Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Община град Добрич съвместно с бизнеса, в лицето на Есетере България ЕООД и „Клас олио“ АД, се ангажира с осъществяването на една детска мечта – подходяща градска среда за живот и игра.

Децата, живеещи в кварталите на Добрич, остават далеч от спортните съоръжения и обособените за отдих и игри зони. В града съществуват множество детски площадки, но част от тях са занемарени, а съоръженията – неподдържани. През 2016 година малчугани от два от кварталите на Добрич се обърнаха с лична молба към кмета за подходящи места за игра.

Практиката спечели второ място в конкурса по Програма за добри практики в местното самоуправление в България 2016 / 2017, Категория I. Общинска подкрепа за граждански инициативи
Практика

В отговор на това община град Добрич в партньорство с две фирми успя да реализира облагородяване на междублокови пространства в два от отдалечените квартали. Инициативата за това е изцяло на деца, живеещи в съответните райони. Ролята на общинската администрация бе да проектира пространствата и да привлече местния бизнес. Целта е малчуганите да бъдат част от процеса, да пазят това, което получават, а фирмите със свой принос да оосигурят частично финансирането.

В резултат всички заинтересовани страни се обединиха зад една кауза, бяха проведени срещи с живеещите в кварталите, за да се чуе тяхното мнение за облагородяване на пространствата. Проектирането се извърши спрямо специфичните нужди на района и изискванията на самите ползватели – децата, живеещи в кварталите. Вследствие на реконструкцията и подобряване на градското пространство се осигуриха добри условия за спорт, игра и отдих на малчуганите, техните родители бяха привлечени в процеса на обсъждане, а бизнесът подпомогна финансово осъществяването на идеята.

Резултати

Доказателство за устойчивостта на практиката е интересът от страна на едната от фирмите заедно с Общината и обществеността да реализира още една площадка през 2017 г.  Облагородените пространства радват децата и  удовлетворяват техните близки. Родителите станаха част от процеса, като тяхното мнение за преустройство на пространството беше взето под внимание по време на проектирането.

Реално подобрение на инфраструктура: по ул. „Хан Тервел“ са изградени  две детски площадки за различни възрастови групи, всяка с по три съоръжения. Оборудвани са с пейки, перголи, ударопогъщащи настилки, ограда и кошчета за отпадъци. Изградени са алеи. През пролетта на 2017 г. е засадена  декоративна растителност – дървета, храсти, лиани и лавандула, дарена от спонсора.

Реновирана площадка за деца и спорт в квартал Балик, намираща се в междублоковото пространство на жилищни блокове 13, 15 и 16, е с изцяло подновена настилка на спортното игрище, подменени съоръжения за най-малките, ремонтирани подходи и  поставени пейки.

Иноватор: ros
Дата на публикация: 05 юни 2017
Номинации: 2
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]