Foundation for Local Government Reform
Проект "Стратегия за социално приобщаване на ромите", Читалище Развитие - гр. Пещера
Проект "Стратегия за социално приобщаване на ромите" , Читалище "Развитие" - гр. Пещера
Община Пещера

Категория: Икономически и социални дейности

Резюме:

Проектът "Стратегия за социално приобщаване на ромите" в гр. Пещера, осъществен от Читалище "Развитие" и Община Пещера, е модел за създаване на стратегия за социална интеграция на ромите, отговаряща на потребностите на съвременното гражданско общество. Интеграцията е комплексен процес, обхващащ всички сфери на живота. За Община Пещера изработването на такава стратегия се превърна в належаща необходимост, тъй като една трета от живеещите в нея са роми, голяма част от тях - безработни и социално слаби.

Предистория:

Идеята за създаването на Стратегия за социално приобщаване на ромите е инициатива на читалищното настоятелство, насърчавано и подкрепяно от видни общественици, учители, лекари, профсъюзни дейци, работодатели, представители на ромската общност, на държавни и общински институции, имащи отношение и мотивирани да работят за разрешаване на социалните проблеми сред ромското население. След проведени консултации с представител на Фондация за реформа в местното самоуправление (ФРМС) и изясняване на необходимите процедури, настоятелството се заема с реализиране на идеята. Обединените усилия на местно ниво получават финансовата подкрепа на ФРМС чрез фондация "Чарлз Стюарт Мот" и от януари 2004 г. започва практическата реализация на проекта.

Практика:

Изготвянето на стратегия за социална интеграция на нашите съграждани от ромския етнос е процес, изискващ общи усилия за разработване и изпълнение; мобилизиране потенциала на гражданите; равнопоставеност на участниците; система от конкретни мерки за решаване на проблемите и преминаването им от личен в общ интерес, съобразена със спецификата на конкретната община.

Изпълнението на проекта стартира с представянето му пред обществеността чрез местните медии. Те посрещнаха идеята скептично, коментарите бяха: "Поредната стратегия за ромите..."

Започна подготовка за създаването на Обществен съвет, чрез срещи и разговори с представители на ромската общност, видни общественици, неформални ромски лидери, учители, лекари, профсъюзни дейци, работодатели, представители на държавни и общински институции, имащи отношение и мотивирани да работят за разрешаване на социалните проблеми сред ромското население, с цел подробно запознаване с идеята на проекта. На доброволен принцип и след проведено учредително събрание Общественият съвет (ОС) стана факт.

През месец февруари с любезното съдействие на ФРМС бе проведено семинарно обучение на членовете на ОС за механизмите на изготвяне на общинска стратегия за социално приобщаване на ромите. Обучители бяха Ралица Сечкова и Георги Богданов от Национално ромско сдружение "Св. Георги", работили върху подготовката и реализацията на подобна стратегия на Столична община.

През месец март след обща дискусия Общественият съвет определи работни групи в пет направления:

- Инфраструктура;

- Социална политика, икономическо развитие, трудова заетост;

- Здравеопазване;

- Образование, култура и спорт;

- Човешки права, работа с младите хора, ромската жена.

Бе предложен, разгледан и приет проект за анкета сред ромското население, която се проведе в двуседмичен срок със съдействието на хора от ромските квартали.

През април за по-добра координация бяха избрани председатели на работните групи и бе предложен график на заседанията по работни групи. Резултатите с обобщената информация от анкетата бяха предоставени на всяка от петте работни групи за формулиране на проблемите по направления, възможности за тяхното разрешаване и необходимите за това ресурси - финансови и човешки.

Според одобрения от членовете на Обществения съвет график, работните групи провеждаха ежемесечни сбирки. Идеята за избор на председатели на групите се оказа работеща. Председателите на групите заедно с екипа по проекта осъществиха много добра координация, която се отрази положително върху работата им.

През месец май на заседание на Обществения съвет работните групи, провели вече по няколко сбирки, споделиха вижданията си за резултатите от работата до момента. Заседанието премина под формата на дебат, в който взеха участие всички присъстващи членове на Обществения съвет.

В края на месец юни се проведе обобщителен семинар на Обществения съвет. Работните групи по направления представиха писмено формулираните проблеми, предложенията и вижданията за тяхното разрешаване и необходимите за това ресурси - финансови и човешки. Представянето на информациите по групи протече на принципа на "запознаване с информацията, дискусия и окончателен вариант на предложенията".

На този семинар Обществения съвет взе единодушно решение да продължи съществуването си, като се превърне в постоянно действащ орган, който да заседава ежемесечно и да подпомага изпълнението на стратегията.

След обобщителния семинар на Обществения съвет екип от трима души изработи цялостната стратегия, която ще бъде внесена за разглеждане и приемане от Общински съвет - Пещера на едно от следващите му заседания. С това смятаме, че е постигната основната цел на проекта - създаване на Обществен съвет, който смята да продължи дейността си, и е изградена Стратегия за равноправно интегриране на ромската общност в гражданското общество, като основа за подобряване на социалната среда.

Вярваме, че Стратегията ще бъде приета от ОбС-Пещера, тъй като Председателят на ОбС, както и 7 общински съветници от ромски произход участваха активно в работата върху нея, а и останалите членове на ОбС бяха своевременно информирани за намеренията и вижданията на Обществения съвет.

"Родопска искра" (28.06.2004.)писа: "За първи път доблестно оценихме положението на ромите: Общ белег (...) бе много сериозното и отговорно отношение, гражданската ангажираност към този тежък социален проблем и решимостта да се случи замисленото."

Резултати:

- Разработена и стратегия, която ще се превърне в неразделна част от плана за регионално развитие на Община Пещера.

- Защитени са интересите на малцинството, чрез активното участие на представители на ромското малцинство в работата на Обществения съвет. Нарасна самочувствието им на активни участници в гражданските процеси. Наложи се принципът "За ромите СЪС ромите".

- Чрез популяризиране работата на Обществения съвет се промени разбирането сред общността за важността на интеграцията на ромите, като основа за демократично развитие на общината, засили се ролята на местните институции и гражданското участие.

- Обединяването на усилията на общината, нестопанската организация и гражданството постигна баланс между нужди и интереси. Увеличени са възможностите, изборът и надеждата за всички.


За повече информация:
Златка Гемиева
координатор проект
Община Пещера
Пещера 4550
ул. "Дойранска епопея" 17
тел.: 0350 2207
факс: 0350 2101


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]