Foundation for Local Government Reform
Среща на ръководството на Община Сливен и неправителствените организации в града
Среща на ръководството на Община Сливен и неправителствените организации в града

На 19. януари т. г. се проведе среща-разговор на ръководството на Община Сливен с ръководствата на нестопанските организации в Сливен по приоритетите за развитие на общината за 1999 година.
На поканата на кмета инж. Янко Янков се отзоваха 47 представители на нестопански организации в града. В срещата участваха Татяна Димитрова и Любомира Колчева от Фондацията за реформа в местното самоуправление и Валентин Митев, Цветан Момеков и Петър Костов от Фондация "Развитие на гражданско общество".
Провеждането на такава среща беше продиктувано от разбирането на общинското ръководство за необходимостта от взаимно доверие, толерантност и резултатно взаимодействие на нестопанските организации и органите на местно самоуправление като предпоставка и гаранция за активизиране на гражданското участие в решаване на регионалните проблеми и успешното местно управление.
Инж. Янко Янков представи приоритетите на Община Сливен за 1999 г. и покани неправителствените организации да се включат в решаването на проблемите като партньори на общината. Преструктурирането на общинските предприятия, работата с младите хора, опазването на околната среда, комуникациите между общината и населението бяха очертани като най-важни области на дейност през настоящата година. В някои от тях вече се работи в партньорство с нестопанския сектор: създадена е Агенция за регионално икономическо развитие, направени са първите стъпки към изграждане на Център за информация и услуги на гражданите, със съвместни усилия се решават екологични проблеми. Реализирането на общи проекти в бъдеще би допринесло за постигането на значими резултати както в изброените приоритетни, така и в други важни за развитието на Община Сливен области.
Участието в срещата на гостите от ФРМС и ФРГО беше изключително полезно като възможност за обмен на идеи, предложения и опит, а също и на информация за програмите и бъдещите намерения на двете фондации.
Валентин Митев сподели, че Сливен има специално значение за ФРГО като едно от първите места, където са проведени консултации през 1994 г. по отношение на тяхната програма. Той благодари на кмета инж. Янко Янков, за любезната покана, която му позволи да запознае аудиторията с новата програма на фондацията и с идеята, свързана с взаимодействието и партньорството на НСО и общински управи.
За големия интерес към срещата допринесе фактът, че част от програмата на ФРГО ще се реализира от самите неправителствени организации на местно ниво, което създава условия за съфинансиране и съвместна работа с местните власти. Създаването на местни общински фондове е една от възможностите за решаване на местни проблеми социални, културни, образователни, касаещи по-тесен кръг от хора. Това прави още по-необходим диалога между неправителствения сектор и общините за решаване на местни проблеми.
Татяна Димитрова представи новите моменти в дейността на Фондацията за реформа в местното самоуправление. Нова програма на Фондацията е "Програмата за иновационни практики", целяща събиране на иновационни практики в една информационна мрежа, достъпна и за НПО, и за местните власти, която да дава възможности за споделяне на положителния опит.
Още една стъпка към стимулиране на диалога между третия сектор и местните власти е новата програма на ФРМС "Подкрепа за реформата в местното самоуправление", която беше представена от Любомира Колчева, програмен координатор. Програмата се осъществява с финансовата помощ на Американската агенция за международно развитие и подкрепя проекти, насочени към осъществяване на иновационни идеи и практики в местното самоуправление, подобряване средата на местното самоуправление и партньорство между местните власти, бизнес средите и гражданските групи и сдружения.
Втората част на срещата премина под формата на дискусия, в която бяха направени предложения за съвместна работа с общината и за подобряване на взаимодействието както между местната власт и третия сектор, така и между самите неправителствени организации. Мнение изразиха Димитър Пантелеев, Павел Павлов Регионално тракийско дружество "Лазар Маджаров", Росен Русев Национална асоциация "Евророма", Антон Георгиев клуб "Отворено общество", Анна Гюзелева сдружение "Мати Болгария", Йоанна Илиева сдружение "ИСКЕЙ", Таня Аршикова "Жени за милосърдие", Замфир Иванов дружество на журналистите, Бисерка Василева фондация "Добри Чинтулов", Виктoр Дойчинов "Контакт-клуб Германия" - Сливен. Николай Султанов КДК, Анна Малешкова фондация "Бесарабски българи", Надежда Иванова дружество "Самотна майка".
Представителите на НПО изразиха своето одобрение и благодариха на кмета инж. Янков за провеждането на тази среща. Те приветстваха намерението на общинското ръководство за по-тясно и качествено ново партниране между местната власт и нестопанските организации.
В хода на дискусията като един от най-сериозните проблеми се очерта липсата на пълен и динамичен информационен обмен, осъществяващ се като двупосочен процес. Широко бе дискутиран проблемът с изграждането на многофункционален информационен център, който да предоставя информация и да обслужва едновременно общинската администрация, неправителствените организации, бизнес средите и гражданите.
Обсъден бе и въпросът за офиси на неправителствените организации.
Голям интерес предизвика предложението на Клуб "Отворено общество" - Сливен за създаване на Обществен фонд Развитие на Сливенската община. Антон Георгиев, консултант в Информационния център "Отворено общество", изтъкна, че е навременно обединението на всички местни фактори за решаването на специфични местни проблеми и към приближаването ни към критериите на Европа за гражданско общество. Целта на фонда ще бъде да привлича, обединява, инвестира и управлява благотворителни активи за настоящото и бъдещото добро на обществото. Основните принципи на работа ще бъдат признаване, зачитане и насърчаване на гражданската активност, публичност и отчетност на дейността му. Предложението веднага получи подкрепа от страна на общинското ръководство и редица нестопански организации. Предстои изграждането на инициативен комитет за учредяване и функциониране на фонда.
Тази първа по рода си в Сливен среща показа, че и в неправителствения сектор, и в общинското ръководство съществува нагласа за обединяване на волята, усилията и действията при очертаване на перспективите за развитието на Община Сливен и за намиране на най-верните подходи за тяхната реализация.


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]