Фондация за реформа в местното самоуправление
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Идеята за проекта "Компютърът - мой пръв приятел" се ражда на сбирка на ръководството на Съюза, на която се обсъжда, че почти във всяка обява за работа фигурира условието за компютърна грамотност. Инициативата е подета от председателя на Съюза и благодарение на съдействието на кмета и секретаря на Община Кресна е решено да се кандидатства с проект в рамките на Програма "Подобряване на социалната среда" на ФРМС, финансирана от Фондация "Чарлз Стюарт Мот".

Практика

След изясняване на процедурите за кандидатстване, екипът на Съюза се заема с разработване на идеята. Координаторът на проекта създава екип от специалисти за подготовка на програмните дейности и цялостната техническа документация. Обединените усилия на местно ниво получават финансовата подкрепа на ФРМС и от септември 2003 г. започна реализацията на проекта.

Изпълнението на проекта се осъществява в два етапа:

Етап I

Ремонтни дейности по построяването на клуба - общинска собственост в центъра на Кресна до сградата на общината

Сградата представлява масивна триетажна сграда карабина, от която за клуба е предоставено помещение от 36 кв. м. Построяването се извършва чрез дарения от

бизнесмени, пари на СИБ - Кресна и съдействието на общината. При построяването вземат участие с доброволен труд хора от общността. За 4 месеца клубът пуснат в експлоатация. Клубът се откроява с бялата си фасада и алуминиева дограма, отговаряща на нуждите на своите ползватели. На 14 декември е организирано официалното откриване на клуба, като са поканени всички, взели участие в построяването му. На 15 декември 2003 г. е проведен първият учебен час от компютърния курс.

Етап II

Изпълнение на програмните дейности

От 15 декември 2003 г. клубът отваря врати за първите си посетители и курсисти. Поради спецификата на обучението и това, че на някои от участниците се налага да пътуват часовете продължават не повече от 15 минути, което води до целодневно обучение на ротационен принцип. В началото интересът е голям, но по-голям е страхът да не се повреди компютърът. След включването на Интернет нещата се променят - компютърът работи от сутрин до късно вечер. Четат се вестници, преглеждат се оферти, новости и начини за третиране на растения и животни, новини за машини и лизинговото им отдаване и др.

Резултати

Поставено е началото на център за почивка, обучение и информация за хората с увреждания от цялата община. В него ще се провеждат градски и общински първенства по шах, табла и бридж. Благодарение на придобитите компютърни умения 6 човека имат възможност да започнат работа. Чрез използването на Интернет се създава стимул и надежда за получаване на все повече информация и приобщаване към новостите на деня.

Обединяването на усилията на общината и нестопанската организация създава баланс между нуждите и интересите и променя начина на живот на хората с увреждания в община Кресна. Увеличени са възможностите за избор, надеждата, доверието и самочувствието на тази голяма група от хора с ниски доходи.

Иноватор: инж. Георги Щерев
Дата на публикация: 05 септември 2004
Номинации: 8
инж. Георги Щерев
председател
Кресна - 2840
ул. Братя Миладинови 5
Tel:0899 865656
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]