Foundation for Local Government Reform
29.11.2002.: Общините и социалното подпомагане

Общински радио-форум

29 ноември 2002 година, петък, 10.00 часа

програма Хоризонт

Съвместно предаване на Фондацията за реформа в местното самоуправление и Българско национално радио

ОБЩИНИТЕ и социалното подпомагане

Програма От социални помощи към заетост - инициатива на Министерството на труда и социалната политика

Биляна Върбанова, водеща: В днешното съкратено едночасово издание на Хоризонт до обед ще добавим коментари за това доколко ефективно сработват централната и местната власт на нивото на една конкретна програма От социални помощи към заетост - инициатива на Министерството на труда и социалната политика. Темата разработваме заедно с Фондацията за реформа в местното самоуправление, в рамките на рубриката Общински радио-форум . Останете с нас.

Как звучи оценката на направеното до момента по програма От социални помощи към заетост и какви са най-общо изискванията към общините - кандидатки? Това ще научим сега от г-н Венелин Терзиев - заместник директор на Агенцията по заетостта.

Венелин Терзиев, заместник директор на Агенцията по заетостта:

Програмата От социални помощи към осигуряване на заетост започна да функционира в единадесет общини в страната като пилотен вариант от началото на септември. По определени квоти бяха заети около 5150 човека. Това са квоти за обществено-полезни дейности в общините: Котел, Ихтиман, Разград, Мадан, Сатовча, Белоградчик, Смолян, Чепеларе, Баните, Вълчидръм и Видин. Разбира се, като една нова програма, тя имаше и своите препятствия по пътя, но въпреки всичко ангажирането на тези хора, които от дълго време не са на работа и в същото време са на социално подпомагане, е нелека работа както за бюрата по труда, така и за работодателите и общините, дружествата за заетост и други неправителствени организации. Тоест, основната ни задача беше ние да измъкнем онзи немалък контингент от хора, от този непрестанен кръговрат - те да получават парични помощи, социални помощи от общинските служби за социално подпомагане и да не могат да си намират работа на първичния трудов пазар. А тези хора обикновено са хора без трудови навици или които са загубили тези трудови навици. Познат е случаят в публичното пространство за многото болнични листове във Видин и така нататък. Но въпреки всичко след първите седмици и месеци се видя, че могат да бъдат добре ангажирани тези хора и да свършват конкретна работа. Затова и в бъдещата програма, която ще има национален мащаб, начините за реагиране са по друг начин, тоест, кандидатстване с проекти.

Водеща:

Стана вече дума затова, че програмата ще бъде разширена и други общини ще имат възможност да се включат в нея. Можем ли да разкажем повече за по-интересните проекти, които вече са постъпили при вас?

Венелин Терзиев:

Разбира се, мисля, че това е най-важното на този етап, когато до края на този месец тече процедурата за кандидатстване не само на общините, но и на всички онези организации, които могат да предложат подходящи дейности. Тоест Министерството на труда и социалната политика, респективно Агенцията по заетостта през следващата година ще реализира квота от 100 хиляди работни места, в рамките на 217 милиона лева. Огромна сума Аз обикновено обяснявам, че имаме едни пари, които трябва по подходящ начин да бъдат изхарчени, така че да има краен резултат. Тоест, онези организации, които кандидатстват с проекти, трябва да представят своя краен резултат. И разбира се, тук в Агенцията по заетостта, започнахме да получаваме много интересни и находчиви проекти. Например в общината в Пирдоп за лесокултурни дейности и за рекултивиране и улавяне на тежки метали, което ще се извърши чрез засаждане на подходящи култури, които изтеглят тези метали. В този проект, който предлагат, са включени 115 души на социално подпомагане. Друго интересно има в Община Карлово, където хората на социално подпомагане и продължително безработни са предимно от ромски произход. И там в училището, в ромската махала, ще бъдат назначени онези роми, които са със средно образование за помощник-възпитатели.Това, разбира се, са едни добри практики като проекти, надявам се и да имат успешна реализация. Та ми се ще да кажа, че например в Ботевград немалка част от тези, които са на социално подпомагане, ще бъдат ангажирани с поддържането на общинските пазари, с поддържането на зелените площи, с почистването на речните корита. А много от проектите са свързани, в много от общините, с премахването на нерегламентираните сметища.

Водеща:

Какво не бива да забравят онези общини, които имат желание да се включат в тази програма? Какви са основните критерии, по които отсявате кандидатстващите общини?

Венелин Терзиев:

Освен че трябва да имат добра идея, формулярът за кандидатстване е общодостъпен. Той се състои от обща част и от техническа част, която съдържа количествено-стойностната сметка. За да улесним всички ония, които са потенциални потребители, тоест кандидатстващите по програмата, те биха могли да го намерят най-лесно на сайта на Агенцията: www.az.goverment.bg. Или пък в последната книжка на Информационния бюлетин по труда, в която излиза като специално приложение освен Програмата, така и всички изисквания за подготовка на проектите. А още по-лесно е, че в почти всички общини в страната има Бюра по труда - те разполагат с цялата налична информация по процедурата за кандидатстване. Някои ни упрекнаха, че процедурата за кандидатстване е тежка, но поне аз изповядвам тезата, че парите трябва да бъдат изхарчени освен за целта, която си поставя програмата, по подходящ начин, а пък да има и свършена работа. Нали, все пак, това е целта на цялото занятие

Водещата:

А как оценявате с днешна дата интереса към тази Програма, активността на общините?

Венелин Терзиев:

Според мен огромен. Аз присъствах на такива работни срещи в около петнадесет области с всички социални партньори, които биха могли да се включат в програмата. Те проявяват добър интерес. Може би след крайния срок, който изтича на 29 ноември, и първата седмица на декември ние ще знаем колко проекти са подадени в Агенцията по заетостта, а някъде към края на годината ще знаем и всички одобрени, за да могат успешно да стартират през следващата година.

Водеща:

Община Разград е една от единадесетте пилотни общини, участвали в първат


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]