Foundation for Local Government Reform
Равносметка за реализацията на проект Българските общини компетентни участници в усвояване на фондовете на ЕС

Равносметка за реализацията на проект Българските общини компетентни участници в усвояване на фондовете на ЕС

През месец юли 2003 г. приключи обучителният компонент в рамките на проект Българските общини компетентни участници в усвояването на фондовете на ЕС , реализиран от ФРМС с финансовата подкрепа на Фондация Отворено общество София. Основна цел на проекта е да повиши знанията и професионалната подготовка на общински и областни специалисти, работещи в областта на европейската интеграция и насърчи по-качествено изготвяне, управление и реализация на проекти на местно ниво, финансирани от фондовете на ЕС.

За участие в проекта бяха поканени около 80 общински и областни експерта от североизточния район за планиране, които бяха разделени на три групи и преминаха дългосрочно обучение в продължение на 4 месеца. Дългосрочното обучение включваше четири отделни обучителни модула, които се надграждат взаимно, предоставяйки тематична информация в областите на формиране на общинска политика за развитие, финансови инструменти на ЕС, подготовка на проекти и управление, наблюдение и контрол на проекти, финансирани от ЕС. Посредством теоретични лекции и практически упражнения, водени от дългогодишни експерти в съответните области, участниците обогатиха своите знания и представи относно ролята на общините в процеса на присъединяване на България към ЕС в контекста на цялостната политика на ЕС. След приключване на обученията се предостави реална възможност общинските и областни експерти да получат индивидуални консултации от страна на лекторите при разработване на проекти, кандидатстващи за финансиране по различните предприсъединителни програми. Практическият ефект от тези консултации се изразява в подпомагането на общинските администрации в техните усилия да подготвят качествени идейни предложения. Според проучването, проведено от страта на ФРМС около 20 общински проекта са били изготвени и консултирани по време на тези консултации. Бяха консултирани общински проекти, кандидатстващи по проекти на национална програма PHARE Развитие на българския културен туризъм , Инициативи на пазара на труда и Социална интеграция .

По инициатива на екипа, реализиращ проекта, след края на дългосрочното обучение всеки участник, преминал успешно четирите обучителни модула, получи сертификат, издаден от ФРМС, който удостоверява знанията му по темите, залегнали в тематичните модули. Общият брой на участниците, които получиха сертификат, е 55 души. Оказа се, че това е допълнителна мотивация и стимул за всеки обучаващ се и дава по-добро самочувствие на успешно завършилите обучението.

В хода на реализацията на проекта всеки отделен етап и дейност бяха широко отразявани и оповестявани в информационните издания на ФРМС електронния бюлетин, уеб-страницата и информационния бюлетин. В допълнение към това в електронната страница на ФРМС бе създаден електронен форум по темите, свързани с провежданите обучения. В рамките на този електронен форум участниците в проекта имаха възможност да задават въпроси, обменят идеи и дискутират теми, свързани с предприсъединителните програми на ЕС, процеса на европейската интеграция, както и да задават конкретни въпроси на лекторите по проекта относно създаването на общински проекти. Освен това през месец юни бе подготвено и излъчено предаване по програма Хоризонт на Българското Национално радио, озаглавено Ролята на българските общини в усвояването на фондовете на ЕС . Предаването даде форум за дискусия по теми, свързани с капацитета на общините за управление на средствата от фондовете на ЕС, значението на гражданското участие в този процес и възможностите, които предоставят предприсъединителните програми PHARE, ISPA и SAPARD.

Обучителните семинари се проведоха в различни градове в севоизточна България, като всяко обучение бе съпътствано от опознавателно посещение на културно-историческо наследство, национален обект или паметник на местно ниво. По този начин се постигна съчетаване на обучителния процес с изключително приятно и полезно запознаване със съществуващите културни паметници и автентичен бит във всеки регион.

Към настоящия момент приключи дългосрочното обучение на участниците в проекта и всяка една от трите целеви групи премина по четири обучителни модула. До завършека на проекта предстои подготовката и издаването на две издания, които са тематично свързани с целите на проекта и ще бъдат изпратени до всички общини и областни администрации в страната.


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]