Foundation for Local Government Reform
Отличени иноватори
прегледана: 6848

Тази година в онлайн базата данни с иновационни практики на българските общини и техните партньори от гражданските и бизнес среди бяха събрани над 170 практики.

Най-голямата част от тях - 52 на брой - са в категорията "Социални дейности".

Именно затова ФРМС обяви Конкурс за най-добра практика в социалната сфера с цел да отличим онези, които положиха толкова усилия през 2006-а, и да мотивираме колегите им от останалите общини в България за по-нататъшна успешна работа в името на общностите си.

На тематичен семинар "Най-добра практика в социалната сфера", който ФРМС проведе в рамките на Програма ЛОГИН на 8 декември 2006 г., се събраха иноватори от цялата страна.

Националните приоритети и насоки в социалната сфера за 2007 г. с оглед на прилагане на политики на местно ниво представи Теодора Любенова, главен експерт, отдел "Методология на социалните услуги", Агенция за социално подпомагане.

Пред участниците в работната среща бяха представени истории на успеха от с. Капитан Димитриево (Стоянка Иванова), Сопот (Иванка Янчева) и Брацигово (Петя Георгиева - нейното представяне бе прочетено, поради възникналата невъзможност на г-жа Георгиева да присъства на срещата).

Кое превръща един реализиран проект в "история на успеха" и създава възможности за надграждане и устойчивост? - тази тема обсъдиха под формата на мозъчна атака участниците в семинара. Бяха дискутирани:

- личностният капацитет и умения на хората, ангажирани в подготовката на проекти и реализацията им;

- доброто познаване на местните проблеми, потребностите и възможностите на средата;

- добрият организационен и финансов капацитет;

- ролята на авторитета на организацията на местно ниво;

- партньорството с други организации, с местната власт, работата в мрежа;

- достъпът до богата и навременна информация.

В края на работната среща Гинка Капитанова, изпълнителен директор на ФРМС, връчи отличията на победителите.

За първи път ФРМС отличи Най-активен иноватор в тематичния конкурс - за такъв бе призната Атанаска Христова от Община Стралджа с принос от 9 практики.

За първи път тази година в рамките на тематичния конкурс "Най-добра практика в социалната сфера 2006" ФРМС проведе и онлайн гласуване за практика - избор на посетителите на сайта на Фондацията. Над 500 души се отзоваха на поканата и над 400 дадоха своя вот. Със 78 гласа практиката Младежка инициатива за Струмяни , представена от Светла Пецева, с. Микрево, Община Струмяни, Читалище "Братя Миладинови", спечели титлата Практика - избор на публиката в тематичния онлайн конкурс.Изборът на журито на най-добра практика в конкурса бе изключително труден - представените практики са променили към по-добро толкова много неща в живота на хората, че конкуренцията бе истински напрегната.

Затова, за да обективизира максимално избора си, журито на ФРМС се опря на предварително заявените критерии:

- навременност,

- оригиналност и

- най-добро съотношение "разходи-резултати".Победител в тематичния конкурс на ФРМС за най-добра практика в социалната сфера 2006 стана Стоянка Иванова
, с. Капитан Димитриево, Община Пещера, Читалище "Сергей Румянцев" и представената от нея практика ЧОВЕК - Читалището Отворени Врати за Европа и Комуникации , с реализацията на която бе преодоляна информационната изолация на жителите на селото, като бе осигурена интернет връзка. От тази възможност впоследствие се възползваха училището, кметската администрация, здравната служба, детската градина, отделни семейства, както и училището в съседното село Радилово. Променен е животът на 250 деца в двете села. А Читалище "Сергей Румянцев" е осигурило безплатен интернет за следващите пет години за жителите на с. Капитан Димитриево. Тази първа за Читалището инициатива е надградена само в рамките на 2006-а с три други спечелени проекта.

Честито на наградените!

ФРМС благодари на всички иноватори за всеотдайната им работа и им пожелава и занапред много творчески и професионални успехи!

Прикрепени файлове

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]