Foundation for Local Government Reform
Брацигово казва: Не на дрогата

Брацигово казва: Не на дрогата

Център за устойчиво развитие на Община Брацигово

Категория: Социални дейности

Резюме:

Младите хора в Община Брацигово (социално слаби и от двата дома за деца, лишени от родителски грижи) участваха в дългосрочна кампания, разясняваща вредите от употребата наркотични вещества, получиха информация от специалисти от Общинския наркотичен съвет - гр. Пазарджик, работещи с наркоманноболни. С този проект Центърът за устойчиво развитие на Община Брацигово даде възможност на самите млади хора от общината да участват активно в отделните мероприятия и сами да достигнат до извода колко е страшна употребата на наркотици.

Предистория:

Идеята за проекта се роди при обществено обсъждане на проблемите на младите хора в общината, като бе констатирано, че и днес младите от малкия град нямат достатъчно информация за последствията от употребата на наркотици и че често наркотиците са примамливи и интересни за тях. Инициативата се пое от Центъра за устойчиво развитие на Община Брацигово в активно партньорство с ръководството на общината, СОУ "Народни будители" и Младежкия дом. След проведените анкети сред младите хора екипът на сдружението подготви проект, I който кандидатства пред Програма П"одобряване на социалната среда" на ФРМС/МОТ. В началото на 2004 г. започна практическата реализация на проектните дейности.

Практика:

Изпълнението на проекта се осъществи на 2 етапа:

1. Първа и основна задача беше регистрацията на НПО. Регистрацията беше подготвена от екип, който се събра на общо събрание и избра членове на управителния съвет и председател на сдружението. Сдружението с нестопанска цел и получи наименованието Сдружение Център за устойчиво развитие на Община Брацигово. В рамките на проекта първото НПО в Община Брацигово бе регистрирано в Пазарджишки окръжен съд. Процедурата по регистрацията бе изцяло финансирана от ФРМС/МОТТ.

2. Изпълнение на програмните дейности:

След представяне на проекта пред обществеността бе сформиран екип, който активно се включи в отделните дейности. Бе проведена анкета сред младите хора, за да се види каква е тяхната настройка към подобна форма на превенция. Установихме, че децата имат желанието да научат повече за вредите от употребата на наркотици и желаят да се включват в отделните дейности с каквото могат.

От февруари 2004 г. започнаха и лекторите на тема антидрога, които продължиха до месец юни. Те бяха изнесени от две психоложки, работещи към Наркотичния съвет - гр. Пазарджик. На децата им беше много интересно, те се включваха в дебатите по отделни въпроси, свързани с нарккотиците. Макар и организирани с подкрепата на СОУ Народни будители , на срещите не присъстват учители, за да могат децата да бъдат откровени. След разговорите с тях лекторите споделят, че някои деца имат проблем с наркотиците.

В изработването на информационни материали (диплянки и брошури) се включват с много труд и желание ученици от горните класове. Те стават автори на дипляните, като училищното ръководство им помага за размножаването им на цветна хартия. Това за младите хора е още един начин да изкрещят на обществото: "Не на дрогата!" Ето някои от заглавията на брошурите:

Не задавайте тъпи въпроси, а спрете, колкото и да ви е трудно, да се друсате!

Младост без риск

Не погубвайте живота си!

Какво биха ми причинили наркотиците?

Не умирай в невежество!

Авторите на най-удачните информационни материали получиха тениски с надпис "Не на дрогата!"

През месеците май и юни като част от кампанията се организираха спортни състезания (футболен турнир), в който взеха участие деца от 5, 6, 7 и 8 клас. Най-добре представилите получиха награди и тениски с надпис "Не на дрогата". Награждаването се извърши на 15.06.2004 г. с приключването на учебната година.

Проектът бе финализиран с концерт-хепънинг, за организацията на който бяха обединени усилията на ЦУРОБ, училищата в общината и ръководството на общината. Концертът се проведе на 1 юни - Ден на детето - и бе първият по рода си в Община Брацигово по размах и въздействие. Младите хора и децата от цялата община проявиха голям интерес към празничния маратон, който започна сутринта и завърши вечерта на площада в Брацигово, мнозина от тях взеха участие с народни и поп изпълнения и танци в него. На площада пяха ансамбъл "Загорче" и млади изпълнители от "Хит-1". Те установиха спонтанни приятелства с децата от публиката и се присъединиха към кампанията, като също облякоха тениски с надписите "Не на дрогата!"

Резултати:

Младите хора от гр. Брацигово се почувстваха дейни и в центъра на общественото внимание. Най-сетне обществеността обърна внимание на техните проблеми и им даде възможност да изразят совето мнение по проблеми, които ги вълнуват. Те се почувстваха забелязани и реализираха идеите си.

С изпълнението на проекта екипът на ЦУРОБ млада органзиация, регистрирана със съдействието на ФРМС и Програма Подобряване на социалната среда приодоби опит и самочувствие за кандидатстване по нови проекти.


За повече информация:

Стефка Казакова

гр. Брацигово 4579

ул. Брациговска комуна 21

тел.: 0889/44 25 81

[email protected]


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]