Foundation for Local Government Reform
Дневен център за деца с увреждания, Народно читалище Градище - Своге
Дневен център за деца с увреждания
Народно читалище Градище - Своге
Община Своге

Категория: Социални дейности

Резюме:

Проектът за създаване на Дневен център за деца с увреждания в община Своге, предоставя алтернативни услуги за децата с увреждания и техните семейства, живеещи на територията на общината. Чрез него се създават условия за успешна социална интеграция, контакти и забавления, изграждат се местни партньорства от заинтересованите организации, популяризират се проблемите на семейства с деца с увреждания и се привличат доброволци.

Предистория:

Община Своге е втората по големина на територия в Софийска област - общо населението е 24 000 души, като само 1/3 живеят в града. Инициативата за създаване на Дневен център за деца с увреждания, се поема от Читалищното настоятелство в партньорство с кмета на общината и общинското ръководство. Силно пресеченият високопланински терен на общината и отдалечеността на населените места едно от друго създават допълнителни затруднения за тези деца и семействата им. По-голямата част от децата са от социално слаби семейства, лишени от възможности за контакти, индивидуално развитие и забавления. Всичко това ги кара да се чувстват социално изолирани, оставени сами с проблемите си на хора в неравностойно положение. След проведени консултации с координатора на Програма Подобряване на социалната среда в ФРМС и изясняване на процедурата, екип на читалищното настоятелство и общинското ръководство се заемат с реализиране на идеята.

Практика:

Проектът се реализира в рамките на девет месеца (октомври 2003 г. - юни 2004 г.) в рамките на Програма Подобряване на социалната среда на ФРМС с финансовата подкрепа на Фондация Чарлз Стюарт Мот .

Основната цел на проекта е да се създадат условия за успешна социална интеграция на децата с увреждания, живеещи на територията на община Своге чрез:

- предоставяне на консултации и индивидуална специализирана помощ на децата с увреждания и техните родители;

- създаване на условия за контакти и забавления,

- изграждане на местни партньорства от заинтересованите организации: Дирекция Социално подпомагане ; МБАЛ; Медицински център І; местни бизнесмени;

- подобряване информираността на родителите;

- популяризиране проблемите на децата с увреждания и привличане на доброволци.

С помощта на Дирекция Социално подпомагане екипът на проекта се свързва със семействата, в които има дете с увреждания на възраст между 4 и 16 години. Броят на тези деца е 13, живеещи в 5 от населените места на общината. За дейностите на проекта в читалище то се оборудват 2 помещения за Дневния център - наречени Консултативен кабинет и клуб Забавление . Сформира се екип от логопед, психолог, кинезитерапевт и юрист, с график за терапевтичните сесии. През целия период, родителите на децата, към които са насочени дейностите по проекта, имат възможност да ползват юридически и социални консултации, като това им помага да разрешат част от проблемите.

Голям интерес предизвиква включването на доброволци - деца от VІ-ти клас на ОУ Иван Вазов . Изграждат се приятелски взаимоотношения, организира се изложба на групово изработените рисунки и материали. С голямо вълнение са посрещнати и организирани празници в Дневния център - Коледа и 1-ви юни. Провеждат се работни срещи, дискусии по проблеми свързани с правата на децата с увреждания и възможностите за подобряване на социалната среда.

Предлаганият Дневен център и включените в него специализирани консултации и възможности за забавления са сериозна крачка за търсене на месни решения на проблемите на децата. За ефективността от предлаганите по проекта услуги, екипът получава обратна връзка посредством анкетни карти. Периодично се издава информация в местните медии - телевизия и вестник, за дейностите по проекта.

Резултати:

В голяма степен е дадена публичност на проблемите на децата с увреждания и техните семейства; повишена е здравната, социалната и правната култура на родителите; подобрено е физическото и психомоторно развитие на децата. Формирана е обществена подкрепа и съпричастност. Обединените усилия на заинтересованите държавни служби и местните ключови фигури, както и привличането на деца от масовите училища създава широко участие в процеса и привлича съмишленици, които подпомагат социалната интеграция на децата в неравностойно положение, като мобилизират местния потенциал.

За повече информация:

Станимира Хекимова

Ст. инспектор Социални дейности

Община Своге

ул. Ал. Стамболийски 7

Своге 2260

тел.: (0726) 85, в. 36, 0889 320183

[email protected]

Бисерка Димитрова

Секретар на Читалище Градище

ул. Цар Симеон 29

Своге 2260

тел.: (0726) 30 66

тел./факс: (0726) 24 57

Gradiste_ [email protected]


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]