Foundation for Local Government Reform
Резултати
прегледана: 4113

На 19 февруари 2012 г. в Синята зала на НЧ „Братство 1869”, Кюстендил, се състоя пресконференция, на която ФРМС представи резултатите от 6-месечното наблюдение на  зелените площи в града. Бяха представени и препоръки към местната власт от гражданите.


Зелените площи пред общината, художествената галерия и читалище "Братство" са най- харесвани от кюстендилци. Най-слаби оценки получават кв. "Запад" и коритото и бреговете на река Банщица. Това показват обобщените резултати от 6- месечния граждански мониторинг на общинската услуга "Поддържане на зелените площи".

236 кюстендилци се включиха като граждански наблюдатели. Те отговаряха на специални въпросници и даваха оценки от 1 до 5, от незадоволителна до отлична.

Озеленяването заема едва 0, 52% от планираните разходи на Община Кюстендил за 2011 година. Като сектор в ОП "Чистота" за него се отделят 5,36% от бюджета му. В ресорното звено работят 18 души, които следва да се грижат за 600 декара зелени площи, което не е реалистично.

Абсолютен шампион по брой подадени анкети е Хисарлъка. Той е най- голямата гордост и най-приятният парк за отмора на кюстендилци. Средната оценка за него е между 2 и 3. Сред препоръките на хората са: повече детски кътчета за игра на открито и безопасно за малките деца място; да се ремонтират уредите по Алеята на здравето, както и чешмичката с катеричката; да се поставят камери за видеонаблюдение и др.

„Най-силно ревящото бебе” (което майката първо трябва да нахрани) на общината е кв. "Запад". За него хората настояват да има облагородяване на зелените площи, места за отдих на възрастни и деца.

Изключително ниски са оценките на хората за коритото и бреговете на река Банщица. Препоръките са за пълна рехабилитация, енергоефективно осветление, кошчета, пейки и велоалея.

Кюстендилци искат нов облик и за градинката при театъра. В анкетите им са още градинките пред Балнеосанаториума, на ул. "Ракла", в жк. "Осогово".

За съжаление, един ден след обявяването на решението за касация на изборите за Общински съвет и предстоящите нови избори, които бяха изцяло ангажирали умовете на кюстендилци, представените резултати от гражданския мониторинг не можаха за получат необходимото внимание.

Можете да се запознаете с пълния текст на доклада ТУК.


Прикрепени файлове

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]