Foundation for Local Government Reform
Център за социални услуги и контакти Вяра, Надежда и Любов , Батак

Център за социални услуги и контакти "Вяра, Надежда и Любов", Батак

Сдружение Дружество на инвалидите "Здравец" - Батак


Категория:

Социални услуги
Административни услуги
Гражданско участие

Резюме:

Сдружение Дружество на инвалидите Здравец Батак в партньорство с Община Батак създава Център за социални контакти "Вяра, Надежда и Любов", който предоставя административни, правни и информационни услуги, като в него работят хора с увреждания. Прекият контакт с гражданите им осигурява възможност на практика да приложат придобитите знания и умения. За Батак реализираният модел е нов подход към обслужване на хората в неравностойно положение и гражданите на Община Батак.

Предистория:

Проектът е насочен е към хората с физически увреждания, продължително безработни и жени в неравностойно положение от Община Батак. Проблемът, които решава проектът, е преодоляване на социалната изолация чрез обучение, придобиване на нови знания и умения, реализация на наученото, преодоляване на комплекса за малоценност и активно участие в предоставянето на услуги на хората с увреждания. Идеята за Центъра се ражда в разговори с членове на Дружеството на инвалидите Здравец - Батак и след проучване, проведено съвместно с Бюрото по труда - Пещера, като възможност да бъде задоволена потребността от социален контакт на хората с увреждания и жени в неравностойно положение и необходимостта от актуални знания и умения за реализацията им на пазара на труда.

Практика:

Основната цел на проекта е преодоляване на социалната изолация на хора с увреждания, продължително безработни и жени в неравностойно положение чрез създаване на професионални, компютърни и организационно-административни умения и възможности за пълноценна реализация.

Проектът обхваща няколко основни дейности:

1. Освежаване на помещението на Клуба на инвалида Здравец ;

2. Провеждане на обучителен курс Озеленител за дълготрайно безработни жени и създаване на Алея на красотата от курсистките;

3. Провеждане на обучение за жени в неравностойно положение Помощ за вас ;

4. Провеждане на тематични здравни и правни беседи за хората с увреждания в общината;

5. Благотворителна инициатива за Дом за девойки Ана Гиздова - Брацигово и Дом за мъже с душевни недъзи - Батак;

6. Създаване на Център за социални услуги и контакти;

7. Откриване на Горещ телефон за отговори по актуални въпроси.

Всички дейности по проекта са посрещнати с голям интерес от обществеността на Батак и финансирането, получено по Програма Подобряване на социалната среда на ФРМС/МОТ, активира и мобилизира местните ресурси.

Освежаването на клуба на инвалидите в Батак мотивира местни спонсори - организации и частни лица - да предоставят печки и телевизор, а Община Батак разкрива половин щатна бройка, за да може Клубът да посреща многобройните си посетители.

Курсът Озеленител като тематика отговаря на спецификата на Община Батак и е организиран със съдействието на Бюрото по труда. 20 продължително безработни жени получават сертификат за овладени нови знания. Курсистките засаждат кедър, върба, люляк и др. и оформят Алея на красотата (в близост до Клуба на инвалида). Привличането на допълнителен ресурс намира израз в монтирането на пейки за отдих.

Курсът Помощ за вас се повежда с активното съдействие на Бюрото по труда. Участниците в него получават информация за изискванията при попълване на различни документи в сферата на социалното подпомагане, възможности за получаване на помощ по домовете, както и изискванията към хората, които предоставят такава помощ. Участничките в курса са мотивирани за включване в социални програми за помагане на хора с увреждания и на самотни хора, нуждаещи се от помощ по домовете.

Проведени са четири беседи с членовете на Клуба на инвалида Здравец със здравни и социални работници, на които е представена нормативната рамка на социалното подпомагане, правата на хората с увреждания, клиничните пътеки, процедури за подаване на документи в ТЕЛК, конкретни здравни теми. Членове на Клуба са обучени да мерят кръвно налягане със закупения по проекта апарат. Така Клубът на инвалида Здравец получава нова безплатна услуга - мерене на кръвно налягане.

Проведени са и две благотворителни инициативи - събиране на дрехи и храни за Дом за мъже с душевни недъзи - Батак и Дом за девойки Ана Гиздова - Брацигово.

Най-голямото предизвикателство по проекта е създаването на Центъра за социални услуги и контакти Вяра, Надежда и Любов . Община Батак предоставя безвъзмездно удобно помещение на партера на сградата на общината и осигурява достъп на хората с увреждания (рампа). Към работното място в центъра, осигурено по проекта, е открито и второ работно място чрез финансиране по друг проект от Фонд Рехабилитация и социална интеграция към МТСП. В Центъра работят двама членове на Клуба на инвалида Здравец , като единият е обучен да борави с офис-приложения и прилага знанията си в услуга на хората с увреждания в Батак: ежедневно помага на хората с увреждания да се справят с попълването на документи, бланки и копиране и ги информира по неотложни въпроси за социални дейности. За успеха на работата на центъра допринася и възможността млад висшист да стажува в общинската администрация, като той също подпомага посетителите. С помощта на общината е осъществена Интернет-връзка и Горещ телефон , на които гражданите могат да поставят своите въпроси и да получат компетентни отговори.

Резултат:

Предоставяните от Центъра услуги спомагат за преодоляване на чувството за малоценност у хората с увреждания и социална им изолация. Членовете на Клуба на инвалида Здравец - Батак придобиват самочувствие и вяра в себе си. Участниците в проекта показват прекрасни знания и умения и са активни участници в дейността на Центъра. Повишена е информираността на членовете на дружеството по въпросите на социалното подпомагане и техните права. 20 дълготрайно безработни жени са обучени в специалността озеленител.

С полученото финансиране от ФРМС дружеството се сдобива с ново модерно офис-оборудване, което е прекрасна основа за бъдещи дейности и проекти. Екипът, работил по проекта, придобива много знания и умения, които използва и в работа по други проекти. Създадени са условия за трудова реализация и са установени контакти с други обществени организации. Утвърдени са принципите на партньорство между Община Батак и организацията на хората с увреждания.

Добрите резултати от проекта и опитът, придобит при неговото осъществяване, дават сили на сдружението да участва в конкурс, обявен от Център за независим живот София, в който то е номинирано за "Лидер в мрежата" в категория "Активност в мрежата".

За повече информация:

Дафинка Джурилова,

координатор на проект,

главен експерт "Общинска собственост",

Община Батак

Батак 4580

пл. Освобождение 5

тел.: (03553) 20 21

факс: (03553) 20 03


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]