Foundation for Local Government Reform
Предоставяне на обществени услуги и достъпна архитектурна среда на хората с увреждания - СИБ - гр. Брацигово

Предоставяне на обществени услуги и достъпна архитектурна среда на хората с увреждания - СИБ - гр. Брацигово

Категория: Социални дейности

Резюме:

Хората с увреждания в Община Брацигово получиха информация по различни въпроси от юридическо, социално и здравно естество, вече имат (след толкова години) свой уютен собствен клуб (и с подкрепата на общинската управа). В рамките на проекта бяха изградени първите две рампи в гр. Брацигово пред обществено значими за хората сгради - поликлиниката и пощата. Изключителна активност проявиха и самите хора от Дружеството на инвалида - гр. Брацигово, като се включиха според възможностите си във всички дейности по проекта и с това умножиха положителното въздействие на реализирания проект.

Предистория:

Идеята за проекта се ражда при обществено обсъждане на проблемите пред обществото на града ни. Дружеството на инвалида - гр. Брацигово реши да се включи в реализацията й в активно партньорство с ръководството на общината, Клуба на пенсионера, Дирекция "Социално подпомагане", отделни граждани и симпатизанти на идеята. След проведените анкети сред хората с увреждания екипът на дружеството подготви проект, който бе одобрен за финансиране от ФРМС/МОТ и от септември 2003 г. започна практическата реализация на проектните дейности.

Практика:

След представяне на проекта пред обществеността бе сформиран екип, който активно работи по отделните дейности. Съвместно с Дирекция "Социално подпомагане" - Брацигово бе проведена анкета сред хората с увреждания в общината, за да се види какво е тяхното виждане и каква е настройката им към участие в подобна инициатива. Анализът на отговорите в анкетата показа, че хората изпитват нужда от информация по специфични въпроси в сферата на социалното подпомагане и по здравни проблеми. Фактът на реализация на първи проект от тяхната организация ги мотивира и радва като признание, че са забелязани и някой се е заинтересувал от техния начин на живот. Всеки член на Клуба на инвалида декларира, че има желание да се включи в дейностите по проекта според възможностите си.

От януари 2004 г. започна изнасянето на беседи и обсъждания пред членове на Клуба на инвалида - Брацигово. Те се осъществиха от Клуба на инвалида с подкрепата на дирекция" Социално подпомагане" - Брацигово. Лекциите бяха на юридически, социални и здравни теми, имаше и дискусии с въпроси и отговори по конкретни социални и здравни проблеми. Тези лекции бяха нещо ново и много интересно за хората и дебатите по отделните теми бяха оживени.

Освежаване на сградата: през месец май членовете на Клуба на хората с увреждания със собствени усилия освежиха сградата си, а закупуването на материалите стана с финансовата подкрепа на проекта. В освежаването на фасадата на Клуба се включиха учениците от Професионалната гимназия по строителство и архитектура - гр. Брацигово, които измазаха сградата отвън. Днес сградата вече може да приютява своите домакини и гости. На 06.07.2004 г. се състоя официалното откриване на Клуба от председателката на Дружеството на инвалида г-жа Елена Тодовичина с водосвет, отслужен от отец Любомир (свещеник за гр. Брацигово). На откриването бяха поканени всички членове на дружеството, представители на местната власт на общината, партньорите ни по проекта и граждани симпатизанти на идеята.

Изграждане на рампи пред две често посещавани от хората с увреждания обществени сгради в гр. Брацигово (пощата и поликлиниката): то бе предвидено за месец април, но се забави във времето, тъй като метеорологичните условия не бяха подходящи. Изграждането започна в началото на месец юни с фирма Братя Пашкулеви ООД гр. Брацигово. Бяха изградени две рампи - пред поликлиниката и пред пощата. За целта с пълната подкрепа на Община Брацигово бяха изработени скици с визи за местата, където щяха да се изграждат тези съоръжения. Архитектурни планове бяха разработени със съдействието на служителите на общината, работещи в отдел ТСУ и А в лицето на арх. В. Кантарджиев, който откликна на идеята за изработването на такива рампи за хората в неравностойно положение и ги изготви като дарение за тази кауза.

Днес първите рампи в Брацигово са вече факт и хората с увреждания могат да посещават така необходимите за тях места при по-голямо удобство.


Резултати:

Цялата общественост на Брацигово разбра за инициативата на Клуба на инвалида и откликна на проблемите на тези хора. Много от фирмите направиха дарения на Клуба - дървообработващи цехове направиха пейки и миндери за обзавеждането на клуба като дарение, други пък им дариха столове и маси. Всеки, кой с каквото може, помогна, а самите хора с увреждания разбраха най-важното - че не са сами.

С изпълнението на проекта екипът на Дружеството на инвалида - гр. Брацигово придоби увереност, че проблемите на хората с увреждания могат да бъдат решавани с общи усилия.

За повече информация:

Стефка Казакова

гр. Брацигово

ул. Брациговска комуна 21

тел.: 0889/44 25 81

[email protected]


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]