Foundation for Local Government Reform
2007/04: Как приоритетна Ос 4 „Лидер” подпомага прилагането на първите три приоритетни оси от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.?


Министерство на земеделието и горите

Как приоритетна Ос 4 „Лидер” подпомага прилагането на първите три приоритетни оси
от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.?

април 2007 г.


Местните инициативни групи (МИГ) са публично-частни партньорства за развитие и управление на селските територии. Те са основен посредник между местните общности и управлението, прилагането, наблюдението на Програмата за развитие на селските райони, с цел създаване на възможност за по-близък достъп до инвестиции на земеделските производители, предприемачите, неправителствените организации и читалищата за насърчаване и разнообразяване на заетостта, съхраняване на културното наследство и идентичността в селските райони.

МИГ ще бъде организация, регистрирана по Закон за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза, така че членството на всички заинтересовани страни да е представително от гледна точка на дадения район. МИГ се създава на широка основа и се състои от представители на общинските власти и местни неправителствени организации, които се интересуват от развитието на дадената територия, на която работи МИГ. На нивото, на което се вземат решенията, икономическите и социални партньори трябва да представляват поне 50 % от местното партньорство, а представителите на местната власт могат да бъдат до 50 % от състава на МИГ. Участието на местната власт от територията е задължително.

МИГ поема ангажимента за подготовката и за изпълнението на стратегия за местно развитие в даденият район. Тя има отговорности по информиране и консултиране на гражданите за кандидатстване с проекти, анализиране на проектни предложения, оценяване и избор на проекти, които да спомагат за реализиране на одобрената стратегия за местно развитие.

Стратегията за местно териториално развитие на една МИГ трябва да включва дейности, които да спомогнат за постигането на целите на една или повече от трите приоритетни области на Националния стратегически план за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.:

  • Развитие на конкурентно селско и горско стопанство и на основан на иновации хранително-преработвателен сектор;
  • Опазване на природните ресурси и защитата на околната среда в селските райони;
  • Насърчаване на възможностите за заетост и подобряване качеството на живот в селските райони.

Всяка стратегия за местно развитие трябва да съдържа приоритетна тема за развитие на дадената територия, която кореспондира с целите и приоритетните оси на Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. За реализиране на приоритетите на стратегиите за местно развитие, всяка МИГ може да избира мерките, разписани в Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. и/или други мерки, специфични и/или необходими за реализиране стратегията за местно развитие. Бюджетът за реализиране на стратегията за местно развитие на една МИГ ще бъде на максимална стойност 2 млн. евро, като 20% от тези средства могат да бъдат използвани за разходи за управление на МИГ.

За България е задължително минимум 2,5% от общия бюджет по трите оси на програмата да бъде реализиран чрез проекти от стратегиите за местни развитие и администрирани от Местните инициативни групи.

Важна информация за прилагане на мерките по Лидер подхода от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.:

  • До настоящия момента в България няма одобрени Местни инициативни групи, по смисъла на подхода Лидер , от Министерство на земеделието и горите.
  • След одобрение на Програмата за развитие на селските райони от Европейската комисия Министерство на земеделието и горите ще стартира процедура за набиране и одобрение на Местни инициативни групи по подхода Лидер , с много широка информационна кампания в страната и по медиите.
  • Одобрението на Местните инициативни групи в България, по подхода Лидер , ще става от Министерство на земеделието и горите.
  • Местните инициативни групи се създават на териториален принцип, като в тези територии се изисква да живеят минимум 10 хиляди души и максимум 100 хиляди жители.
  • За една територия ще бъде одобрявана само една Местна инициативна група. Ако се получи повече от едно предложение за одобрение на Местна инициативна група от една и съща територия, МЗГ няма да разглежда нито едно от тях и ще препоръчва обединяването им в една Местна инициативна група за една територия.
  • Местната инициативна група не се създава на партиен, роднински или корпоративен принцип. Ролята на тези групи е да организира и обедини идеите на местните общности за развитие, за по-добро качество на живот и разнообразни възможности за заетост в селските райони.
  • Местна инициативна група трябва да бъде регистрирана като неправителствена организация в обществена полза по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, като участието на местните власти е задължително. На ниво вземане на решение участието на местните власти може да достигне до 50% от гласовете.
  • Местната инициативна група трябва да покаже капацитет за разработване и прилагане на стратегия за местно развитие и да демонстрира прозрачност и откритост в работата си с местната общност.
  • Офисите на Местните инициативни групи са центровете, където на място да се информират и консултират потенциалните бенефициенти от територията и където те ще внасят проектите си за оценка и одобрение.


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]