Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Сселата в Община Стралджа имат нужда от облагородяване.

Практика

Според предварително обявения регламент на конкурса фирмата предоставя на всяко селище определена сума, която да бъде вложена за подобряване на околната среда. Ръководството на всяко село на място може да реши по какъв начин да използва тези средства.

Това лято “Солас Нюа Лимитид” приведе общата сума в общината и всеки от кметовете получава своя дял след като подаде заявка и обясни за какво ще се използват парите. Между най-нетърпеливите бяха Лозенец, които сериозно си поставят за цел да оглавят класацията на най-добре представилите се. Кметицата Петранка Добрева вече разкраси двора и сградата на кметството, започна ремонт на читалището, а лозенци твърдят, че имат още интересни идеи.

В Зимница участието в съревнованието се измерва с обновяване центъра на най-голямото село в общината, оформяне на цветни градини, подновяване на тротоари, чакълиране на улици, ремонт на автоспирката, изграждане на мини-кооперативен пазар и др.

Ремонти на сгради, детски площадки, селски чешми предвиждат останалите кметове. Промяната облика на селищата се подпомага и от общината, която допълни дарението на английските инвеститори с още 500 лв. за всяко село.

Резултати
Обликът на селата в Община Стралджа се променя. Осъществява се публично-частно партньорство в интерес на жителите на селата. Социалният отзвук на инициативата е огромен.
Иноватор: ros
Дата на публикация: 29 септември 2008
Номинации: 4
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]