Foundation for Local Government Reform
Подобряване на социалното обслужване на възрастните в Община Струмяни

Подобряване на социалното обслужване на възрастните в Община Струмяни

Народно читалище Будител - с. Струмяни

Община Струмяни

Категория: Социални дейности

Резюме:

Народно читалище Будител - с. Струмяни, Община Струмяни, разработва модел за подобряване на жизнената среда на самотните и безпомощни възрастни хора, който облекчава административните и институционални пречки, намалява социалната изолация и допринася за зачитане на личното достойнство и значимост на възрастните хора и по-добра информираност на обществото и институциите за техните нужди.

Предистория:

Идеята за проекта се ражда при обсъждане на проблемите на възрастното население, което живее на територията но община Струмяни и е разпръснато в 21 населени места, 15 от които са разположени във високите части на Малешевска планина. Високопланинският и трудно достъпен терен, както и липсата на пазар на труда са предпоставка за високия процент мигрирали жители към големите градове. В планинските села са останали само хора в пенсионна и предпенсионна възраст, които не биха могли да се пенсионират поради факта, че в последните 10 години никой от тях не е осигуряван.

80 % от хората в пенсионна възраст получават минималната за страната пенсия, която не стига за закупуване на така необходимите за тази възраст лекарства. Високият и труднодостъпен терен е предпоставка за ниска степен на здравно, социално и административно обслужване. Инициативата за разработването на проекта е поета от Читалищното настоятелство, насърчавано и подкрепяно от общинското ръководство. Проектът е осъществен в рамките на Програма Подобряване на социалната среда на ФРМС, с финансовата подкрепа на Фондация Чарлз Стюарт Мот .

Практика:

Първи етап

Ремонтните дейности по преустройството на помещение Клуб на пенсионера - собственост на читалище Будител - с. Струмяни са извършени от фирма, определена от ОбА Струмяни. За 15 дни помещението е изцяло преустроено, освежено и оборудвано с необходимите за целта консумативи. Особено доволни са пенсионерите в Струмяни, които от дълги години са си мечтали за клуб на пенсионера в центъра на селото.

Втори етап

От първи септември 2003 г. започва изпълнението на програмните дейности. Проведена е съвместна среща между институциите, имащи отношение към проблемите на целевата група - ОбА Струмяни, ДСП, МВР, ТЕЛК и др. Издирени, анкетирани и картотекирани са самотните възрастни хора, нуждаещи се от помощ, чрез тясно сътрудничество с кметовете на населените места.

Организирано е обучение на екипа за реализация на дейностите по проекта. Ангажирани са две медицински сестри, които измерват кръвното налягане и правят други медицински манипулации по домовете на трудно подвижните пенсионери в общината, които наброяват около 25 души и на пенсионерите с хронични заболявания посещаващи Клуба на пенсионера .

Предоставяни са и други социални услуги:

  • Почистване по домовете на самотните и трудно подвижни пенсионери;
  • Закупуване на лекарства и хранителни продукти;
  • Плащане на сметки за ток, вода, телефон и др;
  • Помощ при попълване на документи.

Сформирано е инициативно ядро, подпомагащо реализацията на инициативите по проекта, свързани с проведените Вечери на третата възраст :

Обсъждане на проблеми, свързани с пенсионната възраст:

- пенсионно осигуряване;

- здравно осигуряване.

Организиране на различни изложби, свързани с християнките празници - Бъдни вечер, Йордановден, Лазаровден, Бабин ден, Великден др., на които се представят ръчно изработени изделия.

Участия с автентични песни и хора на пенсионерите, посещаващи клуба в читалището на различни празници и тържества. В село Струмяни всяка година се празнува традиционния събор посветен на празника Св. Константин и Елена. На този празник в двора на черквата на селото за здраве се дава курбан. Там пенсионерите от автентичната група за песни и танци пеят и играят.

Резултати:

Възрастните хора са приобщени чрез създадените възможности за организиране на ежедневието и свободното им време; пенсионери, запазили своята жизненост са включени в полезни инициативи за подпомагане на нуждаещите се възрастни хора; учреден е Клуб на пенсионера .

Обединяването на усилията на общината, партньорите по проекта и нестопанските организации осъществява баланс между нуждите и интересите. Изградено е чувството за значимост у пенсионерите в общината. Повдигат се духа и надеждите на хората от третата възраст.

За повече информация:

Пенка Мицева,

координатор на проекта,

НЧ Будител - с. Струмяни

Струмяни 2825

тел.: 0889 663 552

Валентин Чиликов,

кмет на Община Струмяни

пл. 7-ми април 1

Струмяни 2825

тел. : (07434) 310 8

факс: (07434) 3105

[email protected]


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]