Foundation for Local Government Reform
Проект "Родова памет" - Годеч

Проект "Родова памет" - Годеч

Народно читалище Н. Й. Вапцаров Годеч, Община Годеч

Категория: Социални дейности

РЕЗЮМЕ

Проектът "Родова памет" на Народно читалище Н. Й. Вапцаров Годеч е създаден с цел съхраняване на традиционните за региона занятия, песни, обичаи и ритуали. Целевите групи на проекта са две: възрастните хора, носещи в себе си мъдростта на миналото и традициите и младите хора, така нуждаещи се от нови морални устои. Скъсявайки разстоянието между младежите и възрастните, се създава възможност за предаване и преосмисляне на опита и знанията по отношение на фолклора. На възрастните се дава шанс да се чувстват полезни и пълноценни, а на младите да запазят и обогатят с идеи местните традиции.

ПРЕДИСТОРИЯ

Идеята за необходимостта от целенасочена дейност по съхраняване на местните традиции се обсъжда на сбирка на Читалищното настоятелство. В града живеят голяма група хора над 60-годишна възраст, които се чувстват ненужни и изолирани, не откриват мястото си в активния живот на местната общественост, а именно те са носител на мъдростта на миналото.

Като има предвид и необходимостта от ангажиране на младежите от община Годеч с конструктивни дейности Читалищното настоятелство решава, че съвместните дейности са чудесна възможност да се покажат допирните точки на две поколения, да се повиши самочувствието на възрастните, разбирането за ценностите на младите и да се запази духа на Годеч за следващите поколения. Идеята е разработена като проектно предложение и получава одобрение по Програма "Подобряване на социалната среда" на ФРМС, финансирана от Фондация "Чарлз Стюарт Мот".

ПРАКТИКА

В предварителния етап на проекта е събрана информация за желаещите да се включат в клуб Родова памет . Със старта на проекта на 1 октомври 2003 г. е сформиран клубът. Организира се група от 20 ученика, които са обучени как да проучват етнографията на района. Групата от обучени доброволци започва издирване на автентични песни, танци и ритуали от селата в региона. Възрастните хора с охота се връщат в спомените си и споделят ценна информация. Хореографът на проекта се заема със систематизирането на събраната информация. От нея се изготви описание на особеностите и протичането на следните обичаи: Сватба в Годечко; Джамала; Гергьовден.

Събрани са много предмети от бита, носии, оръдия на труда, с цел да бъде изготвена етнографска сбирка. Някои от бъдещите експонати са реставрирани особено красива е колекцията от накити, пафти, гривни и пръстени. Поръчани са витрини и решетки за прозорците на помещението, в което ще бъде етнографската сбирка и е подготвено излагането на експонатите. Всички събрани материали са предоставени на читалищното настоятелство за формиране на архив при продължаване на събирателската дейност след завършване на проекта.

В началото на приложните занимания младите хора са неуверени и несръчни, поради първия си допир с подобни дейности. Но възрастните в клуба се оказват блестящи педагози. Младежите започват да идват с ентусиазъм на сбирките, а под вече умелите им ръце излизат чудесни ръкоделия. Освежени са народните носии на Читалището. В заниманията по плетиво работата спори най-много, изплетени бяха детски дрешки, одеала, шапки и много други изделия. Организирани са съвместни занимания с децата с увреждания от клуб Сръчко , които се превръщат във всеобщо веселие.

Участниците в клуб Родова памет поставят началото на инициатива за нагледна възстановка на местни обичаи съществували в миналото на територията на град Годеч. Обичаите, които се представят със съвместното участие на млади и възрастни са: Седянка, Тлака, Джамала, Поклади, Тодоровден. С цел по-трайно запазване спомена за създаденото, протичането им е заснето с камера и е направен видео филм. Той ще послужи за популяризирането дейността на НЧ Н. Й. Вапцаров .

РЕЗУЛТАТИ

Младите хора в Община Годеч са запознати с традициите, обичаите и родовата памет на региона.

Подобрява се психоклиматът между различните поколения в града.

Създадена е богата етнографска изложба, която и занапред ще е достъпна за посетителите и жителите на община Годеч.

Популяризира се името на Годеч и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров".

За повече информация:

Велин Асенов Иванов,

Председател на НЧ "Н. Й. Вапцаров"

ул. "Н. Й. Вапцаров" 10

Годеч 2240

тел.: (0729) 23 68, мобилен 0887 302708

факс: (0729) 35 03

[email protected]

Борис Станков,

Секретар на Община Годеч

пл. Свобода 1

Годеч 2240

тел.: (0729) 34 72

факс: (0729) 35 03

[email protected]


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]