Foundation for Local Government Reform
04/2003: Медиите - посредник между местната власт и гражданите

ОБЩИНСКИ РАДИОФОРУМ

24 април, 2003 година, четвъртък, 11.00 часа

програма Хоризонт - Б Н Р

Съвместно предаване на Фондацията за реформа в местното самоуправление и Българското национално радио

НА ТЕМА:

МЕДИИТЕ - ПОСРЕДНИК МЕЖДУ МЕСТНАТА ВЛАСТ И ГРАЖДАНИТЕ

ВОДЕЩАТА Севелина Савова:

Последният четвъртък на месеца - традиционното време за традиционната среща с живота и проблемите на общините. Темата днес: медиите - посредник между местната власт и гражданите. Вие сте с поредното издание на съвместната месечна рубрика на Българското национално радио и Фондацията за реформа в местното самоуправление Общински радиофорум .

В дискусията ще потърсим мнения по въпросите: Какъв е образът на местната власт в публичното пространство? Каква е ролята на медиите във връзката между Общината и нейните граждани? Кои са успешните практики за взаимодействие между местната власт и журналистите? Една тема, която е интересна не само за нас от професионална гледна точка, а и за вас като потребители на медиите, които имат своите изисквания и нагласи.

За тези, които смятат, че подобна тема не е от най-горещите в проблематиката на Общините, ще кажа, че едно от измеренията на успешната общинска дейност е и адекватният образ, който съществува не само в представите на гражданството, но и преди това в публичното съзнание и в медиите. И така - граждани, медия, власт - ще потърсим контурите на подобно отношение, заедно с госта в студиото Иглика Горанова - журналист, наблюдател във вестник Новинар . Добър ден!

ИГЛИКА ГОРАНОВА:

Добър ден!

СЕВЕЛИНА САВОВА:

Госпожо Горанова, ако приемем, че медиите са своеобразно огледало на това, което се случва около нас, как изглеждат в него днес българските общини, кметовете и общинските съвети ?

ИГЛИКА ГОРАНОВА:

Аз бих поставила въпроса по-иначе. Защото медиите от декември месец миналата година насам, рисуват една картина на война между общините и общинските съвети, от една страна, и Финансовото министерство - от друга страна. Тоест кметовете от декември насам присъстват с един много застрашителен образ. Те са хората, които обвиняват правителството в това, че то не си изпълнява ангажиментите към тях, искат 100 милиона лева за непогасени задължения от миналата година. Освен това правят график за поетапно спиране на общинските дейности и

СЕВЕЛИНА САВОВА:

и организират протести

ИГЛИКА ГОРАНОВА:

Да, организират символични стачки, плашат със съд държавата в Страсбург, затварянето на главата Местно самоуправление И за всичко това те си имат достатъчно силни аргументи. Другата страна на барикадата се е окупирала във Финансовото министерство, което казва: кметовете са лоши, те не могат да правят бюджети, ние подписахме с тях споразумение, погасихме си задълженията и няма да им дадем тези пари . И най-странното е, че в тази война, между общини, от една страна - кметове, общини, това сме ние, гражданите и хората - и Финансовото министерство, от друга страна, което е държавата, няма мир и просто този мир не може да се случи до момента. И всички сега, в момента сме вперили очи в датата 30 април, когато най-сетне тая развръзка трябва да се случи. Финансовото министерство да каже ще отпусне ли пари на общините или няма да отпусне и какво ще се случи с болниците, с училищата, със заплатите и с всичко останало

СЕВЕЛИНА САВОВА:

Освен мир, не може ли да се намери мост към

ИГЛИКА ГОРАНОВА:

Очевидно, тука е ролята на медиите - мост. Но какво забелязваме в пресата? От декември месец насам има изобилие от материали, които са посветени на проблемите на общините - какво казва едната страна, какво казва другата страна Всичко това е наситено с много факти, с много данни, с много цифри. И работата на медиите в случая е да информира обществото за един такъв съществуващ проблем. Но все пак медиите не могат да съберат кметовете и Финансовото министерство на една маса. И другото, което се забелязва, поне аз го отчитам като една особена ситуация, в която са поставени медиите - е липсата на коментари и анализи. Дотолкова, доколкото те присъстват, са малко и обикновено заемат или едната, или другата страна.

СЕВЕЛИНА САВОВА:

А как си обяснявате липсата на такава аналитичност ?

ИГЛИКА ГОРАНОВА:

С много странните отношения между Финансовото министерство и общините. Нека не забравяме, че преди Костадин Паскалев да излезе от властта, той беше лобито на кметовете във властта и човекът, който водеше финансовата децентрализация. Тоест, това беше човекът, който лобираше най-сетне това нещо да се случи в България: общинските и държавните дейности да бъдат разделени, да имат една относителна самостоятелност, да разполагат с бюджетите си. Направи се един план, трябваше да се приемат купчина закони, но Паскалев каза, че финансовата децентрализация няма да се случи и излезе от властта. Де-факто любовта между кметовете и правителството, каквато беше демонстрирана само преди година, изведнъж се превърна във война с един непредвидим край

СЕВЕЛИНА САВОВА:

А може би, това не е било любов?

ИГЛИКА ГОРАНОВА:

Поне имаше някакво желание - да не дрънкат оръжия. Нещо, което пък го нямаше при предишни кабинети. Тук бих искала да отметна един факт. В цялата тази ситуация се намеси вестник Труд , който предложи парите от дивидента на БТК да отидат за погасяване на задълженията на общините, което очевидно няма да се случи, но тук медията стана един вид инициатор за решаване на проблема.

СЕВЕЛИНА САВОВА:

Вие смятате ли, че се създават повече негативни, отколкото позитивни новини за общините? Всъщност, в медиен комфорт ли живеят кметовете?

ИГЛИКА ГОРАНОВА:

Аз мисля, че те не могат да се оплачат от медийно представяне. Всяко нещо, което се случва в общината и е интересно и касае гражданите, по принцип си намира място и в националните, и в регионалните медии. Обяснимо е, когато има един скандал, той да бъде представен на страниците на вестниците. Това е от спецификата на жанра. Ние не можем да очакваме обаче медиите непрекъснато да произвеждат положителни новини. Новините са такива, каквито са. И така трябва да бъдат представени.

СЕВЕЛИНА САВОВА:

Скандалът единственото предизвикателство да се появи новина около определен кмет ли е?

ИГЛИКА ГОРАНОВА:

Не е единственото предизвикателство. Но в повечето случаи е желателно да се появи шум около един кмет, за да стане една голяма новина. Това си е принцип в журналистиката.

СЕВЕЛИНА САВОВА:

Медийният образ на общинската власт - ще онагледим по радиото тази тема с едно пряко участие на един истински кмет - д-р Красимир Мирев, кмет на Община Търговище. Добър ден, д-р Мирев!

Д-р КРАСИМИР МИРЕВ:

Добър ден!

СЕВЕЛИНА САВОВА:

И така, с колко регионални медии работи Вашата община?

Д-р КРАСИМИР МИРЕВ:

Нашата община работи с два регионални, местни вестника, едно регионално радио и една кабелна телевизия. Освен това имаме и десет кореспонденти на националните медии, работещи на територия на Търговище.

СЕВЕЛИНА САВОВА:

Доволен ли сте от работата си с медиите? Каква е тайната във Вашето общуване с медиите? В медиен комфорт ли живеете?

Д-р КРАСИМИР МИРЕВ:

В никакъв случай не бих използвал оценката доволен или недоволен , или пък да кажа, че е възможно в сегашната ситуация някой да живее в медиен комфорт. Но аз бих могъл да кажа, че ние с медиите се научихме да се разбираме.

СЕВЕЛИНА САВОВА:

Какво значи да се разбирате?

Д-р КРАСИМИР МИРЕВ:

В смисъл, да има поносимост, първо от моя страна, за реалните критики, които те отправят по действията на общинската администрация, по дадени събития, тогава, когато дори и малко се прекали, но в края на краищата, в основата има събитие, което е истинско и което те са отразили, по един или друг начин. Това, поне аз, се приучих да разбирам и да понасям, и заедно с общинската администрация, да се коригираме Мисля, че и медиите в нашите взаимоотношения разбраха, че има смисъл заедно да се опитаме да намерим точните думи, с които да отразим събитията. Разбира се, това сигурно е много трудно, но в края на краищата, когато е и обективно, тогава и импулсира, и стимулира другата страна да си свърши работата. В противен случай, наистина, се случва това, което и преди малко коментирахме: заставаме от двете страни на барикадата, започва една война, от която най-малко печелят гражданите.

СЕВЕЛИНА САВОВА:

Вие съгласен ли сте с мнението на госта в студиото Иглика Горанова, че съществува такава война след декември миналата година?

Д-р КРАСИМИР МИРЕВ:

Аз използвах само думата, която Вие споменахте. Аз не бих казал, че има война. Разбира се, има много труден диалог, който многократно е прекъсван, но в никакъв случай не бихме казали, или аз поне не бих казал, че сме в състояние на война.

СЕВЕЛИНА САВОВА:

Разбира се, тук излизаме от регионалното и вървим към общото, към по-големият проблем...

Д-р КРАСИМИР МИРЕВ:

Аз говоря за регионалното, естествено, правя и един мост и към общото. Многократно сме декларирали и продължаваме да декларираме, че ние сме готови на диалог, но в никакъв случай - на монолог.

СЕВЕЛИНА САВОВА:

Какъв е резултатът от работата Ви с журналистите, какви инициативи имат самите медии в Търговище? Доколкото разбрах, Вие нямате обичайни, регулярни пресконференции. А какво се случва при Вас ?

Д-р КРАСИМИР МИРЕВ:

Да. Действително, нямаме обичайни, регулярни пресконференции, както повечето

СЕВЕЛИНА САВОВА:

Извинявайте, че Ви прекъсвам. Това означава ли, че от официалния език сте преминали към един по-делови, по-директен начин на общуване?

Д-р КРАСИМИР МИРЕВ:

Определено.Определено, защото не считаме, или поне аз не считам, че кметът трябва всяка седмица, в определен ден и час да се среща с медиите дори и тогава, когато няма какво да им каже. Ние работим по друг начин. Може да се видим в седмицата два пъти, може да се видим на месеца и един път - действително тогава, когато имаме да споделите нещо значимо. В останалото време медиите имат перманентно информация, още от 8.30 часа сутринта, при тях е отворено навсякъде, винаги могат и устно, и писмено, както пожелаят, да получат необходимата текуща информация, за това, което не е събитие. Така че една такава регулярна пресконференция по-скоро води до изтъркване и няма никакъв ефект, според мен. А аз мисля, че това го приемат и самите медии.

СЕВЕЛИНА САВОВА:

И последен въпрос - как се отнасяте към скандала? Трябва ли един представител на местната власт да участва в скандал, за да попадне в централния печат или в централните медии?

Д-р КРАСИМИР МИРЕВ:

Категорично не приемам, че това е начинът, по който да попаднеш в полезрението по някакъв начин, камо ли със скандал. И ми се струва, че няма такъв кмет, който да желае подобно нещо. Но така или иначе понякога път и това се вижда. Негативно съм настроен към подобни работи, че чрез скандалите можем по някакъв начин да попаднем в полезрението било на медиите, било на хората. Но преди да приключа, бих искал да отговоря на предния Ви въпрос, който ми зададохте - какъв принос имат медиите в реализацията на някои наши цели. Само бих дал един пример - английската гимназия. В продължение на две години медиите бяха тези, които инициираха общественият дебат - да има или да няма такова езиково училище. Мога да отбележа, че те определено допринесоха за мощната подкре


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]