Foundation for Local Government Reform
Проект Информираният гражданин - в подобряване на социалната среда , Читалище Развитие - гр. Пещера

Проект Информираният гражданин - в подобряване на социалната среда , Читалище Развитие - гр. Пещера

Община Пещера

Категория: Социални дейности

Резюме:

Проектът Информираният гражданин - в подобряване на социалната среда в гр. Пещера, осъществен от Читалище Развитие и Община Пещера, е модел за повишаване на осведомеността на гражданите на общината. Читалище Развитие - Пещера след проучване на нуждите и подготовка на дейностите осъществи 16 (по едно на седмица в рамките на 5 месеца) радиопредавания по Радио Пещера на социално-значима тематика. Чрез разнообразни журналистически форми - анкети, интервюта, позиции, диалози, открита телефонни линии и др. бе поднесена информация за дейността на граждански сдружения, държавни и общински институции, работещи в социалната сфера.

Предистория:

Опитите на общинската администрация да работи в условията на финансова децентрализация, все по-динамичният живот, новите законови разпоредби на централно и местно ниво, промените в условията на социалното подпомагане, социалните проблеми на жителите на Пещера доведоха до необходимостта от откровен разговор и широка разяснителна кампания посредством електронните и печатни медии на територията на общината. Журналистите в града също усещаха необходимост от задълбочено изследване на социалната проблематика и желаеха да са в помощ на съгражданите си.

Практика:

Идеята за реализирането на проекта се роди от желанието на читалищното настоятелство и радио Пещера да подпомогнат подобряването на социалната среда за съгражданите ни чрез серия информационни предавания, които да подпомогнат потребителите на социални услуги в града и общината. Обединените усилия на местно ниво получиха финансовата подкрепа на ФРМС чрез фондация Чарлз Стюарт Мот и от февруари 2004 г. започна практическата реализация на проекта.

Изпълнението на проекта стартира през месец февруари с представянето му пред обществеността чрез местните медии.

Радио Пещера подготви и излъчи пред своята аудитория 16 едночасови предавания, адресирани до широк кръг социални и етнически групи. Предаванията се излъчваха по едно на седмица за период от 5 месеца. Радиопредаванията имаха политематичен профил. Информацията за дейността на граждански сдружения, държавни и общински институции бе представена на гражданите чрез разнообразни журналистически форми - анкети, интервюта, позиции, диалози и преки телефонни линии. В края на всяко предаване по-интересните мнения, предложения и сигнали до административните органи бяха оформяни и предавани на съответните институции. Предаванията засегнаха следните теми: Детски парламент: има ли детско насилие в Община Пещера, причини, как да му противодействаме?; Младите хора на града - свободно време, спорт, туризъм, интереси като начин на решаване на проблемите на младите, породени от социална неравнопоставеност, и наркоманиите; Пазар на труда и безработица; 8 април - Международен ден на ромите: интеграция на ромското население, проблеми на ромската жена , традиции, образование; От чирак към майстор: адаптация и преквалификация към нови професии; Синдикализмът и свободното сдружаване на хората; Адаптация и проблемите на хората с трайни увреждания; Етносите и тяхното място в живота на общината; Закрила на детето - ролята на всички нас; Просяците феномен на съвремието; Новото лице на Българския Червен кръст; Ролята на жената в съвременното семейство; Хората от третата възраст: ...Животът продължава; Социален патронаж необходимост или спасение; Социални ли са социалните грижи днес; Общината - децентрализирана и необходима.

В хода на първите излъчени предавания хората нямаха ясно изразени изисквания и познания за ролята си в гражданското общество, методите и правата при среща с държавни и общински институции. Тъй като предаванията бяха насочени към социално слаби семейства, етнически групи, групи в неравностойно положение, младите и подрастващите на територията на общината, лайтмотив в разговорите с тях беше необходимостта държавните и общинските служители да осъзнаят личната си гражданска и професионална търпимост и съпричастност към социалните проблеми на целевите групи. Главна цел на предаванията бе хората да бъдат запознати, информирани и научени да знаят както правата, така и задълженията си.

Оценката за ролята на предаванията в изграждането на съвременно гражданско общество бяха стотиците мнения, включвания на живо и отзвукът на казаното върху гражданите.

Пет месеца по-късно слушателската аудитория на радио Пещера не е вече същата. Тя търси своето място сред темите на предаванията. Тематичните радиопредавания и мястото, което бе отредено на хората в тях, помощта, която получиха в решаването на конкретни житейски проблеми, породиха постоянното присъствие на социалната тематика в работата на Радио Пещера .

Бе променено отношението и на работещите в различни държавни и общински институции към предоставянето на информация - бе направена важна крачка към повишаване на прозрачността в работата на публичната администрация. Установените по време на проекта канали за предоставяне на информация и откритост в отношенията работят и след приключването на проекта.

С това смятаме, че е постигната основната цел на проекта - гражданите да бъдат информирани, запознати и приучени да знаят както правата си, така и задълженията си, бяха решени многобройни конкретни житейски проблеми в социалната сфера благодарение на посредничеството на медиите, установиха се нов тип взаимоотношения между институциите и медиите в интерес на гражданите на Община Пещера.

Резултати:

По-добре информирани за правата и задълженията си граждани.

Подобрена адаптивност към съвременните обществени и социални условия.

По-добро взаимодействие с институциите на медии и граждани.

Активно гражданско участие

Утвърждаване на читалище Развитие - гр. Пещера като активен фактор в живота на общината, изграждане на авторитет и нов облик на читалището пред широката общественост.

За повече информация:

Стоян Йовчев
Читалище "Развитие" - Пещера

Пещера 4550
ул. "Димитър Горов" 4
тел.: (0350) 5681


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]