Foundation for Local Government Reform
Какво постигнахме до тук във втората фаза на проект Българските общини компетентни участници в усвояването на фондовете на ЕС ?

Какво постигнахме до тук във втората фаза на проект Българските общини компетентни участници в усвояването на фондовете на ЕС ?


Продължава реализацията на дейностите, заложени в рамките на проект Българските общини компетентни участници в усвояването на фондовете на ЕС II, финансиран от Институт Отворено общество . До този момент ФРМС е организирала и провела 4 обучителни модула по теми, свързани с Европейския съюз и европейските финансиращи програми, както и два Практикума, които пък дават възможност на представителите на общинските и областните администрации и неправителствените организации да разработят конкретно проектопредложение в рамките на практическото обучение.

Успешно приключи обучението на първата група по проекта представители на общини Ардино, Джебел, Момчилград, Раковски, Куклен, Кричим, Перущица и Черноочене съвместно със специалисти от областна администрация Кърджали и Пловдив и НПО от региона. Очевиден е ефектът, който се постига след дългосрочното обучение: от една страна, специалистите от различните администрации и организации осъществяват трайни контакти помежду си, а от друга - започват по-ясно да осъзнават необходимостта от задълбочени знания, достъп до информация, промяна на нагласите. Фокусът на проекта са предимно малките общини от областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив и София. Оказа се, че те се чувстват до голяма степен пренебрегнати в еуфорията по подготовката на страната ни за членство в Европейския съюз; те като че ли нямат достатъчно квалифициран човешки ресурс, който да работи в местните администрации, а и липсва цялостната представа за това накъде всъщност върви страната ни, какво точно предстои за местните власти, за какво трябва да бъдат подготвени те.

За положителните страни от участието на общините, областните администрации и НПО в проекта: всички те считат, че проекти като този дават възможност на специалистите да задълбочат своите познания, свързани с Европейския съюз, да разберат в детайли какво точно са Структурните фондове, коментирани от всички, какви са особеностите на финансиращите програми, по които България и съответно общините са избираеми кандидати. Не на последно място много високо бе оценен обучителният модул за разработване проекти, който е свързващото звено между теоретичните знания и информация и това как на практика общините и заинтересованите институции могат да се възползват от тези възможности.

В резултат на идея, възникнала по време на обучението "Финансови инструменти на ЕС", бе създаден кратък справочник от Интернет-страници, даващи полезна информация за Европейския съюз, неговите общи политики, финансиращи програми.

В рамките на проекта предстоят още два дългосрочни обучителни цикъла, предназначени за представители на общините, областните администрации и НПО от области Пловдив и София.


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]