Foundation for Local Government Reform
Кресна: Социален застъпник
Община Кресна, Клуб на инвалида - Кресна



Социален застъпник


Резюме

Въвеждането на услугата Социален застъпник е адресирана към хората с увреждания в Община Кресна. Чрез подобряване на материалната среда за предоставяне на административни услуги нуждаещите се могат да получат необходимата консултация и помощ. Създават се добри условия за социални контакти и развлечения.

Предистория

Хората с трайни увреждания, регистрирани в дирекция Социални грижи в Община Кресна, са 168 души, от които 134 са с минимални доходи и крайно нуждаещи се. Социалната изолация и несигурност сред тези хора поражда необходимостта от осигуряване на достъп до необходимата и важна за тях информация и консултация. Архитектурно недостъпната сграда на общинска администрация и дирекция Социално подпомагане не позволява директен достъп до тези служби. Липсва и навременна информация за промените в законодателството, свързано с хората с увреждания. Съществува потребност за оказване на помощ при попълване на документите и формуляри.

Практика

Като първа стъпка за реализиране на проектната идея Клубът на инвалида се обръща към Общински съвет - Кресна за съдействие и в резултат на това получава за безвъзмездно ползване 30 кв.м. общинска собственост, в непосредствена близост до помещението, в което е разположен клубът. Чрез разширяване на площта, която може да бъде ползвана от клуба, се създават условия за организиране дейността на социалния застъпник и подобряване възможностите за социални контакти и разнообразяване на свободното време на хората с увреждания.

Бе оборудван офис на социалния застъпник с мултифункционално устройство с цел разширяване на услугите, предоставяни на хората с увреждания. Закупен и инсталиран бе прав телефонен пост и бе включен Интернет с неограничен достъп.

След информиране на общността за старта на проекта проектният екип постави обява за предстоящия избор на длъжността на социален застъпник. След свикване на комисия за длъжността бе избран г-н Кирил Димитров, човек с нужната квалификация и грижа към хората с увреждания. Последва разработване на описание и регламент на предоставяните услуги от координатора по проекта и социалния застъпник. Изготвен бе и регистър, в който се вписват вече предоставените услуги и се води обща отчетност за дейността на социалния застъпник.

Същевременно се подготвиха и организираха две правни беседи за хората с увреждания, на които те получиха информация за правата на хората с увреждания, основни нормативни актове, които касаят и са важни за хората с увреждания, услуги, предоставяни на хората с увреждания (от страна на институциите на местно, регионално или национално ниво), възможности за създаване на собствен бизнес.

Като възможност за социални контакти и повече развлечения за хората с увреждания се организираха турнири по шах. Партньорът по проекта Енергоремонт - Кресна предостави 5 броя шах, 5 броя табли и 3 броя часовници за шах турнири и награди за победителите статуетки, отлети в предприятието. Бяха организирани и посещения на туристически обекти, достъпни за хората с увреждания.

Резултати

В резултат на дейностите по проекта бе разширено единственото достъпно за инвалиди заведение в Община Кресна - Клуб на инвалида. Благодарение създаването на новата длъжност Социален застъпник хората с увреждания получават необходимите административни, правни, информационни и технически услуги на едно място.

Чрез проведените правни беседи трима души получиха увеличение на пенсиите. Бяха изготвени четири проекта за започване на собствен бизнес. Като цяло бе повишена информираността на хората с увреждания по актуални за тях теми и проблеми. След приключване на проекта издръжката на социалния застъпник и таксите за телефон и Интернет ще поеме общината.

За повече информация:

Георги Щерев

гр. Кресна 2840

ул. Македония 96


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]