Foundation for Local Government Reform
01/2003: Общинският съвет - познат и непознат

Общински радиофорум

30 януари 2003 година, четвъртък, 11.00 часа

програма Хоризонт - Б Н Р

Съвместно предаване на Фондацията за реформа в местното самоуправление и Българско национално радио

НА ТЕМА:

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ - ПОЗНАТ И НЕПОЗНАТ

Водещата:

В минутите до 12 часа, уважаеми слушатели, ще бъдете отново с Общинския радиофорум , който е съвместна месечна рубрика на Фондацията за реформа в местното самоуправление и Българското национално радио. Този път предаването ни е посветено на темата: Общинският съвет - познат и непознат на гражданите . Като неизбежно, разбира се, поставяме дискусията в контекста на това, че всички ние през тази година ще гласуваме отново за общински съветници на местните избори. Ще коментираме в ефир това, доколко гражданите познават функциите на Общинския съвет, какви са очакванията ни към работата на съветниците, дали трябва да бъдат вписани някакви морални норми в своеобразен етичен кодекс, за функциите, за задълженията на общинските съветници. Телефоните на Хоризонт са отворени за вас: 981-33-30 и 963-15-65. Та тези телефони можете да задавате вашите въпроси.

Продължаваме напред, с една анкета от град Пазарджик. Невена Петрова зададе на своите съграждани въпросите: Познавате ли общинските съветници, за които сте гласували, присъствали ли сте на техни заседания?

- Ами, част от тях ги познавам, но по-голямата част, не познавам.

Обръщали ли сте се към тях за помощ?

- Честно казано, не. Защото не смятам, че могат да ми помогнат, по какъвто и да било начин.

А, според Вас, как решават проблемите на града?

- Ха-ха Решават ги. Ами, да Ви кажа честно, мисля, че не решават кой знае колко проблемите на града. Съдейки от това, което получаваме като информация за тяхната работа, прави впечатление, че част от съветниците обикновено гласуват за определено решение и аз все си мисля, че този колективизъм не е на много добре, защото понякога се получава и така, че има решения, които са в пряк ущърб на общината, а пък отговорността остава някак си висяща, никой не я понася.

- Не, не познавам нито един от общинските съветници. Но това, което научаваме като решения, взети от тях, мисля, че на това ниво добре се справят и са винаги в полза на общината.

Добре, Вие когато сте гласували, не сте ли знаели за кой общински съветник гласувате или за каква квота?

- Значи, по имена, да. Но това едва ли говори на някого нещо, името на даден човек Не съм се задълбочавала чак толкова много, за да знам кой е общинският съветник, за когото съм гласувала.

Как оценявате работата на общинските съветници?

- Ами, сложно нещо е това, да оцениш работата на общинските съветници, поради простата причина, че отстрани това, което те вършат, трудно се вижда реално.

Липсва Ви информация, така ли?

- Да, може и така да се каже, че липсва информация относно тяхната работа, тъй като човек просто трябва да следи работата на местния парламент, за да разбере какво всъщност точно те вършат. А иначе, реално, видимо - нищо... Ако не се следи тяхната работа, просто нищо не можеш да разбереш, какво става

Вие търсили ли сте общински съветници за помощ или пък Ваши познати?

- Не смятам, че могат да ми помогнат с нещо, тъй като, трябва да има просто, някакви интереси, те да имат интерес, за да ми свършат работа.

Мислите ли, че има някаква подкупност сред общинските съветници?

- На местно ниво не мога, мисля, ако нямам доказателства, твърдо да кажа. Но мисля, че ако, може би, имат лична изгода, да свършат на някого нещо, биха се наели. Иначе, така случаен човек, да отиде и да му свършат работа, едва ли.

- Работата на общинските съветници, ли? Ами, мисля, че тя е слаба, но те пък и не получават заплати за труда си.

- Да, мисля, че трябва да имат някакъв материален стимул.

Водещата:

И така, продължаваме, нашият разговор в студиото, с нашия събеседник днес, архитект Иван Николов. Той е председател на Общинския съвет в Габрово. Здравейте, господин Николов!

Арх. Иван Николов:

Здравейте!

Водещата:

Предполагам, че беше интересна за Вас тази анкета. Как ще я коментирате? Да започнем по този начин

Арх. Иван Николов:

Мисля, че кореспондентката, която е направила анкетата, е подбрала хората. Значи, тия хора все пак имаха понятие, какво е Общински съвет и какво работят общинските съветници.

Водещата:

Тоест, Вие откровено смятате, че повечето хора в България не знаят, що е то общински съвет и общински съветници, така ли?

Арх. Иван Николов:

Определено. Винаги бъркат Общинския съвет с оная функция, която имаше някога, оная сграда, в която се настаняваше общинската администрация и

Водещата:

Ами, да им го обясним тогава сега. Поне за онези, които слушат в момента Хоризонт .

Арх. Иван Николов:

Значи, най-популярно го обяснявам на хората, като правя сравнение с държавното устройство. Общинският съвет се явява един вид Народното събрание , само че на дадената община. А кметът - това е правителството, министър-председателят, така да се каже, който е изпълнителната власт на това ниво. Голямата отговорност, както забеляза един от събеседниците, пада върху кмета. Но пък общинските съветници разполагат с цялостното имущество на общината, те взимат решения във всички области на живота на дадена община. Разбира се, на ниво община. Значи: икономически, спортни, културни, здравни, образователни и така нататък, и така нататък Всички тия неща опират до решения на Общинския съвет.

Водещата:

Взимат решения, казвате. По какво се различават онези, които взимат кметът и общинската администрация, и решенията, които пък взимате вие като общински съветници?

Арх. Иван Николов:

Значи, кметските решения, административните решения, са оперативни.

А нашите решения са с по-траен статут.

Водещата:

Те са нормативни, законодателни

Арх. Иван Николов:

Да, нормативни, законодателни, в тази област.

Водещата:

Добре, връщам се към началото на нашия разговор и думите Ви във връзка с това, че всъщност повечето хора не знаят какви са функциите на общинските съвети. Кой смятате, че е виновен, за това?

Арх. Иван Николов:

Просто не винаги информацията достига до хората пълноценно. И те не винаги знаят какво точно се прави в Общинския съвет. Ако пък постоянно контактуват и присъстват в залата, защото по принцип заседанията на общинските съвети са достъпни за хората

Водещата:

Може би е добре, да повторим това още веднъж: заседанията на общинските съвети са достъпни за хората. Това също е нещо, което не се знае.

Арх. Иван Николов:

Това, първо, не се знае. Ние в Габрово, освен всичко това, правим запис от местната кабелна телевизия и пълният запис на заседанието се излъчва два пъти. Така че всеки един от нашите съграждани, ако има кабелна телевизия, разбира се, може да проследи цялостно заседанието отначало до край. Доста са дълги, но нашите заседания са даже по-динамични от тези, които са в Народното събрание, в петъчния ден.

Водещата:

Да, но все пак, един от анкетираните каза - трудно се вижда онова, което вършат общинските съветници. Очевидно, хората нямат информация, дали защото не се интересуват, не им стига времето, или пък защото не знаят, че могат да я получат и откъде точно могат да я получат.

Арх. Иван Николов:

Задължително решенията на Общинския съвет се обявяват на населението. Значи, аз Ви казах, първо - тези записи, които се пускат, второ- в Интернет се публикуват, трето - в Общината, в Информационния център има табло, на което се излагат тези решения и освен това, в местната преса се публикуват и тези решения.

Водещата:

И преди да оставим малко време и за музика, да Ви попитам, по какъв начин, вие приобщавате гражданите на Габрово при взимането на решения, след като, така или иначе, няма интерес от страна на гражданите към работата на общинските съвети?

Арх. Иван Николов:

Приобщаването на гражданите става по няколко начина. Първо, всеки един от нашите съграждани може да се обърне и към мен, и към кмета на общината с дадения проблем. Той може да се обърне по същия начин към общински съветник или към комисия към Общинския съвет. По същия начин гражданинът може да изрази и своето становище в първите тридесет минути от работата на нашия Общински съвет. От 1998 година имаме такава възможност, която сме дали на нашите съграждани - да изразяват свое становище по даден проблем. Разбира се, когато той поставя този проблем на дадено заседание, не може да му се отговори веднага, тъй като Общинският съвет има конкретен дневен ред за деня, няма възможност да провери темата и така нататък

Водещата:

Да, безспорно е необходимо време По- интересното е, може би, какви са най-често проблемите, които гражданите поставят и заради които се обръщат към вас?

Арх. Иван Николов:

Преобладаващото мнозинство, това са лични проблеми.

Водещата:

Обръщате ли внимание на такива?

Арх. Иван Николов:

Разбира се. И много често тези неща дават отражение по-късно, изказаното становище от гражданина дава после отражение върху дискусията на заседанията.

Водещата:

Лични проблеми от какъв характер? Назовете някои от тях.

Арх. Иван Николов:

Например, канализацията не работи, там, където живее даденият гражданин. Или пък, проблемът с наемите, да кажем, на наеманите от него павилиони. Друг такъв проблем от тоя род е липсата на някои социални придобивки и така нататък

Водещата:

Добре, нека продължим, след песен

Продължаваме по темата. Днес, в Стара Загора, ще бъде проведено заседание на Общинския съвет, на което ще бъдат обсъдени промени в правилника за работата на общинските съветници, които да позволяват по-широкото гражданско участие в заседанията на Общинския съвет. Например, след приемането на наредби и правилници на първо четене да се направят те достояние на заинтересовани организации и граждани,


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]