Foundation for Local Government Reform
Аз също искам да говоря с Вас, Народно читалище Нов живот - Момчилград

Аз също искам да говоря с Вас

Народно читалище "Нов живот" - Момчилград

Община Момчилград

КАТЕГОРИЯ:
Образование и култура
Социални дейности

РЕЗЮМЕ:

Проектът Аз също искам да говоря с Вас , осъществен от НЧ Нов живот с партньор Община Момчилград, цели преодоляване на социалната изолация на хората със слухови увреждания и промяна на обществените нагласи към проблемите им чрез повишаване квалификацията на хората, пряко контактуващи с тях.

ПРЕДИСТОРИЯ:

Проектът Аз също искам да говоря с Вас се ражда като идея при обсъждане на проблемите на хората с увреждания в общината. Хората със слухови увреждания имат нужда от специални грижи, които изискват специализирани умения за общуване с тях, които да задоволят техните потребности от социални контакти. Инициативата се поема от общинска администрация и читалищното настоятелство, подкрепяно от териториалната организация на Съюза на слухоувредените в Момчилград. Разработено е предложение за проект в рамките на Програма Подобряване на социалната среда на ФРМС, финансирана от Фондация Чарлз Стюарт Мот .

ПРАКТИКА:

Екипът на проекта у ведомява официалните представители на институциите в община Момчилград за организирането на практически жестомимичен курс чрез писма и провежда лични срещи с тях. Публикуван а е обява по кабелната телевизия за информиране на обществеността за курса и записване на желаещите .

Осъществена е с реща с лектор от София за уточняване на програмата с курсистите - доброволци. Определено е курсът да се провежда в неработно време петък, събота и неделя. Осигурени са речници и видеокасети по жестомимичен език за курсистите.

Организиран е концерт по случай празника Рамазан Байрам 2003 г. в партньорство със Сдружение Маказа-2002 , Момчилград. Изпратени са покани до териториалните организации на хората с увреждания: до председателя на местното Дружество на инвалидите, председателя на общинската структура на незрящите и техните членове. Съобщение за предстоящия концерт е публикувано в местния печат. Средства за концерта са осигурени от Община Момчилград и от проекта Равни възможности за всеки от нас на Сдружение Маказа-2002 . В партньорство с това сдружение през май 2004 г. е организирана екскурзия до Златоград за хората с увреждания, която за някои от тях е първото пътуване извън Момчилград.

Проведена е анкета за отношението н а жителите на община Момчилград към хората със слухови увреждания, а резултатите от нея са публикувани във вестн и к Нов живот , като по този начин се създава разбиране и съпричастност у обществеността на Момчилград. 89% от анкетираните познават човек със слухови увреждания, който е техен познат , приятел , роднина или съ сед и им се е налагало да общуват със слухоувреден човек на публично място или вкъщи. 83% от анкетираните не искат да се замислят какво биха работили, ако са слухоувредени . Ако са слухоувредени, 51% не знаят дали биха имали същите приятели и познати, а 36% са категорични, че не биха имали. 55% са на мнение, че би трябвало да има служители, владеещи жестомимичния език в МВР, Дирекция Социално подпомагане , Районен съд, Общинска администрация, читалище и болница. И според 69% от анкетираните 15 - минутните новини с жестомимичен превод не са достатъчни, за да бъдат информирани хората от тази целева група.

В края на 8-месечния курс по жестомимичен език, през май 2004 г., е проведен изпит на курсистите. Изпитът е взет успешно от 9 души, при записали се доброволци около 20 души. На издържалите изпита са връчени удостоверения от Централния съвет на Съюза на глухите в България. Информация за владеещите жестомимичния език е разпространена от местните медии.

РЕЗУЛТАТИ:

Проектът създава благоприятна среда за социалната интеграция на хората със слухови увреждания чрез изграждане на възможности за общуване във всички по-важни институции болница, служба за социално подпомагане, училище, поща. Успешно завършилите курса по жестомимичен език доброволци са 9 души, а броят на анкетираните граждани на община Момчилград е 50 души. Местни бизнес организации подкрепят събитията, организирани за хората с увреждания. Създава се добро партньорство между Община Момчилград, НЧ Нов живот и Сдружение Маказа-2002 , с активното включване на местните медии.

За повече информация се обръщайте към:

Айлин Рамадан Осман,

Камбер Осман Камбер,

Народно читалище Нов живот

ул. Момчил Войвода 2

Момчилград 6800

тел.: (03631) 40 17, 40 34; 0889 648486

[email protected]


Левент Хасан,

Община Момчилград

ул. 26 декември 12

Момчилград 6800

тел./факс: (03631) 23 97, 0899 923413

[email protected]


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]