Foundation for Local Government Reform
Техническо побратимяване
Новини към темата
Процедури по подбор на нови участници в проект "Местно икономическо развитие и маркетинг на българските общини"

10.11.2004 17:45

Процедури по подбор на нови участници в проект Местно икономическо развитие и маркетинг на българските общини

V фаза на Програмата за техническо побратимяване
между български
и
американски общини


Във връзка с подбора на нови участници в проект Местно икономическо развитие и маркетинг на българските общини в пета фаза на Програмата за техническо побратимяване между български и американски общини ФРМС проведе три регионални срещи за представяне на модул "Местно икономическо развитие". На тези срещи бяха поканени да участват следните общини: Враца, Горна Малина, Кнежа, Лом, Ловеч, Перник, Дупница, Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Мездра, Ботевград, Аксаково, Лясковец, Тутракан, Горна Оряховица, Балчик, Търговище, Каварна, Шумен, Русе, Троян, Бяла, Свищов, Варна, Димитровград, Харманли, Асеновград, Първомай, Казанлък, Пещера, Бургас, Ямбол, Смолян, Кърджали, Раковски, Марица.

По време на регионалните срещи очертахме някои съвременни концепции за икономическо развитие, на базата на които е изграден проектът и се осъществява до момента в общините, които участват в Българското партньорство за местно икономическо развитие (www.invest.bg). След като запознахме участниците в регионалните срещи с насоките за изпълнение на проекта в пета фаза и с изискванията за подбор на нови участници на представителите на общините, които изпратиха свои представители на регионалните срещи (Враца, Горна Малина, Кнежа, Лом, Ловеч, Петрич, Гоце Делчев, Аксаково, Горна Оряховица, Търговище, Шумен, Русе, Бяла, Свищов, Варна, Димитровград, Първомай, Казанлък, Пещера, Бургас, Ямбол, Смолян, Кърджали, Раковски) бяха раздадени въпросници формуляри за кандидатстване по програмата.

Съгласно методологията, одобрена от донорската организация Американската агенция за международно развитие, координаторите на програмата ФРМС и МАГУ, Вашингтон, САЩ, в момента правят преглед и оценка на попълнените формуляри въпросници. В срок до 15.11.2004 г. ФРМС ще обяви списък на общините, които ще бъдат поканени за участие в проект "Местно икономическо развитие и маркетинг на българските общини" в пета фаза на Програмата за техническо побратимяване. Окончателното утвърждаване на новите участници в проекта ще стане след като ръководството на всяка една от поканените общини се ангажира да спази критериите за участие и получи подкрепа от страна на Общинския съвет за това.

В пета фаза на програмата за техническо побратимяване, която ще се осъществява за период от три години, предвиждаме да разширим Българското партньорство за местно икономическо развитие и да поканим за участие нови 25-30 общини. ФРМС и МАГУ ще подпомогнат новите общини участнички в подготовката им за сертифициране като "Общини, готови за бизнес развитие". Приемането на нови участници в програмата ще се осъществява поетапно, като първоначално ще поканим около 15 нови общини.

ФРМС и МАГУ ще одобрят участието в проекта само на общини, които изпълняват следните критерии:

- Определяне на местното икономическо развитие като приоритет на общината

- Създаване на нова постоянна длъжност в общината експерт по бизнес развитие

- Публичност и прозрачност в осъществяване на дейностите за икономическо развитие

- Готовност за отделяне на време и ресурси за постигане и поддържане на стандарта Община готова за бизнес развитие

- Подкрепа и дългосрочно участие в мрежа/ асоциация на професионалистите за бизнес развитие на общините

- Готовност за споделяне на натрупания опит с други български общини

Проект
21.11.2005, 22:00

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]