Foundation for Local Government Reform
10/2005: Община новатор 2005

ОБЩИНСКИ РАДИОФОРУМ

съвместна рубрика на Фондацията за реформа в местното самоуправление и програма Хоризонт на Българското национално радио

27 октомври 2005 година

четвъртък

тема:

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ОБЩИНА НОВАТОР 2005

или ИНОВАЦИОННИ ПРАКТИКИ В МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

Водещата: В Хоризонт до обед , уважаеми слушатели, започва традиционната за всеки последен четвъртък от месеца рубрика Общински радиофорум , съвместно издание на Българското национално радио и Фондацията за реформа в местното самоуправление. Целта ни е да се опитаме да направим по-разбираема и по-близка ролята на местните власти в България, да назовем проблемите, които стоят пред тях и съответно да покажем адекватните начини за включване на гражданите във вземането на решения на местно ниво.

Темата на днешното издание е посветена на резултатите от наскоро приключилия годишен конкурс Община новатор . В него са отличени онези общини, чиито служители и местни нестопански организации са изпратили за разпространение чрез Фондацията за реформа в местното самоуправление най-голям брой иновационни практики в периода от 1-ви октомври 2004 година до 1-ви октомври 2005 година.

Гости в студиото сега са Надежда Самсарова и Ралица Вълкова от Фондацията за реформа в местното самоуправление. Добър ден!

Надежда Самсарова, Ралица Вълкова: Добър ден!

Водещата: Нека да започнем със самия конкурс. Какви са резултатите тази година? С какво допълнихте вашата база от иновационни практики?

Надежда Самсарова: Добър ден! Тази година за конкурса получихме 177 практики от 26 общини. Раздадохме три награди: на трето място е Община Сливен с 15 практики, на второ място е Община Мездра с 29 практики и на първо място е Община Свищов с 59 практики.

Водещата: Вие сте максимално ясни и коректни към хората. Кажете, обаче, какво точно разбирате под понятието иновационни практики ?

Ралица Вълкова: Да. Определението за иновационни практики за нас означава едно нетрадиционно и успешно решение на актуални проблеми с обществено значение, които водят до добра ефективност, както и на самия достъп до информация в общината, така също спестяват ресурси и въобще постигат по-добри резултати в общината.

Водещата: Конкретни примери може ли да посочите? Ето, например, последната новина с адрес Свищов е, че от днес е отворена там денонощна телефонна връзка за превантивни мерки против птичия грип. Това може ли да бъде практика?

Ралица Вълкова: Определено може да бъде практика, да. И ако се опише по формата, който сме предоставили на нашата страница, може успешно да участва във всички наши конкурси и да бъде предмет на внимание на всички общински администрации.

Водещата: Какви други практики бяха изпратени, които ви изненадаха с някакво наистина новаторство?

Надежда Самсарова: В рамките на годината организираме два тематични конкурса на актуална тема, която интересува общинските администрации. Тази година организирахме конкурс на тема Евроинтеграция: предоставяне на информация и реализиране на успешни европейски проекти".

Другият конкурс беше на тема Публично-частно партньорство и междуобщинско коопериране . Мога да спомена сега тук един пример от първия конкурс, специално за евроинтеграцията. Примерът е с община Елхово, където в училището е създаден Евроцентър и децата участват в различни инициативи, свързани със събиране на информация за Европейския съюз. След това предоставят тази информация на местния вестник. Имат и редица други инициативи. Примерно, в часовете по изобразително изкуство рисуват знамето на Европейския съюз, участват в коледните панаири с различни продукти...

Ралица Вълкова: Аз мисля, че е хубаво да се отбележи, че в тази практика са били въвлечени над 312 ученика, които представят самата община на различни мероприятия във връзка с този проект.

Водещата: ... което, разбира се, е много полезно за самите деца. А вие имате ли обратна връзка? Тоест, когато на вас ви бъде изпратена някаква практика, вие проверявате ли след това как тя работи и какво се случва с нея?

Надежда Самсарова: Абсолютно. Ако не ние самите, то колегите посещават дадените места, правят се различни срещи. Абсолютно задължително е да се проследи резултатът от всяка практика.

Ралица Вълкова: Но в случая с Елхово децата сами издават евробюлетин, който даже се разпространява в съседни общини. Ние също имаме екземпляр от този бюлетин. Тоест, резултатите са налице.

Водещата: Този проект от кога съществува за този конкурс и реално, каква е неговата цел?

Надежда Самсарова: Проектът съществува от 1998 година. Той е финансиран от Институт Отворено общество - Будапеща и от Американската агенция за международно развитие. Иновационни практики се събират вече осма година. Самата база данни, която е на страницата на Фондацията за реформа в местното самоуправление, има над 700 иновационни практики за изминалите години. Като трябва да се има предвид, че тези практики се използват от общини, от неправителствени организации, от регионални асоциации. И е изключително полезно, защото в крайна сметка доказваме, че по този начин хората научават нещо много полезно и могат помежду си да обменят информация, окуражават се взаимно и изцяло имат достъп до информацията, виждат неща, които стават на други места и те могат също да ги реализират в техните си населени места.

Водещата: Вас какво ви изненада в тези иновационни практики?

Надежда Самсарова: Мен лично ме изненада фактът, че бяха изпратени много практики, че хората от общините си бяха дали труда да напишат, да опишат тези практики. Естествено, форматът е зададен от нас, за тяхно улеснение. Тези практики, както бяха изпратени до нас, така и бяха публикувани в страницата на Фондацията. Приятно се изненадах от огромния интерес, който предизвика нашият конкурс.

Водеща: Можем ли да кажем къде са любимите ви иноватори? Или какви са вашите впечатления за всичките тези осем години, откакто се събира базата данни?

Надежда Самсарова: Не споменахме, че има 16 категории, в които се приемат иновационни практики. Тази година най-много получихме в областта Международно сътрудничество и евроинтеграция , имайки предвид тематичните конкурси, които направихме, но също така в сферите: административно обслужване, околна среда, общинска собственост, обществени поръчки, електронно управление...

Водещата: Какви иновационни практики има в тези области, извън европейската интеграция, например?

Ралица Вълкова: Например, в областта на публично-частните партньорства инициативата на Сдружение Турклуб РеМарк, което спечели първа награда в конкурса. Това е едно сдружение, което включва представители на туристическия бранш в регионите Тетевен, Априлци и Троян. Тук хотелиери и ресторантьори си партнират професионално. Самото сдружение ги представлява на различни туристически борси, организира съвместни концерти, активно работят, с което и популяризират региона и така нататък... Тук полезното, ценното на тази практика беше, че сдружението успешно си партнира с общината, затова е публично-частно партньорство. Или поне, както каза самият председател на сдружението, общините поне не пречат на тяхната дейност...

Водещата: Тук, е много важно да уточним - тогава, когато в една община бъде открито нещо, има някаква нова практика, ако то обаче вече съществува в останалите общини, дали тя се признава от вас?

Надежда Самсарова: Абсолютно се признава, тъй като целта е да се предоставят практики, които са новост за даденото населено място и затова те се приемат от нас.

Водещата: Надежда Самсарова, Ралица Вълкова от Фондацията за реформа в местното самоуправление са гости в студиото на Хоризонт до обед . Ще продължим, след песен време, с победителите от конкурса: Община-новатор 2005 .

В студиото на Хоризонт до обед продължаваме с Общинския радиофорум и темата Иновационни практики . Гости в студиото са Надежда Самсарова и Ралица Вълкова от Фондацията за реформа в местното самоуправление. Може би да продължим със самия конкурс. Как мина той, къде беше, имаше ли ентусиазъм, вълнения имаше ли?...

Надежда Самсарова: Определено имаше ентусиазъм. Самият конкурс или по-точно церемонията по връчване на наградите бе проведена в курортния комплекс Албена , в рамките на годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините. На нас ни беше изцяло предоставена втората вечер. Имаше доста гости от общини, от неправителствени организации, от регионални асоциации, наши колеги и приятели. И там бяха връчени наградите.

Водещата: Имаше ли вълнения?

Надежда Самсарова: Имаше, да.

Водещата: Може би, сега ще проверим. Второто място в конкурса Община новатор зае Община Мездра с впечатляващия принос от 29 иновационни практики. Добър ден сега казваме на кмета на общината господин Иван Аспарухов. Ало, чуваме ли се?

Иван Аспарухов: Да, да, чуваме се.

Водещата: Добър ден, г-н Аспарухов!

Иван Аспарухов: Добър ден!

Водещата: Какво Ви мотивира да събирате иновационни практики и въобще да участвате в този конкурс?

Иван Аспарухов: Ами, усещането за новатор сигурно е достатъчно, за да може човек да получи поне малко признание за това, което върши администрацията.

Водещата: За кои от Вашите практики Вие се чувствате иноватор?

Иван Аспарухов: Трета година поред участваме и винаги сме в призовата тройка. В зависимост от годината можем да проследим нещата. Примерно, през 2005-та година основните практики бяха в сферата на сътрудничеството междуобщинско, с неправителствените организации, с бизнеса, с Българския червен кръст, с Общинския съвет... 2004-та година беше посветена по-скоро за прозрачността на управлението, такава беше тенденцията информационното осигуряване на работата. 2003-та година пък беше фокусирана върху обслужването на гражданите, Центровете за услуги на гражданите и така нататък...

Водещата: Вие с коя от тези практики се гордеете най-много?

Иван Аспарухов: Може би с две. Едната получи сега наградата за междуобщинско сътрудничество. Това е дългогодишното ни сътрудничество и в края на краищата, реализацията на едно съвместно сътрудничество с Община Враца.

Водещата: Разкажете ни повече за тези проекти.

Иван Аспарухов: От дълги години, може би вече от седем-осем години, работим и може би това действително е една добра практика за междуобщинско сътрудничество, в която с решение на общинските органи - общинската администрация и на кметовете и с решение на Общинските съвети, си подписахме договор за споразумение, който се спазва и на базата на този договор до край се завърши проектът за регионалното депо, при същите съотношения. И така, в крайна сметка, стигнахме до учредяването на едно търговско дружество за експлоатацията му. Така че това е един сериозен принос за това, което тепърва ще ни предстои на общините в междуобщинското коопериране и сътрудничество.

Водещата: А по отношение на сътрудничеството със самите граждани?

Иван Аспарухов: Ние имаме практики, които са свързани със задължителните неща за обсъждането, да кажем, на бюджетите, за обсъждането на важни за гражданите неща, които тепърва трябва да стават, по инфраструктурата, например. Ние имаме и една друга уникална практика, която от пет години реализираме и се гордеем с нея. Това е, разбира се, ангажирането на нашите студенти лятно време. Това е наш патент и вече пета година постоянно броят на хората, които работят лятно време на територията на града ни и на общината, се увеличава. Тази година работихме със 139 студенти.

Водещата: Къде работят те?

Иван Аспарухов: Работят изключително в инфраструктурата зелени площи, тротоарни настилки, улични платна, поддръжка на имоти... И мога да кажа, че това е един добър начин хем да бъдат през лятото на място, хем да помогнат на родителите си и да помогнат на себе си, разбира се. Защото получават немалко възнаграждение за това.

Водещата: Имате ли усещането, че местните жители, че хората в Мездра са успели да разберат за всички тези практики, въобще за възможностите, за ползата от тях?

Иван Аспарухов: Надали всичко се отнася до самите граждани, в крайна сметка, това е и нашата основна задача да подобряваме услугите. А дали тези практики са стигнали до всеки отделен човек... Но при всички положения, всичко това касае една огромна част от нашето население. А пък и това, което се спомена, за нас по-важно е да го усетиш, че си го приложил, а пък още по-добре е когато на базата на една уникална форма, която има Фондацията и я направи работеща форма за кандидатстване, съобщиш за това. Вече редица общини ни се обаждат за допълнителна информация. Даже имаме обаждания и от вън, извън страната (тъй като тези практики се публикуват и в международния бюлетин) за част от практиките, има хора, които се интересуват от цялата история по изграждането и развитието им... Така че, при всички положения ефектът може да не бъде индивидуален, но при всички положения е в полза на обществото.

Водещата: Авторите на тези проекти, за които споменахте, служители на общината ли са?

Иван Аспарухов: Абсолютно. Служители на общината са. Те, практиките, се обобщават при нас. И разбира се, когато са в сътрудничество с неправителствените организации, примерно, или с други организации, разбира се, участват и техни представители.

Водещата: Как мотивирате Вашите служители , за да бъдат те новатори?

Иван Аспарухов: Ами, аз Ви казах, още в самото начало. Сигурно има някаква особена магия в това да...

Водещата: Едва ли, едва ли, на магия всичко се движи, г-н Аспарухов...

Иван Аспарухов: Не, не... Някаква магия е да усетиш, че нещо правиш, нещо, което не е поставено в граници, не е поставено в рамки, в закони, в наредби на съвети, на държава и така нататък... Правиш нещо, което го правиш с доброто намерение, че е за подобряване услугите към гражданите и така..

Водещата: Въпреки ниските заплати...

Иван Аспарухов: Сега въпросът за заплатите трудно можем да коментираме, защото пък, те са и обект на завист от останалата част на гражданството...

Водещата: Добре, нека тогава да не го коментираме. Това, наистина, е друга тема. Един последен въпрос. Вие получихте възможността да представите мултимедийно на общината, какво искате да е посланието на тази промоция, имаща за цел реклама на региона?

Иван Аспарухов: Може би ще бъде в един нов сектор. Всички забележителности, които има на територията на общината, ще бъдат показани, с цел подготовката на един нов сектор в икономиката. Това е туризмът, за който имаме достатъчно забележителности, но за съжаление, поради индустриализацията и поради това, че целият район беше индустриализиран до скоро, този сектор изобщо не беше разработван. Така че, ще направим всичко възможно и вече правим първите стъпки. Комплексът на дядо Йоцо, който открихме в дефилето, е нещо уникално. И това е като практика, пак за сътрудничество между община, между частния сектор, между държавата... Така че в тая част ще наблегнем с представянето и мисля, че това ще ни помогне в стартирането на този изключително важен сектор туризма - на територията на нашата община.

Водещата: Дано това да стане! Иван Аспарухов, кмет на Община Мездра. Добър ден сега и на господин Станислав Благов. Той е кмет на Община Свищов.

Станислав Благов: Добър ден!

Водещата:... общината, която, само да уточним за нашите слушатели, получи приза Община новатор на 2005-та година .

Станислав Благов: Да, действително, това беше една много вълнуваща церемония, организирана от Фондацията за реформа в местното самоуправление, в рамките на годишната среща на местни власти. Действително, Община Свищов е много горда, защото за нас това е може би най-престижната награда, давана на общини въобще. И тук е може би мястото да кажем, че Фондацията за реформа в местното самоуправление е един от символите на местното самоуправление вече в страната ни. Когато ние получихме тази уникална статуетка за Община новатор, аз споменах, че всъщност, основният иноватор си е Фондацията за реформа в местното самоуправление, със самата идея за учредяването на такава награда. И ние сме много горди от това обстоятелство, че Свищов е първата община, която не е областен център и която получава първата награда за новатор.

Водещата: Вие за кой проект се радвате най-много, че е реализиран?

Станислав Благов: Аз се радвам за всички проекти, защото те са в сферата на регионалното развитие, на развитието на гражданското общество и в отношенията на междупубличното партньорство и в устойчивото развитие и околна среда. И не мога да отлича като фаворит някой от основните проекти, които сме реализирали в рамките на тазгодишното издание. Но, все пак, има неща, които се отличават и се приемат по-добре от обществото, отколкото една част от другите. Като например...

Водещата: Като че ли, всичко, обаче, се прави за гражданите, нали? Кажете, на практика, как самите жители на Свищов са усетили ползата за тях?

Станислав Благов: Аз ще дам един пример. Град Свищов е град с установени традиции, с една много особена мисия в своето развитие. Почти всички забележителни сгради в града, почти всички институции, които са изградени в годините, са изградени от дарения. В този смисъл ние бяхме длъжници на онези достойни жители на нашия град и на нашето отечество, които са дарявали своите средства за построяване на такива забележителни сгради и институции в нашия град. В този смисъл трябваше да бъде построен един паметник на дарителите. Това беше идея не само на Община Свищов. Това беше идея на неправителствения сектор, на фондациите, които се намират в нашия град. Изградихме такъв паметник на дарителите в рамките на празника на общината. И той беше по проект на известния скулптор Георги Чапкънов и ние сме особено горди с тази наша инициатива. Смятам, че това не е за подценяване, защото в крайна сметка, това остава в памет на тези, които са наши предшественици и тези, които са ни формирали основната мисия за развитието на града ни и на общината.

Водещата: Една от последните новини е, че сте открили телефон за превантивни мерки против птичия грип.

Станислав Благов: Да, така е. Но това е новина, която не мисля, че е така устойчива във времето. Аз се надявам тази ситуация да премине колкото се може по-бързо и наред с всички власти в страната да успеем да се справим с тези проблеми, които съществуват и които може би не са толкова далече от нас, тъй като ние сме на река Дунав и общо взето се създава едно напрежение... В този смисъл е необходимо да бъде предоставена информация, перманентна и постоянна, за да може да има и едно относително спокойствие и все пак да не бъдем встрани от проблема с мисълта, че това няма да се случи с нас...

Водещата: Коментирахме тук, в студиото, че това също е един вид новаторство. Ще опишете ли и тази практика?

Станислав Благов: Може би ще бъде включена и тази практика, защото тя е актуална, защото тя е важна, защото тя е необходима за информираността и спокойствието на гражданите.

Водещата: Последен въпрос: двата билета, които получихте като награда, с европейско направление, от кого ще бъдат използвани?

Станислав Благов: Все още не сме се замислили от кого точно ще бъдат използвани. Това са два билета с дестинация в Европа. Но най-вероятно, ще бъдат използвани от представители на Общинския съвет и от представител на общинската администрация, тъй като при обявяването на наградата изпълнителният директор на Фондацията за реформа в местното самоуправление госпожа Гинка Капитанова спомена, че Община Свищов се отличава с нещо много важно, нещо много ценно: с доброто партньорство между местната законодателна власт и местната изпълнителна власт. Мисля, че този символ трябва да бъде продължен и тази символика трябва да бъде утвърждавана в развитието на местното самоуправление. Защото не е тайна, че в редица общини има много сериозни противоречия и колизии в отношенията между местните власти - изпълнителната и законодателната - и смятам, че и Националното сдружение и регионалните асоциации трябва много сериозно внимание да отделят на тази тема. Защото няма как местната власт да не стъпва на двата си крака, тези, които са основните, на двата си стълба, бих казал - законодателна и изпълнителна власт. И в този смисъл смятам да се предостави възможност на представители на Общинския съвет и на общинската администрация да използват тази възможност, да пътуват до европейски дестинации.

Водещата: Станислав Благов, кмет на Община Свищов, общината, която получи приз за Община-новатор за 2005-та година.

(...)

Хоризонт до обед . Вие сте с традиционната за всеки последен четвъртък на месеца рубрика Общински радиофорум - съвместно издание на Българското национално радио и Фондацията за реформа в местното самоуправление. Днес си говорим за иновационните практики. Гостите, пак ще припомня, в студиото са Надежда Самсарова и Ралица Вълкова от Фондацията за реформа в местното самоуправление. Вече чухме кметовете на първите две наградени общини. Кои са другите общини, които също заслужават похвала и за които не стана дума до сега?

Надежда Самсарова: Не стана дума за почетния списък на общините-новатори за тази година. Набързо да кажа, това са общините Златоград, Ботевград, Разград, Монтана и Стралджа. Тези общини също бяха отличени на церемонията по връчването на годишната ни награда.

Водещата: Вие имате база с данни. Как се разпространява тази база данни и въобще имат ли достъп общините до практиките на другите общини?

Надежда Самсарова: Да. Както вече казах, базата данни с иновационни практики е достъпна на страницата на Фондацията за реформа в местното самоуправление, както на български, така и на английски език. Разпространяваме практиките не само по електронен път, но и с печатно издание. Тази година бяха издадени две книжки. Едната беше за евроинтеграция и всъщност сега предстои издаването и на годишен сборник за 2005- та година.

Водещата: Може би да кажем за някакви бъдещи конкурси, ако има такива?

Надежда Самсарова: Да. Вече тече конкурс за 2006-та година. Така че приемаме абсолютно всички иновационни практики, във всички категории.

Водещата: Припомнете ни пак условията за участие, какво трябва да направят самите представители на общините?

Ралица Вълкова: Всички свои дейности, за каквито вече говорихме, които им се струва, че са иновативни и нещо ново се случва в общината, да опишат на указания формуляр, който съдържа няколко компонента: кратко резюме, предистория на проблема, пак в няколко изречения, самото описание на практиката и резултатите, които следва да бъдат устойчиви във времето.

Водещата: Тези документи, къде могат да бъдат намерени ?

Ралица Вълкова: На страницата на Фондацията, в онлайн съществува този формат. Могат да си го изтеглят от там.

Надежда Самсарова: Може би, все пак, да припомня сайта на Фондацията: www.flgr.bg Там има бетон Иновационни практики . В този бутон, след като човек влезе, може да намери категориите, има възможност онлайн да качи практиката си, както и да я изпрати на нас и ние ще я качим.

Водещата: А има ли ограничения за иновационните практики, с които общините биха могли да кандидатстват?

Ралица Вълкова: Не, няма такова ограничение.

Водещата: И съвсем накрая, може би. Новатори ли сме? За тези осем години, през които работите по този проект, как мислите, представителите на общините, гражданското ни общество, иновативно ли е в България?

Ралица Вълкова: Мисля, че поне се стараят да бъдат такива. Поне досега опитът ни с общините, които участват в конкурса, защото не всички общини участват, може би защото не са чули или нямат възможност да опишат това, което правят в общинската администрация. Но досега иновационните практики, които сме публикували, мисля, че могат да ни представят като иновативно общество.

Надежда Самсарова: Да се надяваме, че все пак ние играем ролята на мотиватори в тази сфера.

Водещата: Дано това да продължи! Нека така да завършим. Надежда Самсарова и Ралица Вълкова от Фондацията за реформа в местното самоуправление, гости в студиото на Хоризонт до обед в рубриката Общински радиофорум . Дано, наистина, българските общини да се опитват да бъдат новатори и може би, не само това, но да им остава и време да споделят своят опит с колегите си, за да можем всички да се развиваме.


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]