на успешна политика за устойчиво местно икономическо развитие, базирано на постоянното взаимодействие с бизнеса и НПО на територията на общината с оглед съвместното преодоляване на трудностите и постигане на устойчиво социално-икономическо развитие на общността.

Настоящият казус би следвало да се използва като успешна практика за мултиплициране и в други български общини.

II. Оценка на съществуващия проблем

Натрупаният опит през предишните две фази на Програмата в създаването на обществено-частни партньорства, както и извършената оценка на ресурсната база на Община Габрово показаха съществуването на два проблема. липса на доверие в институциите от страна на бизнеса и недостатъчен капацитет на общинската администрация за постигане на устойчиво социално-икономическо развитие на общността. Установено бе, че ключов фактор за разрешаване на тези проблеми се явява взаимодействието Община - Бизнес - НПО. Постигането на такова ефективно взаимодействие би било възможно само след въвеждането на координиращ орган в лицето на Консултативния съвет за икономическо развитие, който да засили доверието в общината като институция и да консолидира мнението на бизнес общността и НПО по въпросите, касаещи устойчивото местно икономическо развитие. Правилното функциониране на този орган може да бъде гарантирано само чрез повишаване на институционалния капацитет на Община Габрово чрез вътрешно преструктуриране и създаване на Отдел Икономическо развитие и проекти , който заедно с Консултативния съвет да осъществява планова политика за задържане и разширяване на съществуващите бизнеса, както и за привличане на нови инвестиции в общината.

В перспектива изпълнението на този проект ще допринесе за създаването на нови работни места, ще спомогне за обновяване на съществуващите технологии, оборудване и машинен парк, за модернизацията на наличната инфраструктура чрез привличането на външни инвеститори. А това ще доведе до качествено изменение в стандарта на живот на общността.

III. Описание на проекта

През октомври 2003 г. главният експерт бизнес развитие на Община Габрово инж. Десислава Колева стартира работна кореспонденция с г-н Дейвид Хъмфрис, директор Планиране и икономическо развитие на Уест Карълтън, Охайо, САЩ с цел провеждане на консултации по изграждането на бъдещия Консултативен съвет за икономическо развитие (КСИР) на Община Габрово. Работните консултации продължиха през целия период (октомври 2003 г. - април 2004 г.) до създаването и стартиране работата на КСИР.

Г-н Хъмфрис предостави реални варианти на действащи Консултативни съвети в САЩ, както и методически указания по повод формирането на подобни органи. Представени бяха Правилник за дейността на Консултативния бизнес съвет на Уест Карълтън, Охайо, както и множество документи от провежданите работни срещи на КБС.

По време на първото си работно посещение в Габрово през декември 2003 г. г-н Хъмфрис съвместно с проектния екип на общината обсъди възможностите и перспективите за изграждане на работещ КСИР на Община Габрово. Бяха разгледани в детайли структурата (с над 80% представители на бизнеса) и основните функции, които ще изпълнява КСИР с оглед на силно развитата и диверсифицирана индустрия в общината. Активно участие по време на срещите взе ръководството на Община Габрово с мнения и препоръки. Важен момент в първото работно посещение на г-н Хъмфрис бе проведената среща с габровския бизнес и направената презентация на тема Консултативен бизнес съвет . Целта на срещата бе да се потърси реакцията на бизнеса по повод нуждата от създаване на подобен орган. Тази среща доказа още веднъж, че посоката на действие е правилна. След първото работно посещение на американския партньор и на база проведените консултации бе създадена Методиката за изграждане на КСИР на Община Габрово.

През януари 2004 г. със заповеди на кмета на Община Габрово инж. Богомил Белчев бе създаден Инициативен комитет в състав от 3-ма членове (зам.-кмет, секретар и гл. експерт бизнес развитие), които предложи на кмета на общината проектосъстава на Работна комисия за изграждане на КСИР. Със своя заповед кметът на Община Габрово учреди Работна комисия в състав от 7 члена, включваща както Инициативния комитет, така и изпълнителния директор на Габровската търговско-промишлена палата, изпълнителния директор на Съюза на работодателите Сдружение Габрово-21 и двама общински съветници - представители от Постоянната комисия по икономика и управление на общинската собственост към Общински съвет - Габрово. През февруари 2004 г. Работната комисия проведе две работни срещи, на които обсъди и предложи на кмета на Община Габрово проектосъстава на бъдещия КСИР на Община Габрово. Основен принцип при избора на кандидатите бе лидерство, обществена значимост и проспериращ бизнес.

По време на второто работно посещение на г-н Хъмфрис, март 2004 г., в Габрово бе проведена втора среща с габровския бизнес за представяне на вече предприетите стъпки от общинското ръководство по създаването на бъдещия КСИР. След избора на 15 кандидат членове кметът на Община Габрово проведе индивидуални срещи и разговори с всеки от номинираните кандидати. През април 2004 г. КСИР на Община Габрово, състоящ се от 12 официални членове, начело с председател (кметът на Община Габрово) стартира своята работа и прие Правилник за дейността на КСИР на Община Габрово.

IV. Времетраене на изпълнението

Изпълнението на проекта бе в периода октомври 2003 г. - април 2004 г.

Основни дейности по изпълнение на Проекта:

Създаване на Консултативен съвет за икономическо развитие ( КСИР ) на Община Габрово - октомври 2003 г. - април 2004 г.

1. Стартиране на работна кореспонденция с американските партньори с цел провеждане на консултации по повод изграждането на КСИР - стартира през октомври 2003 г. и продължава през целия период до изграждането на КСИР

2 . Работно посещение на американския партньор и провеждане на среща с бизнеса в рамките на работното посещение - декември 2003 г.

3. Създаване на методика за изграждане на бъдещия КСИР на Община Габрово - декември 2003 г.

4. Създаване на Инициативен комитет за сформиране на Работна комисия за изграждане на КСИР по заповед на кмета на Община Габрово - януари 2004 г.

5. Създаване на Работна комисия за изграждане на КСИР по заповед на кмета на Община Габрово - февруари 2004 г.

6. Второ работно посещение на американския партньор и втора среща с бизнеса за представяне на предприетите мерки по създаването на КСИР - март 2004 г.

7. Провеждане на индивидуални срещи с номинираните кандидати от кмета на Община Габрово - март - април 2004 г.

8. Сформиране и стартиране работата на КСИР на Община Габрово - април 2004 г.

V. Преглед на решенията

В резултат на изключително полезното сътрудничество с Уест Карълтън, Охайо, САЩ, и в частност с г-н Дейвид Хъмфрис успяхме да изградим перспективен и добре конструиран орган, чиито членове в над 80% са представители на местния бизнес на база на отлично проученото мнение на бизнес общността по време на проведените срещи и дискусии. В КСИР бяха включени също и представители на важни НПО, както и на Техническия университет в Габрово като фактор за задоволяване на нуждата на местните фирми от квалифицирана работна ръка.

Паралелно с изграждането на КСИР на Община Габрово и за неговото правилно функциониране през февруари 2004 г. на свое заседание Общински Съвет - Габрово одобри новата административно-управленска структура на Община Габрово, включваща Отдел Икономическо развитие и проекти .

В резултат на извършените реални действия по изпълнението на този мащабен проект Община Габрово повиши значително институционалния си капацитет и, създавайки работещ КСИР, укрепи доверието на местния бизнес във възможностите си компетентно да познава икономическите фактори и условия и да прилага всички необходими мерки и стимули за постигане на устойчиво социално-икономическо развитие.

VI. Принос

По време на изпълнението на проекта Община Габрово успя да адаптира предложения американски модел и на база на идентифицираните нужди да разработи правилна методика за създаване и функциониране на Консултативен съвет в условията на българската икономика, съобразен с нуждите и изискванията на бизнеса и НПО. По своята същност такъв орган не може да функционира самостоятелно, извън връзките си с Отдела за икономическо развитие и проекти. Съвместната работа на тези две структури по прогнозирането, планирането и координирането на икономическото развитие на Община Габрово е гаранция на повишаване на конкурентноспособността на местната икономика и постигане на икономически растеж.

Крайният ефект от изпълнението на проекта е изградена и добре функционираща мрежа за взаимодействие Община - Бизнес - НПО , базирана на взаимно доверие и обратна връзка.

VII. Заключение

Работата по настоящия проект като част от цялостната Програма за техническо побратимяване между български и американски общини допринесе за създаване на полезни партньорски взаимоотношения между българските и американските специалисти. Съвместното решаване на идентифицираните важни проблеми в областта на местното икономическо развитие повиши институционалния капацитет на нашата община, чиято успешна практика може да бъде мултиплицирана и в други български общини. Само със съвместните усилия на институции, бизнес и НПО България може да отговори на предизвикателството на нашето време - с успешно развиваща се икономика и социална стабилност да стане член на голямото европейско семейство.

20 май 2004 г.

Община Габрово

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    FLGR Forum Форуми -> Техническо побратимяване Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети