Foundation for Local Government Reform
Децата от различни етнически групи - заедно в спорта, Батак
Децата от различни етнически групи - заедно в спорта, Батак

Име на организацията:

Дружество на инвалидите Здравец - Батак

Категория:

Обучение
Здравеопазване
Социални публикации

Резюме:

С този проект Дружество на инвалидите Здравец Батак разработи устойчив модел за приобщаване на децата и родителите им, за опознаване на другия и възпитаване от най-ранна детска възраст към толерантност на деца от различни етнически групи. Проектът се реализира в трите детски градини на Община Батак - ЦДГ 3-ти март - Батак, ОДЗ Катя Ванчева - Батак и ЦДГ Тодор Чолаков с. Нова махала. Важна част от проекта бяха и дейностите, посветени на изграждане на приятелски връзки между деца и възрастни и хората с увреждания.

Предистория:

Детските градини на Община Батак се посещават от деца от различни етнически групи. При среща разговор между членовете на Дружеството на хората с увреждания Здравец и ръководствата на детските градини на територията на Община Батак се ражда идеята да реализира проект, в който децата заедно да могат да спортуват и да се опознават, както и да се реализират срещи с членовете на клуба, за да могат у децата да се възпитава разбиране и толерантност и към хората с увреждания и възрастните. Отчита се, че контактите с децата ще има благотворно влияние върху самотни възрастни с увреждания. Подготвят се два взаимодопълващи се проекта, които са одобрени и финансирани по Програма Подобряване на социалната среда на ФРМС/МОТ.

Практика:

Изпълнението на проектите се осъществява в няколко етапа.

Етап І: Създаване на спортни детски площадки пред ОДЗ К. Ванчева и ЦДГ 3-ти март . Откриването на площадките предизвика истински възторг у малките палавници.

Етап ІІ: Бяха организирани есенен и зимен спортен празник за децата от всички детски градини на територията на общината. Веселието по спортните съоръжения на курорта Цигов чак бе допълнено от подаръци, скрити зад храсти, които децата трябваше сами да намерят. Разнообразни игри и състезания поставиха децата в най-естествената за тях среда на радост и разкрепостеност. Спортните занимания формираха у децата умения за коопериране и сътрудничество в зависимост от условията на годишния сезон. Подобри се физическата им дееспособност. Впечатленията на малките бяха основа за Говорещия вестник , който бе представен на родителите в стихове и рисунки.

Етап ІІІ: Работа с родителите Бяха организирани здравни беседи за най-разпространените заболявания на децата в съответния сезон, родителите подобриха здравните си познания.

Етап ІV: Посещения на културно-исторически паметници в района на общината. В тези посещения отново взеха участие деца от трите детски градини и бе повишено познанието на децата за историята на нашата страна.

ЕтапV: Срещи на Групата за автентичен фолклор на Клуба на хората с увреждания Здравец с децата от детските градини. При тези срещи и малките, и възрастните си попяха, създадоха приятелски взаимоотношения.

Резултати:

Обогатена бе материалната база на детските градини със закупуването на пособия за детските площадки.

Повишено бе здравното познание на родителите.

Децата от различни етноси в най-ранна възраст се опознаваха чрез спорт и различни игри, подобри се и физическото им състояние, опознаха интересни места от общината.

Изградени бяха приятелски взаимоотношение между деца и по-възрастни хора и хора с увреждания.

Лице за контакти:

Дафинка Джурилова

координатор проекти

Главен експерт Общинска собственост ,

гр. Батак 4580

Община Батак

пл. Освобождение 5

тел.: (03553) 20 21, в. 122

факс: (03553) 20 03


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]