Foundation for Local Government Reform
Равни възможности за всеки от нас, Сдружение Маказа-2002 - Момчилград
Равни възможности за всеки от нас

Сдружение "Маказа-2002" - Момчилград

Община Момчилград

Категория: Социални дейности

РЕЗЮМЕ:

Проектът "Равни възможности за всеки от нас", осъществен от сдружение "Маказа-2002" - Момчилград си постав я за цел да преодолее социалната изолация на хората с двигателни увреждания. Екипът по проекта работи за създаване на реални условия за социализация и адаптация на хората в неравностойно положение в обществото, чрез изграждане на подходи към обществените места.

ПРЕДИСТОРИЯ:

В О бщина Момчилград е осъществен проект "Промяна в политиката и практиката на общините в обслужване на възрастни и хора с увреждания" по Програма ФАР-АКСЕС 2000. И зграден е Център за информационни услуги за възрастни и хора с увреждания. Т ова създава възможност да се проуч ат нуждите и ж еланията на трите организации - слухоувредени, незрящи и хора с двигателни увреждания. След провеждане на консултации и изясняване на необходимата процедура по кандидатстването, два екипа се зае мат да реализират своите идеи в рамките на Програма "Подобряване на социалната среда" на ФРМС, с финансовата подкрепа на Фондация "Чарлз Стюарт Мот". Сдружение "Маказа-2002"- да изгради подходи, а Народно читалище "Нов живот" да организира курс по жестомимика за слухоувредените.

ПРАКТИКА:

Изпълнението на проекта включва:

1. Изграждане на подстъпи

2. Редица дейности, целящи включване на хората с увреждания в културния живот на града и района и преодоляване на социалната им изолация

Подстъпи: Въз основа на специална анкета са определени местата за изграждане на подстъпите в града. Един от подстъпите е определен на най-оживения площад в Момчилград. Изграждането на подстъпите е извършено от фирма - изпълнител, определена с конкурс по З акона за обществените поръчки. Община Момчилград финансира допълнително проекта с 1500 лв., за да отговарят подстъпите на изискванията на Наредба 6 от 2003 г . за изграждане на достъпна среда в урбанизираните територии. Финансов принос има и фирмата Родопстрой 97 OOД , Момчилград .

Анкети: Проведената първоначална анкета сред гражданите с увреждания отразява промените и улесненията, които те биха желали да настъпят в ежедневния им начин на живот: изграждане на подходи към важни сгради в Момчилград; възможност за получаване на информация за правата си; срещи и контакти с хора и организации с подобни проблеми от други общини; възможност за срещи и екскурзии.

Създаване клубове по интереси ; Концерт ; Екскурзия до град Златоград : Съдадени са възможности за пълноценно организиране на свободното време на хората с увреждания, както и повишаване на тяхната мобилност и посрещане на културните им интереси, като съществен принос за това има приносът на Община Момчилград. По мнение на участниците културните събития и пътуването са сред най-значимите събития, който са имали възможност да преживеят.

Кръгла маса: През март 2004 г. е проведена кръгла маса по проблемите на хората с увреждания, представени са резултатите от проекта и предстоящите дейности.

РЕЗУЛТАТИ

Град Момчилград разполага с два подстъпа за достъп до НЧ Нов живот и Общин а Момчилград . Р аботи се и за изграждане на подход към едно от големите училища в града.

Обединяването на усилията на Общин ска администрация , Съвет а на хората с увреждания (работещ на обществени начала), Клуб Доброволец за помощ на хората с увреждания към училищата на територията на общината и предприемачи осъществ ява баланс между нуждите на хората и интересите им. Изпълнението на дейностите по проекта осигурява изискваните от европейското законодателство условия за пълноценен живот на хората с увреждания и им да ва надежда, че не са забравени от обществото.

За повече информация:

Марияна Бибиновска,

Сдружение "Маказа-2002"

ул. "Маказа" 69, ап. 40

Момчилград 6800

тел.: (03631) 3 1 72 , 0898 586637

факс: (03631) 23 97

[email protected]

Левент Хасан

Община Момчилград

ул. "26 декември" 12

Момчилград 6800

тел./факс: (03631) 23 97, 0899 923413

[email protected]


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]