Foundation for Local Government Reform
2004: Центрове за услуги и информация на гражданите

И през 2004 година ФРМС продължава подкрепата си за ОЦУИГ


В края на януари 2003 г. Фондация за реформа в местното самоуправление приключи ефективната реализация на проектите за изграждане на нови центрове за услуги и информация за гражданите (ЦУИГ) и надграждане на вече работещи такива по Програма "Подобряване обслужването на гражданите". Общата стойност на програмата бе 1 200 000 щ. д., като Американската агенция за международно развитие предостави 550 000 щ. д., а останалата част се осигури от общините като собствен принос. В резултат на програмата бяха изградени 24 нови и надградени 8 от функциониращите общински центрове за предоставяне услуги за гражданите. Наред с осигурената финансова подкрепа ФРМС се ангажира и с предоставяне на информационна и консултантска помощ при реализация на проектите на общините.

Успехът на програмата се дължи на съвместната упорита работа на екипите от специалисти в общините, служителите на ФРМС и професионалната подкрепа на експерти от екипа за новаторски практики в местното самоуправление. Успоредно с приключване на програмата през месец февруари, 2003 г. ФРМС организира международна конференция "Електронни местни вл@сти". На този форум общините споделиха, че създаването на условия за предоставяне на качествени услуги за гражданите чрез ЦУИГ е неразривно свързано с изграждане на съвременни информационни системи, които да позволяват и последващото им и нтегриране с държавните информационни системи и национални регистри при изграждане на електронното правителство.В дискусиите се стигна до общия извод, че изграждането на центровете е процес, който на практика никога не приключва.

Разширяването на възможностите на центровете се налага поради промени в нормативната база, развитие и промяна формите на организация на работа, промяна ролята и мястото на общините в съвременната информационна среда. Това от една страна мотивира екипа на ФРМС да продължи работата си и през 2004 година с общините, изградили ЦУИГ...



още....


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]