Foundation for Local Government Reform
2007/02: Следващи стъпки

През периода 17 януари – 6 февруари 2007 г. ФРМС проведе цикъл от информационни семинари в шестте района за планиране на страната, озаглавени „Политиката за устойчиво управление на земите и прилагането й на общинско ниво”.

Семинарите са част от новостартиралия проект “Интегриране на политиките в рамките на Националната програма за действие за устойчиво управление на земите и борба с опустиняването в Общинските планове за развитие 2007 – 2013 г.”, реализиран от ФРМС в рамките на националния проект „Устойчиво управление на земите” на Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и горите и Програмата на ООН за развитие, финансиран от Глобалния екологичен фонд.

Основната цел на семинарите бе да представят пред общински специалисти националната политика за устойчиво управление на земите (УУЗ) и да очертаят перспективите и начина, по който тази политика да стане неделима част от общинската стратегическа рамка и да подкрепи усилията на общинско ниво за ефективно прилагане на политиката за УУЗ. В допълнение към това по време на срещите бе представен и доклад, който очертава съществуващата правна и институционална рамка за УУЗ и дава конкретни насоки за „пренасянето” на тази политика на общинско ниво.

По време на информационните семинари екипът на ФРМС разчиташе на обратната информация, предложенията и идеите, които идват от опита и различните ситуации в общините, като тези идеи ще бъдат в основата на бъдещите пилотни инициативи, реализирани с помощта на проекта.

Интересът на общините към инициативата бе силен и участие в срещите взеха 102 представители на общини от цялата страна.












След формална оценка на базата на общи социално-икономически критерии за участие в проекта бяха поканени общо 143 от всички 264 общини в страната.

Следващият етап от проекта е провеждане на втори кръг избор от всички поканени за участие общини, на базата на специфични географски и тематични критерии, както и на ясно демонстриран ангажимент, съпричастност и желание от страна на общините да бъдат една от 10-те пилотни общини, които ще бъдат основна целева група в рамките на осъществяване на проекта.

В избраните 10 пилотни общини проектът ще подпомогне процеса на актуализация и „ревизия” на Общинските планове за развитие през погледа и съгласно принципите на устойчивото управление на земите, както и ще подпомогне разработването на малки демонстрационни проекти в областта на УУЗ, които ще получат финансиране в размер на максимум 10 000 щ.д.

За повече информация по проекта:
Марина Димова, координатор на проекта, ФРМС;
тел.: 02/9768931; електронна поща: mdimova @ flgr . bg


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]