Foundation for Local Government Reform
Който свири, зло не мисли, Народно читалище Гоце Делчев - с. Сливница, Община Кресна

Който свири, зло не мисли

Народно читалище "Гоце Делчев" - с. Сливница, Община Кресна

Категория:

Образование и култура

Социални дейности

Резюме:

Проектът "Който свири, зло не мисли", осъществен от Народно читалище "Гоце Делчев" - с. Сливница и Община Кресна цели да подобри социалната интеграция на ромските деца и да създаде повече възможности за разнообразяване на културния живот в селото. Дейностите по проекта ангажират свободното време на децата и формират умения, които ще им помогнат да се реализират по-успешно в бъдеще и да се интегрират в местната общност.

Предистория:

В с. Сливница живеят около 120 роми. Младите семейства работят в сферата на шивашкото производство и оранжерийното зеленчукопроизводство, т.е. родителите на ромските деца почти нямат възможност и време да обърнат необходимото внимание на децата си. Този проблем съществува и за семействата на децата от български произход. На децата в с. Сливница, след като приключат учебните занятия, други дейности и занимания не им се предлагат. Читалище Г. Делчев ангажира част от децата в навечерието на 2-3 празника в годината и с това се изчерпва всичко. Липсата на родителски грижи и извънучилищни занимания, която се усеща осезаемо, крие големи рискове при формиране личността на детето и неговото бъдещо развитие.

Практика:

Инициативата за подготовка на проекта се поема от кмета на село Сливница, подкрепен от общинското ръководство в Кресна. Координаторът на проекта, заедно със Секретаря на общината изготвят цялата техническа документация, изискваща се за кандидатстване по Програма Подобряване на социалната среда на ФРМС, подкрепена от Фондация Чарлз Стюарт Мот . Проектът бе одобрен и се подписва споразумение с донорите.

Изпълнението на проекта се осъществява на два етапа.

Етап І. Ремонт на музикален кабинет и оборудването му с музикални инструменти

Ремонтът е извършен с помощта на кметство Сливница и местни фирми, след което е отправена покана към фирми за участие в конкурс за доставка на инструменти.

Етап ІІ. Провеждане на курс за обучение

Сформират се групи от деца за свирене на акордеон, тамбура и тъпан. От 1 ноември 2003 г. започват официалните занятия с квалифицирани преподаватели. По време на обучението, продължило 7 месеца, децата придобиват музикални умения.

Паралелно с провеждането на курса са организирани публични демонстрации на музикални изпълнения на децата. През април 2004 г. участниците в курса посещават Седмицата на ромската култура в с. Микрево, община Струмяни, и представят няколко индивидуални изпълнения, които отначало са плахи, но им помагат да придобият самочувствие на изпълнители. На празника по случай 24 май 2004 г. в училище Петър Берон в с. Сливница децата се включват с индивидуални изпълнения. В малкия концерт надсвирване, който се получава, остават доволни всички - децата, родителите и учителите. На най-добре представилите се шест деца са раздадени награди от партньорите по проекта - ЕТ Македония - Надка Врънгова и ЕТ Радка Бойчева - КРИС.Р.Р.

Резултати:

След приключването на курса децата продължават да посещават музикалния кабинет, до който имат свободен достъп. Създадената база започна да се ползва и от по-възрастните жители на селото, които участват във фолклорните групи към читалището. Това провокира интереса и желанието на децата за съвместни участия с по-възрастните самодейци. Създадени се условия за оползотворяване на част от свободното време на децата и жителите на селото.

За повече информация:

Наско Милев,

кмет на с. Сливница

Сливница 2844

Община Кресна

тел.: (07433) 22 12; 0889 604222

Любка Ковачева

секретар на Община Кресна

ул. Македония 96

Кресна 2840

тел.: (07433) 22 29, 0888 391966

факс: (07433) 23 38

[email protected]


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]