Foundation for Local Government Reform
Хората с увреждания и социалната среда, Съюз на инвалидите в България - Своге
Хората с увреждания и социалната среда
Съюз на инвалидите в България - Своге
Община Своге

Категория: Социални дейности

Резюме:

Проектът на Съюза на инвалидите в България Своге е насочен към подобряване социалната среда на хората с увреждания в община Своге. Подобрява се социалния и културен живот на хората в неравностойно положение, като им се дава възможност да участват във всички сфери на обществения живот. Създават се условия за успешна социална интеграция, контакти и забавления, изграждат се местни и междуобщински партньорства. Преодолявайки изолацията, проектът създава равен достъп и равни шансове.

Предистория:

Променящата се социално-икономическа среда в България през периода на прехода оказва значително влияние върху социалния статус на хората с увреждания в обществото. Структурните промени, недостъпната архитектурна среда и др. засилват социалната изолация на тази група хора. Ограниченията на околната среда създават по-големи прегради пред социалното включване, отколкото функционалните увреждания на лицата.

По данни на Дирекция Социално подпомагане , хората с инвалидизация, живеещи на територията на община Своге са 620, като почти всички членуват в Съюз на инвалидите в България - Своге . При население от 26 000 души, това представлява около 3% от жителите на общината. В известна степен те са изолирани от обществото и имат нужда от активно включване в социално-икономическия и културен живот и адаптиране на градската среда. Екип от членове на СИБ - Своге и общинското ръководство се заема с реализиране на идеята за създаване на по-благоприятна среда за тази група от хора.

Практика:

Проектът се реализира в рамките на 10 месеца (октомври 2003 г. - юли 2004 г.) в рамките на Програма Подобряване на социалната среда на ФРМС, с финансовата подкрепа на Фондация Чарлз Стюарт Мот .

Изпълнението на проекта се осъществява в два етапа, които вървят успоредно:

Етап 1 . Създаване на достъпна градска среда (скосяване на бордюри)

Тези дейности са извършени от фирма изпълнител, определена с конкурс по ЗОП. Освен че са скосени бордюрите на възлови пешеходни пътеки, Община Своге като партньор по проекта оформя бетонова площадка и градинка пред Клуба на инвалидите.

Етап 2. Изпълнение на програмните дейности

Основната цел е създаването на условия за разнообразяване на културния живот на хората с увреждания, живеещи на територията на общината, и подобряване информираността и социалната им активност чрез:

- създаване на певческа група;

- организиране на турнири по шах и табла;

- създаване на клуб Ръкоделие , в който се включват всички жени, занимаващи се с ръчна изработка на предмети за бита;

- организиране на изложби;

- създаване на условия за контакти и забавления;

- организиране на празници - за 3-ти декември, за Великден;

- лекции и обучения;

- изграждане на местни партньорства от заинтересовани лица и организации: Дирекция Социално подпомагане ; МБАЛ; Медицински център І; местни бизнесмени.

С голямо вълнение е посрещнат и организиран празникът на 3-ти декември - Международния ден на инвалидите. Проведени са работни срещи, дискусии по проблеми, свързани с правата на хората с увреждания и възможностите за подобряване на социалната среда. Организирана е среща за обмен на практики със Съюз на инвалидите в България - Правец. Периодично се публикува информация в местните медии - телевизия и вестник, за дейностите по проекта.

Резултати:

Значително е подобрена достъпността на градска среда. Дадена е публичност на проблемите на хората в неравностойно положение; повишена е здравната, социалната и правната култура на бенецифиентите по проекта. Формирана е обществена подкрепа и съпричастност; включват се и нови членове в дружеството.

В общината се създават разбиране и условия за изграждане на цялостна политика за равни възможности за хората с увреждания, насочена към подобряване на качеството на техния живот и социалното им включване, която е в изпълнение на основните приоритети, заложени в Управленската програма за Правителството за периода 2001-2005 г.

За повече информация:

Станимира Хекимова ,

ст. инспектор Социални дейности

Община Своге

ул. Ал.Стамболийски 7

Своге 2260

тел.: (0726) цент. 85, вътр. 36; 0887 647820

[email protected]

Илия Вачев,

председател на СИБ - Своге

ул. Звънче 2

Своге 2260

тел.: (0726) 24 18


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]