Foundation for Local Government Reform
Подобряване на социалната интеграция на хората с увреждания в Община Джебел
Подобряване на социалната интеграция на хората с увреждания в Община Джебел

Народно читалище Христо Смирненски - Джебел, Община Джебел

Категория: Социални дейности

Резюме

Проектът за създаване на офис-клуб за обучение и подпомагане на хората с увреждания в общината, доказва, че когато има предоставени условия, хората с увреждания могат да се учат, творят, веселят и да придобиват умения и знания, с които стават конкурентно способни на пазара на труда и се чувстват пълноценни граждани на общината.

Предистория

В Община Джебел има 220 регистрирани инвалиди, за които не съществуват възможности за социални контакти и професионално развитие. НЧ Христо Смирненски има идея да помогне за създаване на клуб за хората с увреждания, чрез който те да се обучават на компютърна грамотност и ползване на офис-техника, за да могат да излязат от досегашната си изолация и да се интегрират в обществото. Проектът спечелва финансиране по Програма Подобряване на социалната среда на ФРМС с подкрепата на Фондация Чарлз Стюарт Мот .

Практика

Името на проекта Подобряване на социалната интеграция на хората с увреждания възниква след много обсъждания на проблемите, които имат хората с увреждания в Община Джебел и възможностите за прекарване на свободното време. Реализирането на идеята за подобряване на средата в която живеят се поема от читалищното настоятелство, което получава подкрепа от ръководството на общината и съдействие от гражданите. Провеждат се срещи с представители на ФРМС за изясняване на всички необходими процедури, след което читалищното настоятелство се заема с подготовката и реализирането на проекта. Определеният за проектен координатор създава екип за подготовка на програмните дейности и цялостната техническа документация за кандидатстване. След одобрение от ФРМС, от 1 септември 2003 година започва реализирането на проектните дейности.

Изпълнението проекта започна първо с определянето на помещение за офис-клуб и неговия ремонт. Помещението и повечето от материалите са осигурени безвъзмездно от Община Джебел. За много кратко време определеното помещение е ремонтирано изцяло. Две изоставени стаи се превръщат в съвременен, уютен, функционален клуб-офис, отговарящ на потребностите на хората с увреждания и на дейностите, заложени в проекта. След приключване на етапа ремонтни дейности започна осигуряването и инсталирането на оборудване, част от което (библиотека, котлон, прибори за кафе и чай и др.) също се предоставя от общината. За офис-клуба са закупени компютър с принтер, телевизор, бюро, маси, столове, канцеларски материали и други. Помещението е оборудвано изцяло със съвременна техника и е осигурена Интернет-връзка.

Организирано е официално откриване на клуба на 22 декември 2003 г. с предварителн а разгласа до всички населени места в общината чрез обяви, обаждания и лично предаване от човек на човек. След откриването на клуба всеки ден в него цари истинско оживление. Офис-клубът става източник на много идеи, на нови и интересни контакти. Провеждат се лекции по актуални въпроси, свързани със законодателството в областта на здравеопазването, данъците, социалното подпомагане и други. Възниква идеята за учредяване и се извършва регистрация на организация на хората с увреждания, в която членуват представители от различни населени места в общината. Общинското ръководство се ангажира да осигурява транспорта им до клуба и до Момчилград и Кърджали във връзка с дейностите на организацията.

След изпълнението на всички заложени дейности се създава ясна визия за устойчивостта и по-нататъшното функциониране на офис-клуба. Проектът изпълнява своето предназначение да отговори на потребностите и очакванията на хората с увреждания и да повиши ангажираността на общността с техните проблеми. Хората, живеещи в Община Джебел са решени да продължат да осигуряват всички необходими условия за да се почувстват те пълноценни граждани на общината.

Резултати

Днес общината и най-вече хората с увреждания разполагат с офис-клуб с всички необходими условия за стимулиране на тяхната активност и съпричастност към живота на общината. Офис-клуба е уютно място за разнообразни занимания, обучения и ежедневно общуване. За хората с увреждания са достъпни компютърните новости и използването на Интернет-връзка, чрез което се създава стимул за получаване на все повече информация и приобщаване към новостите на деня. Направените усилия от страна на читалищното настоятелство, общината и нестопанските организации осъществяват баланс между нуждите и интересите. Животът на хората с увреждания се променя, увеличават се възможностите и надеждата за тях.

За повече информация:

Русанка Бонева,

Секретар на НЧ Христо Смирненски

ул. Васил Левски 19

Джебел 6850

тел.: (03632) 21 57, 0898 675882

Хайрие Мехмед,

Секретар на Община Джебел

тел.: (03632) 23 97

факс: (03632) 23 10


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]