Foundation for Local Government Reform
Област с административен център Варна и ФРМС започнаха реализацията на съвместна инициатива, свързана с разработването на областна стратегия за образование за област Варна.

Област с административен център Варна и ФРМС започнаха реализацията на съвместна инициатива, свързана с разработването на областна стратегия за образование за област Варна. Първата фаза в този процес бе да се направи преглед и актуализация на общинските стратегии на територията на областта в частта им, касаеща образованието. Практическата консултация се реализира в рамките на проект Българските общини компетентни участници в усвояването на фондовете на ЕС , финансиран от Фондация Отворено общество . За осъществяване на тази стъпка бе проведено практическо обучение дискусия, което даде форум за широко обсъждане на приоритетите в областта на средното и висшето образование, очерта общите тенденции за развитие и съществуващите проблеми и предизвикателства в тази насока. Събитието се проведе на 23 и 24 септември в областна администрация Варна и в него участие взеха общински специалисти от общините от варненска област, представители на Министерство на образованието и науката (МОН), експерти от областната администрация и регионалния инспекторат на МОН, както и представители на частни учебни заведения.

Практическата насоченост на обучението и експертните дискусии доведоха до конкретни резултати: бяха изведени приоритетите за образованието, споделени пречките и проблемите преодолими и непреодолими, обсъдена законодателната база и новите тенденции в сферата на образованието. В резултат на активното участие на всички експерти участниците дефинираха стратегическите цели за развитие в областта на образованието, предложиха мерки и стратегии по отношение на организационната структура, кадрите, социалната среда и инвестиционни и финансови инструменти за подобряване на образователната среда.


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]