Foundation for Local Government Reform
2007/12/07: Представяне резултати поручване в СО

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=134415

След като Бойко Борисов спря отчетите заради липса на интерес

 

Столичани смятат “боклука” за основния си проблем

 


Ден след като столичният кмет Бойко Борисов заяви, че темата с боклука на София не представлява вече такъв интерес за обществото, социологическо проучване показа точно обратното. Според 18 процента от столичани проблем номер 1 на града е кризата със сметта, далеч след нея на второ място с 13 процента е липсата на инфраструктура и пътища, недостатъчният брой паркоместа е посочен като проблем от 9 процента. Проучването е извършено от социологическата агенция “Маркет линкс” по поръчка на холандското посолство.

По 7 процента от участвалите в анкетата са посочили като системи в криза здравеопазването, благоустройството и градския транспорт. Задръстванията са посочени също от толкова хора.

Другият голям проблем в Столична община е свързан с работата на администрацията. Според по-голямата част от жителите на града тя работи бюрократично.

От тромавите процедури и липсата на качество в Столична община се оплакват съответно 20 % и 27 % от запитаните, 23 процента смятат за проблем формалностите. Критиката е още по-остра от страна на неправителствения сектор. Според 29 процента от представителите на тези организации администрацията е твърде бавна.

Въпреки лозунга на ГЕРБ за “открито управление”, едва 13 процента от столичани смятат управлението на общината за прозрачно, а 5 процента определят администрацията като "открита към гражданите".

Представителите на местната власт обаче не виждат проблемите в себе си. Участвалите в проучването местни бюрократи определят като най-голям проблем липсата на достатъчна финансова децентрализация на общините.    

Изследването на “Маркет линкс” се натъква на любопитния факт, че едва 20 процента от анкетираните граждани “напълно се доверяват” на кметската институция, която в момента се олицетворява от Бойко Борисов. В същото време одобрението към него в обществото е над 50 процента. Пред Mediapool социологът Румяна Бъчварова заяви, че изследването е непредставително в тази му част.

По този въпрос са анкетирани едва 48 граждани, които са посетили общината по някакъв проблем. “Двете изследвания се правят по различни методики”, заяви още тя.

Пълно доверие в общинския съвет имат 13 процента от гражданите.

“Основният проблем в управлението на София е липсата на доверие. Има разминаване между това, което се заявява и това, което реално се прави”, коментира Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии, който обобщи резултатите от социологическото проучване.

Според Румяна Бъчварова гражданите на София са по-недоволни от обслужването в общината, отколкото живеещите в другите градове. "Това не може да си го обясним само с липсата на качество, но и с по-високите критерии на столичани".

Изследването отчита, че за разрешаване на конкретен проблем софиянци трябва да отидат до общината средно четири пъти в годината. В останалите градове числото на необходимите посещения е малко по-ниско - между 2.5 и 3.2 пъти годишно.

 


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]