Foundation for Local Government Reform
Превенция на безработицата сред младите хора (16 18 г.) посредством професионално обучение в ИКТ, Брацигово

Превенция на безработицата сред младите хора (16 18 г .) посредством професионално обучение в ИКТ и придобиване на основни умения за кандидатстване и търсене на работа

Център за устойчиво развитие на Община Брацигово

Категория: Социални дейности

Резюме:

Младите хора в Община Брацигово (социално слаби и от два дома за деца, лишени от родителски грижи) получ ават достъп до алтернативно обучение, отговарящо на съвременните условия на пазара на труда. Занятията по ИТ и английски език стават предпоставка за по-успешна реализация на младежите от малкия град, които получават шанс за равен старт на пазара на труда и се чувстват по-конкурентни в процеса на търсене на работа.

Предистория:

Идеята за проекта се ражда при обществено обсъждане на проблемите на младите хора в общината. Инициативата се поема от Центъра за устойчиво развитие на Община Брацигово в активно партньорство с ръководството на СОУ Народни будители и Младежкия дом. След проведените анкети сред младите хора (16 - 18 г.) екипът подготвя проект, който получава финансиране по Програма Подобряване на социалната среда на ФРМС, подкрепена от Фондация Чарлз Стюарт Мот . На 03.01.2004 г. започва практическата реализация на проекта.

Практика:

Изпълнението на проекта се осъществява в 2 етапа:

1. Подготовка на материалната база: С финансиране по проекта са набавени 4 компютъра и два монитора с достатъчно добри технически характеристики. Екипът по проекта успява да мотивира Община Брацигово, която също помага със закупуването на 10 броя компютри и 8 броя монитори. Освежено е помещението в сградата на СОУ Народни будители Брацигово, което е предпоставка то да стане привлекателно за младите хора като място за алтернативно обучение и стойностно прекарване на свободното време. От СОУ Народни будители за целите на обучението е осигурена и постоянна Интернет-връзка.

2. Изпълнение на програмните дейности:

След представяне на проекта пред обществеността е направен подбор сред желаещите да участват деца съгласно установени критерии. От февруари 2004 г. започват занятията на 3 групи, след първоначално установяване на достигнатото от младите хора ниво както по информационни технологии, така и по английски език. Занятията се посещават с интерес и постоянство от младите хора.

По информатика курсистите усвояват основите на боравене в средата на Microsoft Office, придобиват умения да редактират и форматират вече въведен текст, да отварят съществуващ и да създават нов документ, директория.

Всички си създават електронна поща, като регистрацията е в сайтовете abv.bg и mail.bg. Като си изпращат помежду си съобщения, курсистите усвояват елементите на електронната поща: получени и изпратени писма; прикачване на файл към писмо; изготвяне на бележник с адреси; изпращане на писмо (открито или сляпо копие) до група адресати.

Научават се да търсят информация в Интернет. Усвояват работата с: интернет-директории (yahoo.com, dir. bg и др.); търсещи машини като google.com, altavista.com и др.; метатърсещи машини - search.com, metacraw-ler.com и др. Младите хора усвояват как да стесняват извадката, като използват повече от една ключова дума, логическите оператори and и or и кавички, а когато извадката е празна - да използват алтернативни ключови думи (синоними) или форми. Те успешно свалят от Интернет програми, песни и снимки.

Голямо внимание е отделено на сайтовете, които предлагат работа като jobtiger.bg, jobs.bg, dir.bg и др. Младежите се регистрират в тях, запознават се с образци на CV, мотивационно писмо до работодател и препоръки за работа. Всеки от тях разглежда различни оферти за работа и, след като хареса някои от тях, изготвя CV и мотивационно писмо. Обръщат се към учители или познати, за да им бъде изготвена препоръка за работа.

Сърфирането в Интернет не би било пълноценно без знанията, които курсистите получават по английски език. Заниманията по английски език имат предимно практическа насоченост. Разиграват се ситуационни модели, в които всеки умее да общува с евентуален англоговорящ работодател. Младите хора подготвят автобиография по европейските и американските стандарти. Те се учат да изразяват писмено своята мотивираност за изпълнение на определени трудови задължения. Младежите вече знаят, че Интернет не е само развлечение, но и един реален достъп до необходима информация. Много от тях вече кандидатстват за работа в глобалната мрежа.

Резултати:

СОУ Народни будители разполага с необходимата база за по-нататъшни успешни практики в областта на информационните технологии и се утвърди в общността като авторитетна институция да предоставяне и на алтернативно образование, адекватно на съвременните изисквания и търсено от младите хора.

Младите хора от Брацигово с ново самочувствие гледат към бъдещето си и постигат равен шанс на пазара на труда. Получените знания им помагат да общуват и с хора от други националности.

Допълващото образование се утвърди сред младите хора в Община Брацигово като алтернатива на негативни явления като наркомании, престъпност и под.

С изпълнението на проекта екипът на ЦУРОБ - млада организация, регистрирана със съдействието на ФРМС и Програма Подобряване на социалната среда - придоби опит и самочувствие за кандидатстване по нови проекти.

За повече информация:

Магдалена Хаджиева,

СОУ Народни будители

Брацигово 4579

ул. Трети март 14

тел: (03552) 21 70

[email protected]


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]