Foundation for Local Government Reform
Шанс за ромските деца в неравностойно положение, с. Микрево, Община Струмяни

Шанс за ромските деца в неравностойно положение

Читалище Братя Миладинови - с. Микрево

Община Струмяни

Категория: Образование и култура

Резюме:

Проект Шанс за ромските деца в неравностойно положение е насочен към преодоляване изолираността на ромите в българското общество и създаване на възможности за ромските деца от с. Микрево, община Струмяни, да продължат образованието си и да развият творческите си заложби, като се създава по-добра среда за съвместни инициативи между децата с различен етнически произход.

Предистория:

Идеята за проекта възниква поради наличието на висок процент отпаднали или т. нар. неприбрани ученици, подлежащи на задължително обучение (20 - 30 %). Това са деца от малцинствен произход, чийто семейства живеят на границата и под социалния минимум (в повечето семейства и двамата родители са безработни, издържат се от социални помощи). Семействата се самоизолират, затварят се в тесния кръг на проблемите си, без алтернатива за решаването им и излизане от ситуацията. Това ги лишава от възможността от социална реализация и интеграция в обществото.

Децата, посещаващи училище, са слабо мотивирани за редовно посещение на учебните занятия, имат проблеми при овладяването на българския език и учебния материал като цяло и проблеми при контактите си със своите връстници. Необходима е индивидуална и групова работа за промяна в поведението, стереотипите и за овладяване на необходимите им знания и умения.

Практика:

Целите на проекта са:

  • Премахване на неравностойното положение на ромите съгласно клаузите на приетата Национална рамкова програма за равностойно интегриране на ромите в българското общество, при гарантиран достъп на образование на всички деца и създаване на условия за тяхното образователно и културно израстване.
  • Синхронизиране на дейността на учители, родители и читалищни работници за създаване на среда за качествено образование, добра усвояемост на българския език, гражданско образование в дух на етнокултурна толерантност и уважение към различния човек.
  • Превръщането на читалището в неутрална територия за културен диалог, творчество и познаване на специфичните обичаи и занаяти на отделните общности, и изграждане на качества като отговорност, инициативност, умения за решаване и обсъждане на проблеми.

Проектът стартира през септември 2003 г. в рамките на Програма Подобряване на социалната среда на ФРМС, с финансовата подкрепа на Фондация Чарлз Стюарт Мот . Целевата група включва над 40 деца от социално слаби ромски семейства от с. Микрево, община Струмяни.

Консултативни дейности

В началото на септември 2003 г. психолог заедно с екипа на проекта посещава по домовете ромски семейства от с. Микрево. Родителите са запознати с дейностите по проекта и възможностите за развитие на интересите и способностите на техните деца. Осъществява се групова и индивидуална работа с деца, които имат проблеми с поведението - неумение за общуване, липса на адаптивност, деформации в ценностната ориентация. Проведени са консултации с родителите по проблеми, свързани с възпитанието на децата им, както и стимулирането им за по-активно партньорство с учители и участие в училищния и читалищен живот. В резултат на проведените консултации и организираната кампания за набавяне на учебници и учебни помагала за децата се подобрява посещаемостта на ромските деца в училище. Създава се по-добра среда и възможност за съвместни инициативи между децата с различен етнически произход.

Културно-образователни дейности

Оборудва се кабинет за придобиване на начална компютърна грамотност за децата проявяващи интерес към компютрите. Поради проявения интерес за работа с компютрите, общият брой на часовете за занимания е увеличен на 4 часа седмично. Заниманията на децата се провеждат два пъти в седмицата от компютърен специалист.

Създава се детска ромска вокална група Звънче и танцова трупа Едерлест за танци на различните етноси. Броят на децата, желаещи да участват в двете групи непрекъснато се увеличава. Читалище Братя Миладинови става място за разнообразни инициативи, приемственост и толерантност между общностите; подобрява се информираността по отношение на културните особености и различия; създава се възможност за личностна изява на децата, които стават постоянни участници в програмите на различни празници и тържества в общината и извън нея.

Формира се клуб за придобиване на умения по приложните изкуства - рисуване и изработване на предмети от различни материали. Това създава възможност за пълноценно осмисляне на свободното време на децата, възникване на нови интереси и активно общуване.

В края на април 2004 г. е организирана Седмица на ромската култура Да творим заедно , в която освен децата от целевата група, участие вземат и техните родители и близки, които се включват активно в организирането на изложба с предмети от традиционни ромски занаяти. На празничния концерт по повод Седмицата на ромската култура участие вземат партньори от с. Сливница, общ. Кресна, които работят по проект Който свири, зло не мисли .

При осъществяването на проекта неизменен партньор на екипа са всички местни и регионални медии, националните телевизии Би Ти Ви и Канал 1 , които отразяват и популяризират всички инициативи по проекта, рекламират изявите на децата от танцовата и вокалната група и по този начин дават възможност на повече хора да научат за проекта.

За постигането на добрите резултати на проект Шанс за ромските деца в неравностойно положение голям е приносът и на партньорите - СОУ Отец Паисий с. Микрево , Кметство Микрево, ОбА Струмяни, ОДЗ Снежанка Микрево.


Резултати:

Подобрява се посещаемостта на децата, подлежащи на задължително обучение в училище.

- Създават се условия за успешно интегриране на децата от целевата група, повишаване на тяхното самочувствие и увереност в собствените способности.

- Читалището става място за разнообразни инициативи, приемственост и толерантност между общностите.

- Създава се ромска вокална група Звънче и танцова трупа Едерлест , достъпни за всички желаещи и предоставящи възможност за изява на най-доброто у децата.

- Разширяват се възможностите за контакти у децата чрез развитие на компютърните умения.

- Родителите оценяват ползата от проекта и тяхната инициативност и съпричастност към социалния и културен живот на селото се повишава.

- Създава се благоприятна среда за развитие на индивидуалните творчески заложби, формира се толерантност към различната култура и ценности, чрез взаимно опознаване и обмен на специфични етнически традиции и културни продукти.

За повече информация:

Светла Пецева,

координатор на проекта,

Читалище Братя Миладинови ,

с. Микрево 2826

Община Струмяни

тел.: (07434) 30-58, 0898 80 44 79

Ваня Пецанова,

главен секретар на Община Струмяни

пл. 7-ми април 1

Струмяни 2825

тел.: (07434) 3106, 0886 999949

факс: (07434) 3105

[email protected]


Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]