Foundation for Local Government Reform
Дневен център за възрастни хора - с. Микрево, Община СТрумяни

Дневен център за възрастни хора - с. Микрево, Община СТрумяни

Народно читалище Братя Миладинови - с. Микрево

Община Струмяни

Категория: Социални дейности

Резюме:

Проектът Дневен център за възрастни хора има за цел да преодолее изолираността на възрастното население на територията на община Струмяни и да даде възможност на възрастните хора да общуват по между си, да осмислят свободното си време и да участват активно в обществения и културен живот на общината.

Предистория:

Дневен център за възрастни хора се ражда като идея при обсъждане на проблема за интегриране на възрастното население на територията на с. Микрево и с. Струмяни в обществения и културен живот на общината и осмисляне на свободното им време, чрез създаване на база и различни клубове по интереси. Инициативата се поема от читалищните работници и читалищните настоятелства в двете читалища, насърчавани от кмета на с. Микрево и общинското ръководство. Проектът е вариант за решаване на част от проблемите на определена общност в община Струмяни - възрастни хора, намиращи се в социална, културна и обществена изолация. Осъществява се в рамките на Програма Подобряване на социалната среда на ФРМС, с финансовата подкрепа на Фондация Чарлз Стюарт Мот .

Практика:

Основната целева група са самотни възрастни хора от с. Микрево и с. Струмяни, които са в пенсионна възраст. Тези хора се самоизолират, затварят се в тесния кръг на проблемите си и това ги лишава от социална реализация и интеграция в обществото. Друга група са работещи възрастни хора, които се затрудняват в общуването и участието в активния обществен живот на общината. Трета целева група са пенсионери запазили своята жизненост и активно отношение към социалния живот, които са около 16 човека. Те се обучават по въпроси, свързани със социалните и здравните дейности и действат като доброволци за подобряване на информираността на останалите възрасти хора. На тях се осигуряват възможности за културни и социални изяви. Общият брой на групите са над 60 възрастни хора.

Основната цел на проекта е преодоляване на изолираността на възрастното население на с. Микрево и с. Струмяни, чрез създаване на условия за тяхното интегриране в обществения и културен живот на общината.

Подцели:

Обединяване на усилията на всички заинтересовани институции и читалищни работници за решаване проблемите, свързани със социалната и културна интеграция на възрастното население.

Подобряване на социалната среда чрез използване на различни форми на културен диалог, творчество и подобрено качество на живот.

Ремонтните дейности по преустройствата на помещенията в читалище Братя Миладинови - с. Микрево и Читалище Будител - с. Струмяни започват през април 2004 г. Председателите на двете читалища организират кампания в двете села за набиране на доброволци за извършване на ремонтните дейности. Желаещите да участват в ремонтните дейности са многобройни - сред тях има членове на Читалищните настоятелства в двете читалища и други членове, видни общественици от община Струмяни и жители на двете села. Една част от тях се заемат с почистването, озеленяването и изграждането на алпинеуми около и пред читалищните сгради. За тази цел от ОбА Струмяни са закупени декоративни растения и храсти.

След приключване на ремонтните дейности преустроените помещения са оборудвани - закупени са занимателни игри (шахове, дами, карти и др.), машина за чай и кафе, столове и маси, телевизор и др.

През месец март 2004 г. в читалище Братя Миладинови - с. Микрево е сформирана група Малешевци за изпълнение на автентичен фолклор и групи за изучаване, запазване и представяне на местни традиции и обичаи. Такива групи са сформирани и в читалище Будител - с. Струмяни. Групите от двете читалища вземат участие в Старопланинския събор Балкан фолк 2004 на 7 юни.2004 г. във Велико Търново, където са удостоени със званието Лауреат на Старопланински събор и носители на почетния знак на Старопланински събор Балкан фолк 2004 г. . Освен това те получават препоръка за изпълненията си с висока художествена стойност и въздействащ заряд. Участието на групите в Старопланинския събор се осъществява благодарение на кмета на община Струмяни и целия екип на ОбА Струмяни, които спонсорират участието на групите.

Освен групите за автентичен фолклор в читалище Братя Миладинови е сформирана и група за стари градски песни Еделвайс . Усилено продължава художествената подготовка на сформираните групи за изпълнение на автентичен фолклор и стари градски песни. През месец август групите за автентичен фолклор Малешевци и за запазване и предаване на местни традиции и обичаи ще вземат участие на събора Пирин пее - 2004 г. .

Резултати:

Реализирането на проект Дневен център за възрастни хора дава възможност на възрастните хора от с. Микрево и с. Струмяни да преодолеят изолираността си и да се интегрират успешно в социалния и културен живот на общината.

Двете читалища разполагат със съвременни бази, необходими за пълноценно осмисляне на свободното време на възрастните хора.

Разширяват се възможностите за творчески изяви на участниците в сформираните групи - доказателство е участието на групите за автентичен фолклор от двете читалища на Старопланинския събор Балкан фолк 2004 и местните празници и тържества.

Изгражда се чувство за значимост у възрастните хора.

Обединени са усилията на читалищата, кметството в с. Микрево и ОбА Струмяни за изграждане на баланс между нуждите и интересите на възрастните хора.

Възрастните хора привличат вниманието на други възрастни, които станаха членове на клубовете, като по този начин разнообразиха ежедневието си.

За повече информация:

Светла Пецева,

координатор на проекта,

Читалище Братя Миладинови

с. Микрево 2826

Община Струмяни

тел.: (07434) 30-58, 0898 804479

Ваня Пецанова,

главен секретар на Община Струмяни

пл. 7-ми април 1

Струмяни 2825

тел.: (07434) 3106, 0886 999949

факс: (07434) 3105

[email protected]


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]